A km óra és ami mögötte van

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

A km óra és ami mögötte van

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Úgy gondolom veletek is megosztom!

Másfél hete le kellett mennem Szegedre Kocsival. Kikinek a diplomamunkáját (vagy 3nm-es festmény) kellett levinnem.
Le és felfele is kisérleteztem. Úgy hallottam a km köveket pontosan 1 km-enként helyezik el. GPS nincs a kocsiban, így marad a jó öreg s/t :lol:

Előtte nem sokkal voltunk Bohival, O.Attival és AndrewGL-el Fehérváron. Bohi említette is, hogy a 140es átlag még belefér. Úgyis csalnak az órák, meg kicsit feljebbtől számlázzák a büntit. Ok. Bele is egyeztünk.

Nos vissza a Szegedi útra. 3 és 4 km távokat mértem többször ellenőrzésképp!! Közben próbáltam mm-re tartani a mutatót először 130-on.
Igencsak meglepődtem, hogy mit kaptam végeredményként. Úgy gndoltam, meg az eddigi tapasztalataim alapján az jött le eddig, hogy mindegyik óra felfele csal 8-10 km/h-t. A valós sebességre vártam 130nál olyan 122-3-at. Mennyi lett? 138 :shock: :shock: :shock:
Gyors ellenőrzés. a km táblák közti idő uannyi lett két század mp eltéréssel, tehát tényleg jók lehetnek a táblák. Uúgy 138 jött ki. Na mondom fsza...
Hazafele terelés. Kipróbáltam más tempóknál is. 110nél 122!!!!! és 70nél 79. Jesszus! :shock: :shock:

Nagyon kínos lehet ez trafi ügyben. Így újra kell értékelnem mindent. Vagy alkoholos filccel átrajzolom a számlapot :) Kicsit zavar!
Alátámasztja a méréseket az is, hogy 190 felett már nagyon lassan vánszorog a mutató. 200nál meg kifejezetten lassan :) Eddig betettem annak, hogy a 4AGE gyári 50es kipurendzsere helyett van ahol nekem most 35ös van és még csak nem is sportdob van hátul. Tibcsi mondta, hogy ha megcsináljuk az majd fog dobni rajta magas fordulaton. Viszont így másképp látom. :) Beállt mögém egy az a tipikus A6 A6os kombi. Nem láttam a hátulját, ne kérdezzétek milyen motorral. Erősködött nagyon, gondoltam megnézzük mit bír. 130nál kéri a kis mocim a 4est :) (3mas 155) Kellemesen visszaesett nyomatékra és hadd szóljon. 140 150 160 Audi viszonylag tartja 170 180 picit marad le de még jön szépen. Nos amikor az órám 190hez ért, erősen elkezdett lemaradni 192 nél nyomott egy jobb indexet és elment a jobb sávba. Azért már tolta neki, de utána már hatványozottan maradt le, főleg amikor az órám 200 környékét mutatta. Azthiszem magyarázza a lassú mozgást és az audi viselkedését a valós km óra, mivel akkor ki tudja mennyi lehetett? 215 netán 220? :lol:

Dagad a mellkasom, de félek mostmár, hogy trafiknál elfelejtem, hogy a 40 az az 50... :( Emellett a napi számlálómon is látszott, hogy 3-5 km-enként egy századdal többnél fordul a táblák vonalában.

Hogy miért is lehet? Más spirál, más foglalat, más kúpos menet a végén... nemértem. Azért GPS-el is rámérek egyszer!

Neketek mik a tapasztalatok? Tudom egyedi eset vagyok, de azért nem árt ráellenőrizni 1-2x. Mennyit csal a tietek?
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Érdekes amit írsz, ilyet még nem is hallottam. Mármint az óra csalásról tudok, de hogy felfelé?!? A volt sulinkban gyakorlaton nem egyszer töltöttük az egész napot az oktatóteremben, ahol is fékpados teljesítménymérés is akadt jószeivel. És nem csak tunning ladák meg ilyenek voltak hanem igen komoly épített gépek is... :twisted: :twisted: :twisted: :shock: :shock: :shock:
Ott igen pontosan meg tudta mondani a gép - egy tizedes pontosságig -, hogy milyen sebességgel gurult a verda előttünk. Ez MINDIG kevesebb volt cirka 5-10 km el- a sebesség függvényében. Mármint a valósnál kevesebbet mutatott az óra.
A motorcsere előtt is produkálta? Lehet csak valami más az új mocin, nem?
Persze csak tipp. Vagy milyen kerekek vannak fenn neked? Az is csalhat... :?
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

95/50 15. Elvileg váltóméret.

Motorcsere előtt nem néztem, bevallom. De nem jelenthet gondott az átépítés, mivel a műszerfal, a spirál és a váltó is 1 autóból származik. Mindegyik ki lett cserélve.
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Layosh »

Na ez tényleg érdekes.
Az biztos, hogy ne általánosítsunk. Tuti mindenkinek mást mutat.
Amikor mentünk szilveszterezni. Atti val néztük a GPS-t és az kerek 4-5 km/h val kevesebbett mutatott mindíg, mint a kilométerórám.

De viszont most a 175/70 R13 helyett 175/65 R14-es gumák vannak fent. Ha hasonlóan csalna nekem, mint Matyinak? Akkor a múltkor hogy mentem óra szerint 180-at már többször is. Akkor mi 190 el mentem vagy mi? Hát az eléggé durva az én kis autómtól három emberrel + megrakodva.
gaborbol
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: gaborbol »

Pacsker írta:95/50 15. Elvileg váltóméret.

Motorcsere előtt nem néztem, bevallom. De nem jelenthet gondott az átépítés, mivel a műszerfal, a spirál és a váltó is 1 autóból származik. Mindegyik ki lett cserélve.
Nálunk a cégnél szinte mindenkinek van gps-e, több különböző készülék is megtalálható, van egy veszett drága veszett pontos garmin gps is közöttük. Egy időben tesztelgettük őket, volt hogy 4 gps ment egy kocsiba egyszerre. Az összes verda felfelé csal, 50km/h körül átlagosan +2-5 130kh/-nál +6-12.

Mivel neked váltóméret van fent, nem a gumi teszi. Ha nem a váltó méret lenne fent, hanem pl 45-ös vagy 55-ös akkor is csak max 3-4 km/h lenne a difi pluszba vagy mínuszba 100km/h sebesség mellett a gumi miatt.Gps majd megmondja a frankót.
Márc 29. ->USA
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Layosh ne reménykedj :) inkább 170, mint 190.

Tibcsi is mondta, hogy valószínű a spirállal játszhattak + annak a meghajtásával. Cserés volt, eltört, kiakadt... Ez lehet a baj, ha ilyen nagy az eltérés.

Ki vállalja be, hoyg 200nál jön mellettem, mondja, mennyit mutat az övé, és hogy a gps mennyit mond? :lol:
Klubelnök

Kép
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Re: A km óra és ami mögötte van

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

Szia Matyi!

Na, a délután jól hozzászoltam. Gépeltem vagy fél óráig aztán egy nagy semmi lett a hozzászólásomból. Most megpróbálom megismételni mit akartam írni.

Nagyon hasonlóan jártam én is pár éve. Autópályán hosszabb távon pontosan tartva a sebességet stopperrel mérve az időt, több kilóméteren át mértem, számoltam a sebességet. A méréseket elvégeztem 130-140-160 km/h-nál egyenletesen tartani, korábban tempomattal is (alias Geo Prizm) és mindig kb. 4-5 %-os lefelé csalás jött ki. Azaz kevesebbet mutatott az óra, mint amennyi az s= v x t képletből kijött.
Nálam a jelenséget az alábbiakra fogtam:

Kicseréltem az eredeti kopott 185/60R14-es gumikat 185/60 R15-re vadi új gumikra, amely eleve kerületben kb. 4%-al nagyobb, tudom nem is teljeasen váltóméret.
Új gumi 3-4-5 mm-el nagyobb a sugara, mint ugyanolyan méretű kopott guminak, a kerület 2r x "pí" miatt pedig ez kétszereződik, így is összejön 1-2%-nyi csalás.
Kerék nyomásokat mindig 2,3-2,5 bar között tartottam (tudom nem ajánlott), lehet ez is jelent valamit, az átmérőben.

Jó hír lehet: Valószínűleg a kerék kerület-növekedés miatt nemcsak a pillanatnyi sebesség mutat kevesebbet, hanem a napi számlálód is, emiatt ha számolod a fogyasztást azt is korrigálni kellene 4-5 %-al lefelé.

Kisebb sebességeknél pedig ne aggódj, mert 50 km/h-nál csak 2 km/h-t csal lefelé az óra 70-nél 73-al mehetsz, (viszont 200-nál már 208-al repesztesz, nem véletlen, hogy a valószínűleg TDI négykarikás már nem nagyon pörgött tovább :lol: ), mert a csalás állandó 4-5 %, amely független a sebességtől.

A napi számláló csalását is könnyen leellenőrizheted, hosszabb távon, ahol a kilóméter "kövek" jól nyomonkövethetők.
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Szia!

Köszönöm a kimerítő választ! Amiket elmondtál mind igaz. A gumik is újak, én is 2,4-5ön járok, de nekem 50es 15ös kerekek vannak fent :?
Elvileg váltóméret. Nagyon kicsivel tér el.

A csalás meg nálam több volt mint 4-5 km. De jó a felvetés.
Annak meg tényleg örülök, hogy akkor a fogyasztás is vszínű jóval kevesebb! Ez egyzserű fizika. A napi számlálót, mondom úgy néztem, hogy kb 3 és fél km kő alatt mentem 3600 métert. Tehát 3-4 km enként csal 100 métert. Ez azt jelenti, hogy 35 km alatt 1 km, 350 km alatt 10, és 520 km nél olyan 17. Ez olyan két tizedet jelent a fogyasztáson. Egy kérdés!

Tankolt valaha valaki külföldön tele? (amikor már nagyon porzott a tank.) Ott mennyi ment E9-be? Mert félek, hogy itthon amikor a 40 literes tankomba 46ot tankolok, akkor az a 6-7 levegő, azaz karakter a számlálón....
Ez viszont már komolyabbat csökkent a fogyasztáson. Mármint ha jó adatokkal számolunk.

Krisztián! Nem jössz el júni elsején? Jönnek többen is Borsodból, Szabolcsból. És lesz legalább 6-7 Ep liftback gti!! :)
Klubelnök

Kép
B26
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: B26 »

Pacsker írta:Layosh ne reménykedj :) inkább 170, mint 190.

Tibcsi is mondta, hogy valószínű a spirállal játszhattak + annak a meghajtásával. Cserés volt, eltört, kiakadt... Ez lehet a baj, ha ilyen nagy az eltérés.

Ki vállalja be, hoyg 200nál jön mellettem, mondja, mennyit mutat az övé, és hogy a gps mennyit mond? :lol:
Én bevállalom,ha mered!
Balázs

C-POWER!!!!!
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: sprintike »

B26 írta:

Én bevállalom,ha mered!
Én is simán segítenék ez ügyben de az enyém "csak" 180-as órát akaszt. 8) :lol: :lol:
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

sprintike írta:
B26 írta:

Én bevállalom,ha mered!
Én is simán segítenék ez ügyben de az enyém "csak" 180-as órát akaszt. 8) :lol: :lol:
Sprinti akkor mi maradunk a szerény 180-nál. ÁÁÁ de szerény a kis 1,3 12V től mi?
konásandrás
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: konásandrás »

Pacsker írta:Tankolt valaha valaki külföldön tele? (amikor már nagyon porzott a tank.) Ott mennyi ment E9-be? Mert félek, hogy itthon amikor a 40 literes tankomba 46ot tankolok, akkor az a 6-7 levegő, azaz karakter a számlálón....
sokáig mi is azt hittük, hogy 40 literes a tank, aztán a sokadik 42-43 literes tankolás után olvasgattam utána, hogy közel 50 literes a tankja...
nem lehet, hogy a Tiednek is nagyobb?
B26 írta:Én bevállalom,ha mered!
mienkkel épp csak karcoltam anno a 2kilót.
a béka is megy ennyit? :shock:
E11 facelift
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: sprintike »

Layosh írta:Sprinti akkor mi maradunk a szerény 180-nál. ÁÁÁ de szerény a kis 1,3 12V től mi?
Az a baj,hogy nem értem az írásodon a hangsúlyt :lol:
Nekem megfelel a 180 is.Sőt ámulok néha,hogy majdnem 300000km mire nem képes:-).Nem vagyok egy nagy tempóban száguldozós.Inkább menne csak 150-et de mondjuk fent lenne 100-on 9 alatt :wink: :lol: :lol:
Reméllem így gondoltad. :lol: :lol: :lol:
decaon16
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Autód gyártási éve: 1997
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: G6

Hozzászólás Szerző: decaon16 »

konásandrás írta:mienkkel épp csak karcoltam anno a 2kilót.
a béka is megy ennyit? :shock:
Nos gyárilag 175 a vége, így max. még egy 10-est el lehet várni tőlük szakadéknak, hátszéllel! :lol:
1997 E11 Liftback 1,3 G6
Misel (Volt adminisztrátor bácsi)

Kép
"Így vagy úgy, de a sors visszafizet mindenkinek mindent!"
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

sprintike írta:
Layosh írta:Sprinti akkor mi maradunk a szerény 180-nál. ÁÁÁ de szerény a kis 1,3 12V től mi?
Az a baj,hogy nem értem az írásodon a hangsúlyt :lol:
Nekem megfelel a 180 is.Sőt ámulok néha,hogy majdnem 300000km mire nem képes:-).Nem vagyok egy nagy tempóban száguldozós.Inkább menne csak 150-et de mondjuk fent lenne 100-on 9 alatt :wink: :lol: :lol:
Reméllem így gondoltad. :lol: :lol: :lol:
Hasonlóan. Biza én is azon szemezek, hogy az enyémben is mindjárt 200 000 kilométerecske van.

De a km órához visszatérve az utcai trafik mé mutatják pontosan azt, mint amit nekem az óra? Kérni kéne a fakabátoktól ilyen lézeres trafit :D:D:D
Mekkora lenne már....
Válasz küldése