E9 - (1987-1992)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Layosh »

sprintike írta:A cliómba volt direktszűrő.Mintha egy kicsit dinamikusabb lett volna de persze ezt nem lehet lóerőkben kifejezni:-)
Map=lamdaszonda?Vagy teljesen messze vagyok? :oops:
A Lambda szonda átlag a kipuffban van. A MAP senzor meg az meg mindenféle dolgot figyel amennyire én tom. Levegő minőséget vagy mit elemez. Majd Tibcsi ha erre jár tuti megmondja.... :)

Nekem régen a Sunnymba volt direktszűrő. És előlre volt kivezetve a hűtőrácshoz, hogy rögtön szemből kapja a fuvallatot. Na hát addig jó is volt míg nem volt eső... Gondolom tovább nem kell folyttatnom. Jah és annyi plusszt sehol nem rakott rá, mintsemhogy megéjre szenvedni vele.

De Pl. Anzsi autólyán ha másért nem de a hangért megéri ez biztos. :)
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: sprintike »

Lambda szonda :shock: :-)Most jöttem rá,hogy mekkora hülyeséget írtam :oops:
Hú de pipa voltam a cliónál.Megvettem a szép nagy direktszűrőt reménykedve a nagy hangba aztán bebuktam:-)Az 1.2-es motornak nem volt túl nagy szívása szóval nagy szívóhangja sem:-(
De egy kicsit jobban ment tőle.
Totya
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Totya »

sprintike írta:Lambda szonda :shock: :-)Most jöttem rá,hogy mekkora hülyeséget írtam :oops:
Hú de pipa voltam a cliónál.Megvettem a szép nagy direktszűrőt reménykedve a nagy hangba aztán bebuktam:-)Az 1.2-es motornak nem volt túl nagy szívása szóval nagy szívóhangja sem:-(
De egy kicsit jobban ment tőle.
a clionál azért nem volt szívóhangod mert nem volt ami rezonáltatta a hangot mert gumi csőre tetted rá a szűrőt ha jól gondolom...
aLanosunknál is ez volt amikor a szívótoroknál kicseréltem alu csőre a cuccot olyan hangja volt mint 1 vti civicnek:D amikor kapcsol a v-tec,és amikor a c20 xe moc volt a lanosba akkor is ez volt a bibi pedig az 2000 ccm és 150 paripa 8) ott is a szívórész cseréjét oldottuk + 1 úgynevezett powercappal ami mellesleg gyarapította a lovakat is;)
Kép
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Layosh írta:
sprintike írta:A cliómba volt direktszűrő.Mintha egy kicsit dinamikusabb lett volna de persze ezt nem lehet lóerőkben kifejezni:-)
A Lambda szonda átlag a kipuffban van. A MAP senzor meg az meg mindenféle dolgot figyel amennyire én tom. Levegő minőséget vagy mit elemez. Majd Tibcsi ha erre jár tuti megmondja.... :)
A MAP szenzor mindössze a szívótorokban levő nyomást, azaz szívómotornál csak vákumot mér és ezt az adatot szolgáltatja az ECU-nak.
Ezenkívül van a TPS (throttle position senzor) pillangószelep szenzor,
vízhőmérséklet, beszívott levegő hőmérséklet, lambdaszonda és fordulatszámjel. Ezekből állítja össze a megfelelő keveréket az ECU.
Modernebb motoroknál még kopogásszenzorral is van fűszerezve, ugy tudja a legtökéletesebb előgyujtást állítani önmagának.
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Totya.

Majd a corollánál kipróbálom az alucsövet:-)
Kiváncsiságból:-)
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Toytib írta:
Layosh írta:
A MAP szenzor mindössze a szívótorokban levő nyomást, azaz szívómotornál csak vákumot mér és ezt az adatot szolgáltatja az ECU-nak.
Ezenkívül van a TPS (throttle position senzor) pillangószelep szenzor,
vízhőmérséklet, beszívott levegő hőmérséklet, lambdaszonda és fordulatszámjel. Ezekből állítja össze a megfelelő keveréket az ECU.
Modernebb motoroknál még kopogásszenzorral is van fűszerezve, ugy tudja a legtökéletesebb előgyujtást állítani önmagának.

Ezt nem lehet valahogy szabályozni?(leginkább a TPS-re gondolok?)Vagy nem őt kéne cseszegetni,hogy több levegőt,több benyót kapjon?
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Több benzint nem nagy tudomány az égéstérbe juttatni, ez könnyen megoldható a vízhőmérséklet szenzorának átverésével.
(egyébként ennek a szenzornak az átverésével fogyasztást lehet csökkenteni)
A nagyobb gondot a levegő jelenti. Azt már csak mehanikai beavatkozással lehet elérni és az a drágábbik része a tuningnak.
Tehát vezérműtengelyek cseréje, vagy a hengerfej átalakítása nagyobb szelepesre, nagyobb szívócsövesre, esetleg feltöltő (kompresszor,turbó) beépítése.

Ezért van az hogy a chiptuningok álltalában semmit, vagy jobbik esetben 1-2%-ot javítanak a motor teljesítményén szívómotornál.

A sportlégszűrő meg csak akusztikai és vizuális tuning, mert nem a légszűrő szabja meg a bejutó levegő mennyiségét,hanem a vezérlés.
A gyári légszűrők is többszörösen túl vannak tervezve,
pl.:az AE92-es 1.6-os 105 lovas ugyanazt a lészűrőbetétet kapta meg mint az AE111 1.6-os 165 lovas, sőt ugyanaz van a 245 lovas CELICA GT4-ben is.
Ezek után mondja nekem valaki hogy erősebb lett a motorja egy direktszűrőtől :D
Sőt ha a direktszűrő nincsen kivezetve előre hogy menetszelet és hideg levegőt szívjon, akkor még rontani is lehet vele.
Tehát marad a drágább mehanikai beavatkozás, vagy gyárilag arősebb motor beépítése :(
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Totya
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Totya »

sprintike írta:Totya.

Majd a corollánál kipróbálom az alucsövet:-)
Kiváncsiságból:-)
tedd azt 8) :wink:
Kép
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Tanulságos dolgok. :shock:
A vízhőmérséklet hogy viszonyul a benyóhoz?Ha lehet ilyen érthetetlenül kérdeznem?!Szóval a kérdésem arra irányul,hogy ugye a hidegebb víz esetén kap több benyót(a "szivatóhoz" hasonlóan).Vagy nem?!És ha igen akkor ettől,hogy csökkenhet a fogyasztás?
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Totya.

Megvárom a "tél"végét.Úgy tudom hideg időben ajánlott visszatenni a rendes szűrőt.Szóval én majd csak jövőre tesztelem:-)
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

sprintike írta:Tanulságos dolgok. :shock:
A vízhőmérséklet hogy viszonyul a benyóhoz?Ha lehet ilyen érthetetlenül kérdeznem?!Szóval a kérdésem arra irányul,hogy ugye a hidegebb víz esetén kap több benyót(a "szivatóhoz" hasonlóan).Vagy nem?!És ha igen akkor ettől,hogy csökkenhet a fogyasztás?
Nagyon jól látod :D
A fogyasztást úgy lehet csökkenteni hogy szimulálni kell egy középmeleg motornak azt hogy ő már üzemmeleg és ezáltal az ECU visszaveszi a kaja mennyiségét.
Ez persze kimondattan rövidtávú használathoz ajánlott, amikor télen nem igazán éri el a motor az üzemi hőmérsékletet és orbitálisan meg tud növekedni a fogyasztás.
Persze hátrányai is vannak mert nem fog olyan kieggyensújozottan járni a motor és meg is torpanhat, de az eredmény ugyanaz mint egy kéziszívatósnál amikor hamarabb visszanyomják a szívatót.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Akkor ez az a kategória amivel felesleges játszadozni...............
Egyébként nincs tippetek,hogy mi okozhatja a hangos búgó(motor felől és kicsit alulról. )hangot 4000-4200-as fordulat között?Én a katalizátorra gondoltam.Lehet,hogy gajrament és az zajoskodik.Ezt erősíti meg az a tény is,hogy néha olyan hangja van mintha nem menne az egyik henger.De nem megy rosszul csak a hangja olyan.És ez a hang nem a motortól jön.5-let?
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Semmi ötlet,vagy tapasztalat?
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Layosh »

sprintike írta:Semmi ötlet,vagy tapasztalat?
Nekem a Gti az 110-125 km/h ig úgy búgott mint atom. Nagyon hangos volt mindenfajta kipuffal. 130 nál semmi hang mintha villanymotor lenne. 140 nél egy kicsit megint hangosabb 150 és fölötte meg semmi hang megint. Szerintem egyszerű motorkarakterisztikából vagy a kipuff sajátossága. Ebből adódik.
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Layosh írta:
sprintike írta:Semmi ötlet,vagy tapasztalat?
Nekem a Gti az 110-125 km/h ig úgy búgott mint atom. Nagyon hangos volt mindenfajta kipuffal. 130 nál semmi hang mintha villanymotor lenne. 140 nél egy kicsit megint hangosabb 150 és fölötte meg semmi hang megint. Szerintem egyszerű motorkarakterisztikából vagy a kipuff sajátossága. Ebből adódik.
Kösze a választ.

Megnyugodnék ha tudnám,hogy ugynarra a hangra gondolunk.Katalizátor kilőve?Csak azért mert az előző tulaj szerint lehet,hogy gondom lesz a zöldkártyával(étékek miatt).Nem lehet a letört katalizátor darabka rezonálása?Hogy tudom ezt kideríteni?Csak ha leszedem a katalizátort?
Válasz küldése