zoli99 írta:Technikai kérdés urak: mióta megvettem az autót van egy kis fura rángatós érzés váltáskor, fémes bluggyogás - nyiszogás kíséretében (olyan mitha fémek súrlódását egy fémlap felerõsítené)...
Annyit kiderítettem szervízelõéletbõl, hogy kuplungtárcsát cseréltek (CSAK tárcsát, a szerkezetet nem). Ami hallható hiba, hogy a rózsarugók el vannak öregedve (szerelõ mondta) nyiszog álló motornál a kuplung nyomkodva...
(gumibakok kifogástalan állapotban vannak, szerelõ nézte)
Kérdésem: szerintetek a kuplungszerkezet lehet a ludas? Merre nézelõdjek? (Gyanítom a bácsika akié volt elégette a kuplungot...stb. azért cserélhették...) Fura, de az új tárcsa ellenére a kuplung elléggé kint fog, ezen nem lehet már állítani a pedálnál (máshol meg nem lehet ha jól sejtem, mert hidraulikus)
Nem túl zavaró a hiba, már megszoktam, csak a hajtásláncnak biztos nem tesz jót a rángatás, elgyilkolja a féltengelytõl kezdve a bakokon át mindend...
huhh, gumibakot hogy kell nézni? fék és gáz és nézni mennyit tánzol a motor?
A kuplung nekem is magasan fog, ez ilyen mióta megvan. Elmondás alapján 80 ezer után cseréltek kuplungot részleteket nem tudok, most 144 ezer km van. 126 ezernél is ugyanilyen magasan fogott, csak emiatt én nem cseréltetném ki, majd ha csúszik alapból. Nekem az sokba fog fájni, mert váltó le, kuplung + szerkezet csere, lendkerék csere (ha megégett), fõtengely szimering csere, olajteknõ tömítés is sérül olyankor állítólag.
Váltáskor teljesen hangtalan a csúsztatás állapotában, zavaró is, hogy nem érezni/hallani semmit, sejteni se lehet, mikor csúszik, mikor nem, elindulásnál elég egyértelmû a gyorsulás

, váltásnál viszont lassan kell felengedni (nem rángat csak egyet ránt ha túl gyorsan engedem fel), na ott zavaró, hogy nem érezni, hogy melyik szakaszon csúszik, a fele tartományban lassan átengedni elég fárasztó.
Leállított motornák ha a pedált mûködtetem nyikorgó hangot hallani a motortérbõl, csukott ajtónál nem hallani, a kocsival szembe állva amikor valaki kuplungol hallani a motortértbõl a váltó harang felõl. Valaki, aki E10-est bontott (gondolom képben van), azt tippelte, hogy van ott egy gömb a váltóban, amin elfordul a kinyomó villa és talán azt kéne megkenni, de én a külsõ gumiharangot sem cibáltam le még emiatt.
Ami nekem nem tetszik, hogy egyesben elinduláskor 2000 fordulat alatt kicsit rángat csúsztatás közben, pont olyan érzés, mintha a motorban kihagyna egy két henger, de ha felengedem a kuplungról akkor nem rángat. Gondoltam már arra is, hogy biztos egy két csepp olaj került a lendkerékre a szivárgó fõtengely szimering miatt, de akkor állandóan csúszna gondolom. Rossz esetben a lendkerék is meg tud égni, talán az is tud ilyet okozni. Ez a dolog se változott 4 év alatt, úgyhogy az olajat elvetem (azota már sokkal oljasoabb lenne).
Az az igazság, hogy a kocsival az elsõ utam alkalmával a zöldkártyáshoz mentem és onnan valahogy tolatni kellett ki az egyirányú utcába, járda gyalogos, és hátrafele lejtett az egész, kukásautóra kellett várni, volt ott minden, közben behúztam a kéziféket, hogy ne guruljak le. Egyszer csak tiszta lett az utca próbálok elindulni, egyre jobban taposom a gázt, csúsztatni próbálom a kuplungot, hátrafele nézek, közben egyre több gáz egyre kevesebb kuplung de valahogy nem mozdul a kocsi. Aztán égett kuplungszagot éreztem. Nem tudom, hogy ennyi elég ahhoz, hogy a lendkerék is bekéküljön megégjen stb. Azóta is bánom az esetet. Azért bosszantó, mert nem tudom, hogy az tett be neki, vagy már ilyen volt... Azóta viszont ilyen.
Nem vettem észre rosszabbodást se a féltengelyen se a kuplungon.
zoli99 írta:
Kérdés kettõ: a kézifékem már csak az utolsó állásban fog erõsen, nagyon meg kell húzni. Ilyenkor a bowden cserés, mert megnyúlt, vagy érdemes utánállítani? A dobfék pofák jó állapotúak, a fékre sincs gond.
A kézifék állítható. Sajnos nem tudom megmondani pontosan hogyan. Az dereng, hogy a kézifék kar alatti burkolatokat leszedve hozzá lehet férni (de lehet hogy a kocsi alatt a kézifék kar tövében, ott van egy kontraanyás megoldás, amivel meg lehet feszíteni (hogy 4 kattanásnál kezdjen fogni)/azonosra lehet állítani a két oldalon a bovdenek hosszát, de amúgy is úgy van kialakítva, hogy azonos erõ menjen mindkét oldalra ilyen mérleghinta szerûen.
A 2 évvel ezelõtti vizsgán utánállították mert nem fogott egyformán. (Sokat tolattam behúzott kézifékkel.

) Sajnos részleteket nemtudok, mert akkor fater vitte. Viszont gyorsan ment a dolog és nem is került külön pénzbe, nem lehet nagy mutatvány!
Elvileg a fékdobban van ilyen utánállító fogaskerék, elvileg automata az utánállítás, de lehet, hogy nem mûködik, ha nem használják intenzíven, pontos részleteket nem ismerek. Novemberben pl. behúztam a kéziféket (erõsen), de amikor a jobb hátsó kereket cseréltem télire, simán elforgott, akkor olvastam utána. A kéziféket is használni kell, én nem nagyon használtam régebben, "nehogy eldeformálódjon a dob, kinyúljon a kötél stb." ez butaság, rálépni a pedálra és közben jól behúzni, az a tuti.
Az olvastam fékjavítás elõtti utolsó lehetõségnek, hogy tolatni kell gyorsan és jól behúzni, ez segít az utánállítónak vagy helyre ugrik valami, vagy nem, én párszor eljátszottam, de azért nem állat módon, közben mindig eltelt fél nap! Az elõvizsgán meg simán átment, van kb. 5% eltérés a két oldal közt, amikor én ültem benne és behúztam, nemsokkal utána elõre is dobta a kocsit az a fékpad henger a befékezett hátsó kerekeknél fogva. 4-6 kattanás, jobban meg se lehet húzni, szóval tök jó.