E10 - (1992-1997)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: zoli99 »

Urak, annyit hozzátennék, hogy nem ilyen autót vettem volna ha agyonbonyolított, agyonelektronikázott, ultramodern, kihegyezett blokkos technikára vágytam volna :D

Lehet, hogy furcsa, de a konzervatív (elavult?) megoldások engem néha megnyugtatnak...

MFerenc írta:
Kalmi írta: ...
A '96 elõtti 4E-FE-nek egyébként nincsen folytószelep helyzet érzékelõ szenzorja (TPS), csak egy kapcsoló van a helyén, ami alapjárat / köztes állás / teljesgáz állást tud megkülönböztetni. A kopogás érzékelõ szenzort is kihagyták, cserébe gondolom jó konzervatív elõgyújtást állítottak be.
Ennek ellenére az van ráírva, a ToyoDIY is így említi; de amit írsz a mûködésérõl, az egyezik a Haynes-ben írtakkal, illetve a szétszedés után látottak is is erre utalnak.
E10 Liftback 4E-FE 1993 GTK :(
E12 1.6
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Kalmi »

Én azt se tudtam, hogy mit veszek. :) Akkor még a szelepfedelet se tudtam megkülönböztetni a hengerfejtõl. Igazából eszembe se jutott volna Toyotát venni. Az újévi fogadalom megvolt 2007 jan 1.-én hajnalban, hogy végre kéne kocsi, amikor nem jött a busz, szétfagytam eláztam és aztán a busz meg sem állt, vagy elindultam gyalog? :)
Decemberben néztem kocsikat nepper kereskedésben, valószínû az árkategória nem stimmelt, mert nem találtam megfelelõt. Közben egy ismerõs vett egy kihagyhatatlan vétel Toyota Corollát 1994-es, valami céges autó volt, és a keresztanyja / nagynénje vagy nemtudom kitõl, vagy a nagynénje a kereskedõ és azért volt tuti vétel, nem foglalkoztam vele, látszott, hogy jól néz ki egyben van, kevés km. Párszor utasként ültem benne hátul. Hát el lehet férni, elektromos ablak, szervókormány, és a futómû, ami sokkal komfortosabb, mint a fater új kocsija (ignis)...
2008 nyarán épp nyomatom a GTA nemtudom hányat, és cseng a telefon, hogy ismerõsöm el akarja adni a kocsiját, megy külföldre, nem használja, kell a lóvé stb. és elsõbbségem van, de csak 3 napom van dönteni kell e mert használtautón már fentvan és mennének érte. :) (ez olyan jó nepper duma már, de igaz volt)
Megnéztem másnap, még jó hogy, igazából csak annyira, hogy lássam mennyire lakta le a haver, neki is elsõ autó volt. Grátisz téligumi. Grátisz vízpupma fékpofa betét gyári két garnitúra, gyertya abalktörlõ stb. Még az elsõ tulaj vett egy csomó gyári cuccot, még az ékszíj is gyári, meg úgy minden, szóval vigyáztak rá.
Pusztán a véletlennek köszönhetõ, hogy megtalált ez az autó.
zoli99 írta:Urak, annyit hozzátennék, hogy nem ilyen autót vettem volna ha agyonbonyolított, agyonelektronikázott, ultramodern, kihegyezett blokkos technikára vágytam volna :D

Lehet, hogy furcsa, de a konzervatív (elavult?) megoldások engem néha megnyugtatnak...
Nem baj az, ha nincs elbonyolítva. Ami egyszerû az jó. Ami nincs benne az nem is tud elromlani. A 90-es évek elején nem volt elavult, csak egyszerû, már akkor is letisztult konstrukció.

Amiket írtam a szenzorokról, azt nem úgy értettem, hogy amiatt rossz, hanem, hogy egyszerûen olyan. Igaz, hogy nem is kérdezte senki :) csak leírtam, amit itt ott találtam. Volt az a légmennyiségmérõs bizonytalan kérdésed és fõleg amiatt írtam le ezeket a dolgokat. Aki ismeri, tudja, az átugorja, vagy kijavít ha valami félreérthetõ.

Egyébként a folytonos jelû TPS szenzor az automata váltó kifinomultabb vezérléséhez szükséges. A motor terhelés megállapítása elsõdlegesen a nyomás szenzor jele alapján történik. A kopogás szenzorra fõleg az alacsony oktánszámú üzemanyag használata esetén van szükség (USA) illetve a nagy kompresszió viszonyú, kihegyezett motoroknál.
E10 Hatchback 1994 4E-FE Kép
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Én csak azt tudtam, hoyg az off fhranszia autónak mennie kell és csak jappán léphet helyére! :) Honda Civicben gondolkoztam nagyon sokáig (Accord túl nagy) sajnos kitapossák a belüket a kicsikéknek (abban az évjárat és árkategóriában, ahol én mozogtam:))

Maradt a "fékezett habzású" Corolla, nem bántam meg nagyon kezes kis gép illetve ilyen megkíméltet nem igen találni Civicbõl, nem típikusan öregurak vásárolták :)
E12 1.6
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Technikai kérdés urak: mióta megvettem az autót van egy kis fura rángatós érzés váltáskor, fémes bluggyogás - nyiszogás kíséretében (olyan mitha fémek súrlódását egy fémlap felerõsítené)...

Annyit kiderítettem szervízelõéletbõl, hogy kuplungtárcsát cseréltek (CSAK tárcsát, a szerkezetet nem). Ami hallható hiba, hogy a rózsarugók el vannak öregedve (szerelõ mondta) nyiszog álló motornál a kuplung nyomkodva...
(gumibakok kifogástalan állapotban vannak, szerelõ nézte)

Kérdésem: szerintetek a kuplungszerkezet lehet a ludas? Merre nézelõdjek? (Gyanítom a bácsika akié volt elégette a kuplungot...stb. azért cserélhették...) Fura, de az új tárcsa ellenére a kuplung elléggé kint fog, ezen nem lehet már állítani a pedálnál (máshol meg nem lehet ha jól sejtem, mert hidraulikus)

Nem túl zavaró a hiba, már megszoktam, csak a hajtásláncnak biztos nem tesz jót a rángatás, elgyilkolja a féltengelytõl kezdve a bakokon át mindend...

Kérdés kettõ: a kézifékem már csak az utolsó állásban fog erõsen, nagyon meg kell húzni. Ilyenkor a bowden cserés, mert megnyúlt, vagy érdemes utánállítani? A dobfék pofák jó állapotúak, a fékre sincs gond.

Köszönet!
Zoli
E12 1.6
toytomi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1989
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: toytomi »

Az elsõ kérdésre lehet érdemes lenne mindent kicserélni. Tárcsa+szerkezet+kinyomócsapágy, lehet hogy pl a tárcsa is csak újra lett ferodoloztatva aztán az is lehet a hibája.
A második kérdésre meg annyi, hogy le kell venni dobot, aztán megnézni, hogy nem szorul-e a kötél, meg mechanika. Ha ezek közül valamelyik szorul akkor ott a hiba. Meg ha már le van véve a dob érdemes megnézni a kerékfékhengereket, nincs-e szivárgás a porvédõ alatt. Plusz akkor már érdemes kitisztítani mindent, után állítót megjáratni, esetleg egy kis wd40 vagy 1 csepp olaj nem árt neki, aztán ugyanoda vissza állítani, ha nem akarsz kéziféket állítgatni.
:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport - R.I.P.

:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport

CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

köszi!
E12 1.6
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

zoli99 írta:Technikai kérdés urak: mióta megvettem az autót van egy kis fura rángatós érzés váltáskor, fémes bluggyogás - nyiszogás kíséretében (olyan mitha fémek súrlódását egy fémlap felerõsítené)...

Annyit kiderítettem szervízelõéletbõl, hogy kuplungtárcsát cseréltek (CSAK tárcsát, a szerkezetet nem). Ami hallható hiba, hogy a rózsarugók el vannak öregedve (szerelõ mondta) nyiszog álló motornál a kuplung nyomkodva...
(gumibakok kifogástalan állapotban vannak, szerelõ nézte)

Kérdésem: szerintetek a kuplungszerkezet lehet a ludas? Merre nézelõdjek? (Gyanítom a bácsika akié volt elégette a kuplungot...stb. azért cserélhették...) Fura, de az új tárcsa ellenére a kuplung elléggé kint fog, ezen nem lehet már állítani a pedálnál (máshol meg nem lehet ha jól sejtem, mert hidraulikus)

Nem túl zavaró a hiba, már megszoktam, csak a hajtásláncnak biztos nem tesz jót a rángatás, elgyilkolja a féltengelytõl kezdve a bakokon át mindend...
huhh, gumibakot hogy kell nézni? fék és gáz és nézni mennyit tánzol a motor?

A kuplung nekem is magasan fog, ez ilyen mióta megvan. Elmondás alapján 80 ezer után cseréltek kuplungot részleteket nem tudok, most 144 ezer km van. 126 ezernél is ugyanilyen magasan fogott, csak emiatt én nem cseréltetném ki, majd ha csúszik alapból. Nekem az sokba fog fájni, mert váltó le, kuplung + szerkezet csere, lendkerék csere (ha megégett), fõtengely szimering csere, olajteknõ tömítés is sérül olyankor állítólag.

Váltáskor teljesen hangtalan a csúsztatás állapotában, zavaró is, hogy nem érezni/hallani semmit, sejteni se lehet, mikor csúszik, mikor nem, elindulásnál elég egyértelmû a gyorsulás :lol: , váltásnál viszont lassan kell felengedni (nem rángat csak egyet ránt ha túl gyorsan engedem fel), na ott zavaró, hogy nem érezni, hogy melyik szakaszon csúszik, a fele tartományban lassan átengedni elég fárasztó.

Leállított motornák ha a pedált mûködtetem nyikorgó hangot hallani a motortérbõl, csukott ajtónál nem hallani, a kocsival szembe állva amikor valaki kuplungol hallani a motortértbõl a váltó harang felõl. Valaki, aki E10-est bontott (gondolom képben van), azt tippelte, hogy van ott egy gömb a váltóban, amin elfordul a kinyomó villa és talán azt kéne megkenni, de én a külsõ gumiharangot sem cibáltam le még emiatt.

Ami nekem nem tetszik, hogy egyesben elinduláskor 2000 fordulat alatt kicsit rángat csúsztatás közben, pont olyan érzés, mintha a motorban kihagyna egy két henger, de ha felengedem a kuplungról akkor nem rángat. Gondoltam már arra is, hogy biztos egy két csepp olaj került a lendkerékre a szivárgó fõtengely szimering miatt, de akkor állandóan csúszna gondolom. Rossz esetben a lendkerék is meg tud égni, talán az is tud ilyet okozni. Ez a dolog se változott 4 év alatt, úgyhogy az olajat elvetem (azota már sokkal oljasoabb lenne).

Az az igazság, hogy a kocsival az elsõ utam alkalmával a zöldkártyáshoz mentem és onnan valahogy tolatni kellett ki az egyirányú utcába, járda gyalogos, és hátrafele lejtett az egész, kukásautóra kellett várni, volt ott minden, közben behúztam a kéziféket, hogy ne guruljak le. Egyszer csak tiszta lett az utca próbálok elindulni, egyre jobban taposom a gázt, csúsztatni próbálom a kuplungot, hátrafele nézek, közben egyre több gáz egyre kevesebb kuplung de valahogy nem mozdul a kocsi. Aztán égett kuplungszagot éreztem. Nem tudom, hogy ennyi elég ahhoz, hogy a lendkerék is bekéküljön megégjen stb. Azóta is bánom az esetet. Azért bosszantó, mert nem tudom, hogy az tett be neki, vagy már ilyen volt... Azóta viszont ilyen.
Nem vettem észre rosszabbodást se a féltengelyen se a kuplungon.
zoli99 írta: Kérdés kettõ: a kézifékem már csak az utolsó állásban fog erõsen, nagyon meg kell húzni. Ilyenkor a bowden cserés, mert megnyúlt, vagy érdemes utánállítani? A dobfék pofák jó állapotúak, a fékre sincs gond.
A kézifék állítható. Sajnos nem tudom megmondani pontosan hogyan. Az dereng, hogy a kézifék kar alatti burkolatokat leszedve hozzá lehet férni (de lehet hogy a kocsi alatt a kézifék kar tövében, ott van egy kontraanyás megoldás, amivel meg lehet feszíteni (hogy 4 kattanásnál kezdjen fogni)/azonosra lehet állítani a két oldalon a bovdenek hosszát, de amúgy is úgy van kialakítva, hogy azonos erõ menjen mindkét oldalra ilyen mérleghinta szerûen.
A 2 évvel ezelõtti vizsgán utánállították mert nem fogott egyformán. (Sokat tolattam behúzott kézifékkel. :lol: ) Sajnos részleteket nemtudok, mert akkor fater vitte. Viszont gyorsan ment a dolog és nem is került külön pénzbe, nem lehet nagy mutatvány!
Elvileg a fékdobban van ilyen utánállító fogaskerék, elvileg automata az utánállítás, de lehet, hogy nem mûködik, ha nem használják intenzíven, pontos részleteket nem ismerek. Novemberben pl. behúztam a kéziféket (erõsen), de amikor a jobb hátsó kereket cseréltem télire, simán elforgott, akkor olvastam utána. A kéziféket is használni kell, én nem nagyon használtam régebben, "nehogy eldeformálódjon a dob, kinyúljon a kötél stb." ez butaság, rálépni a pedálra és közben jól behúzni, az a tuti. :)

Az olvastam fékjavítás elõtti utolsó lehetõségnek, hogy tolatni kell gyorsan és jól behúzni, ez segít az utánállítónak vagy helyre ugrik valami, vagy nem, én párszor eljátszottam, de azért nem állat módon, közben mindig eltelt fél nap! Az elõvizsgán meg simán átment, van kb. 5% eltérés a két oldal közt, amikor én ültem benne és behúztam, nemsokkal utána elõre is dobta a kocsit az a fékpad henger a befékezett hátsó kerekeknél fogva. 4-6 kattanás, jobban meg se lehet húzni, szóval tök jó.
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Ja, még egy tipp:
az ablaktörlõ karok tengelyét célszerû megolajozni, nekem úgy beállt, hogy eleinte LO és HI sebességen is egyforma lassan mozgott, fel se tûnt, csak annyi, hogy más autókon, mintha gyorsabb lenne :oops: Egy éve már gyök kettõvel törölt, és egyszer csak megállt 1-2 napon belül, kézzel kellett segíteni, hogy a helyére menjen és ne erölködjön egy helyben. Elõszõr azt hittem, hogy a motor, de csak a tengelyek rohadtak be (sok olaj és járatás rendbehozta), legjobb megelõzni ezt a helyzetet, mert picit lötyögõs lett, de nem gáz, mert szépen végig töröl és kikapcsolva is ott áll meg alul a fekete sávban.
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

ennyitõl nem éghetett meg a kuplungod! ;) Nekem idõsebb szaki tanácsolta, hogy az új kuplungtárcsámat égessem meg picit (pár másodperc mondjuk 5-dikben pörgetve). Sokkal-sokkal jobb lett, elõtte rángatva kapcsolt, utána vajsimán, csak az a furán leírható rángatás maradt...

A lendkerék miatt ne parázz, haver mondta, hogy '86-os Corollájukon cseréltek kuplungot. Félt, hogy lendkeréket is kell, azt mondta még elszinezõdés sem volt nem hogy kopás... Errõl van itt szó "anyagminõség". Tapasztaltam már japán és utángyártott német féktárcsa közt a különbséget (esztergályos is szabályozásnál:))

a hátratolatós fékállítás ismerõs :) Majd kipróbálom kézivel. No meg az ablaktörlõ olajozás is jó tipp!

Nekem még az index egy picit nyers, néha a refit nyomom fel, olyan erõsen kell az indext kapcsolni.... Erre milyen kenõanyag kell? WD40 jó, vagy valami lithiumos zsír?

Zoli
E12 1.6
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

zoli99 írta:ennyitõl nem éghetett meg a kuplungod! ;) Nekem idõsebb szaki tanácsolta, hogy az új kuplungtárcsámat égessem meg picit (pár másodperc mondjuk 5-dikben pörgetve). Sokkal-sokkal jobb lett, elõtte rángatva kapcsolt, utána vajsimán, csak az a furán leírható rángatás maradt...

A lendkerék miatt ne parázz, haver mondta, hogy '86-os Corollájukon cseréltek kuplungot. Félt, hogy lendkeréket is kell, azt mondta még elszinezõdés sem volt nem hogy kopás... Errõl van itt szó "anyagminõség". Tapasztaltam már japán és utángyártott német féktárcsa közt a különbséget (esztergályos is szabályozásnál:))
Megnyugtató. Attól nem félek, hogy elkopik, inkább attól, hogy olyan hõterhelést kapott abban a pár mp-ben, hogy a felülete megégett.
Az anyagminõségre nincs panasz. 144 ezerrel gyári féktárcsák dobok, elsõ betétek (kb. 60%-os), csak a hátsó fékpofákat cserélték valamikor.
Azt szoktam, hogy elindulásnál, inkább picit nagyobb fordulatszám, gáz és finomabb csúsztatás, akkor nem rángat.
zoli99 írta: a hátratolatós fékállítás ismerõs :) Majd kipróbálom kézivel. No meg az ablaktörlõ olajozás is jó tipp!

Nekem még az index egy picit nyers, néha a refit nyomom fel, olyan erõsen kell az indext kapcsolni.... Erre milyen kenõanyag kell? WD40 jó, vagy valami lithiumos zsír?
Nekem is olyan, az a titka, hogy kizárólag fölfele/lefele kell mozgatni, nem szabad elõre hátra irányú erõt is kifejteni (refizés), utóbbi irány érzékenyebb, évekkel ezelõtt voltam bontóban de mind ilyen volt. Általában jól mûködik, csak nagyon ritkán szoktam véletlenül refizni.
Van egy olyan kormányállás, amikor jobban akad (érezni, hogy a szokásos erõ nem elég a mûködtetéshez), azt hiszem 20-40 fok között, talán pont ott, ahol kormány visszatekeréskor a kart középhelyzetbe állítja vissza, szóval ebben az állásban nem szerencsés mûködtetni, meg lehet erõszakolni és mûködik, baja nem lesz csak nagyobbat kattan.
WD-40-et ne használj erre, az a rajta levõ zsírt kimossa, aztán napok alatt elpárolog, a lítiumos zsír szerintem megfelelõ.
zoli99
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Sziasztok!

Mostani divatos hasonlattal élve: "unortodox" módon illesztettem be a hangszórómat :) Az ortopéd 17-es Toyota hangszóró helyére befaragtam a Sonyt. A mûanyag tokot nem volt szívem kifaragni, elék sok dzsuvát-port megfogott már a hátulja--> van szerepe. Szerintem így is jó lesz! :)

Kép
E12 1.6
kori
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: kori »

Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy nézne ki a e10-en egy 15 -ös felni 45et-vel?
kori
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: kori »

Vagy milyet ajánlotok?
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Az attól függ, hány coll széles a felni; alapesetben is ET 45-ös a felni, tehát ha esetleg 5,5 collos az "új", akkor csak peresebb lesz a gumi és kész. Ha szélesebb a felni, akkor találsz neten kalkulátorokat (pl.: http://www.autogumibolt.hu/ebolt/szolga ... alkulator/ ) , azok megmutatják, mennyivel lesz kintebb/bentebb a gumi. Ha jól tévedek...
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

zoli99 írta:Sziasztok!

Mostani divatos hasonlattal élve: "unortodox" módon illesztettem be a hangszórómat :) Az ortopéd 17-es Toyota hangszóró helyére befaragtam a Sonyt. A mûanyag tokot nem volt szívem kifaragni, elék sok dzsuvát-port megfogott már a hátulja--> van szerepe. Szerintem így is jó lesz! :)

Kép
nekem tetszik :)
ez a 44mm mély és 170mm-es sony?
Válasz küldése