Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
Pepe
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Pepe »

B Jani írta:
Pepe írta:Lehet hogy hülye kérdés, de ha olajcseréhez eredeti szûrõket szeretnék akkor az árakat csak egy márkakereskedésben tudom meg vagy másfele is meg lehet õket találni?
Én már egy ideje csak gyári szûrõt rakok az Avensisre.Pl a Toyota Mayernél 3800ft a gyári denso.
Hasonló ára van a 2c mocira is.
Ha esetleg ajánlhatok olajat akkor a motul 6100 synergi+ 10w40 et ajánlanám.1700ft/L áron tudom adni.
Jóval csendesebb lesz a motor tõle :wink:
Felhívtam a reálszisztémát a szûrõk miatt és az olajszûrõre 4800 a levegõszûrõre meg 6100 ft-ot mondtak. Ezek nettó árak. Szóval inkább elfeljetem. Az lökhárító konzol ami meg kéne az meg nettó 4620ft és 2 kéne. Szóval ez nem nekem való... :P
MR2 - 2001
ksz315
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: ksz315 »

Tud valaki olyan helyet Bp-en, ahol viszonylag olcsón kapok Castrol motorolajat?
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Castrl mintabolt, vagy alkatrésznagykerek kedvezménnyel.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Laic
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Laic »

Én neten apróhírdetésben találtam a legolcsóbbat és mivel felém járt házhoz is hozta :)
Toyota Corolla 1,4 sedan E11 4E-FE
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Pepe írta:Lehet hogy hülye kérdés, de ha olajcseréhez eredeti szûrõket szeretnék akkor az árakat csak egy márkakereskedésben tudom meg vagy másfele is meg lehet õket találni?
Nem biztos, hogy az eredeti szûrõk (pl. olajszûrõ) annyira jó választás ár/érték arányban.
A magam részérõl inkább egy MANN szûrõt veszek, ami pontosan megegyezik a gyári méreteivel, csak érezhetõen, láthatóan jobb minõségû... és kerül valami 1500Ft-ba. Bármelyik jobb autósbolt (UNIX, BÁRDI) adnak rá Neked árat. :wink:
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

Boncolgassuk ezt a témát egy picit. Tehát a ma kapható olajok esetében a két jelölés (xW-y) esetén x paraméter fõként a hidegben mért sûrûségre vonatkozik, y pedig az üzemhõmérsékletire. Kissé pongyola megfogalmazás, de kb errõl van szó.

Két cikk a témában, amelyek érthetõen magyaráznak dolgokról, ugyanakkor egymásnak is ellentmondanak egy kicsit.:

http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4- ... ruseg.html

http://korgyuru-2001.hu/files/motorolaj.pdf

És akkor a fogósabb részére térjünk a dolognak: a klubban nem igazán van 100.000 alatt futott autó, az átlag szerintem inkább a 200-hoz van közelebb, esetemben épp 178.300 körül járunk. Ugye ezek a motorok már nyilván valamivel kopottabbak, mint az újak, kicsit nagyobbak a csapágyhézagok, kicsit rosszabbak az olajlehúzók, tömítések, stb.

Itt jön a kérdés, hogy merre érdemes mozdulni? Elõször tegyük félre az anyagi részét, tehát maradjunk a full-synth-nél.

Ezt követõen néhány szempont: ugye hideg esetben elvben a motornak az lenne a legjobb, ha minél közelebb állna az olaj sûrûsége a melegben mért értékekhez, itt felmerül a 0W. Ugyanakkor a legtöbb gyártó idõvel valamivel sûrûbb olaj használatát javasolva, a fentebb írt kopási okokból kifolyólag.

Ugyanez igaz lehet a másik részre, tehát a melegben mért sûrûségre is. A 20-as mindenképp felejtõs, ugyanakkor azért felmerül a kérdés, hogy egy 200e körül futott moronak már lehet, hogy jobb a 40-es olaj, ha gyáriag 30-as volt az etalon.

Szóval, szerintek mi a legjobb? 0w-30, 5w-30, 5w-40, 10w-40? (Utóbbi valószínûleg sok lesz, ne vegyétek fejemet, csak kiváncsi vagyok a véleményekre)
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

A 185 ezret futott 4EFE-mben elõször 5W40 volt, amikor megvettem, aztán Mobil1 0W40 (ezt 8 ezer után csipegette, bár 15 ezer alatt a feléig se ment le a szint és az is igaz, hogy a szelepfedélnél is megy az olajból valamennyi, tömítést kell cserélni), most pedig a gyárilag ajánlott Castrol Edge 5W30 van benne. Nyár elején lesz olajcsere, egyelõre nulla a fogyás. Engem nem lehet meggyõzni a vastag olajról (persze van, amikor kell), csak a motor kora/futása miatt. :)

Fõleg nem úgy, hogy a hidegoldali viszkozitást növeli az ember, 5W40-rõl, hiszen ezzel kvázi szerintem csak kárt okoz a kocsinak. Hisz a melegoldali számít mondjuk olajfogyáskor. Arról nem is beszélve, hogy ahogy tudom, a 10W40-ek jóval gyengébb minõségûek a szint vagy fullszint 0W/5W-hez képest, összetételt tekintve. Mi családilag utoljára 10W40-et csak a fél millát futott, 26 éves Kadettbe raktunk. 8) Az még igényelte az ásványit.

Esetleg még annyit hozzátennék, hogy - bár páran ugrani fognak rá - van ismerõs, aki a 2001-es 1.4-es vvt-iben télen 0W20-at használ, két, elsõ szériás Yarisos meg (1.0 és 1.3) szintén 0W20-szal. Elõbbi tolja a kocsinak keményen - nyárra 5W30 megy bele -, utóbbiak pedig a kis fogyasztásra gyúrnak és azért van ilyen vékony olaj benne (többek között).
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bohi »

Én pl 10W60-at használok. A motorban már 400ezer van, túlforogja "sokszor" a 7000-es fordulatot. Igaz, nem próbáltam még 0 vagy 5W-s olajakat, bár gondolkoztam rajta. Nekem ez bevállt, nem eszi az olajat, nem szoktam rátölteni 10 000 km alatt. Nem vagyok ott annyira a témában, de ha egy sportosabb motorban magasabb hõfokon ugye elhígul az olaj, gondolom ezért is ajánlotta mindenki a 60-as, ez ok. A hidegindítás miatt gondolkoztam 5W60-on, de azt szerintem enné, nem akarom mindig nézegetni a szintet, de lehet õsszel azt fogok majd beletenni... hmm
(4AGE POWER!!! :lol: )
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Már megint a sok okos gondolat.

Elég lenne visszaolvasni, de leírom ismét, hogy mi a csúcs Mercedes CDI
motorokba 10W-40-es olajat teszünk, mert AZT SZERETI, a másik pedig,
kíváncsi lennék, hogy a mi 20-on éves konstrukciójú 4E-FE motorjainkba
vajon milyen olajat öntöttek a GYÁRBAN ? 0W-10-et ??? ..estleg 0W-20-at
, talán 0W-30-at ? neeeeeeeem, nem hinném. 0W-40 ???? Hát, még azt
sem igazán hinném......esetleg 5W-40-et ? Az lehet.....10W-40-et ? Az méginkább sanszos. Áhhhh, de hagyjuk, azok a hülye japán mérnökök....
közük nincs hozzá. Bezzeg MI.....
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bohi »

Ennyi! :lol:
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

A gyári töltetet sztem már nem tudjuk meg soha, mi volt, de a könyve szerint a 4EFE 5W30-at kíván. :)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
szullosz
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: szullosz »

Hej!

Bár a szakmám hentes-mészáros, azért megmondom a frankót:

0W: full hülye
5W: szimplán búza
10W: raj csávó
15W: kamionos

Szabber

ui.: halál az OFFolókra
Laic
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Laic »

Lehet nem ez a legmegfelelõbb topik, de ti hogy vélekedtek a reggeli indulásról?
Én udvarról kiálok (többi lakó miatt) és 2-3 percig melegítem a motort, aztán go.
De itt egy cikk az ellenkezõjérõl
Toyota Corolla 1,4 sedan E11 4E-FE
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

30 mp után nyugodtan mehetsz, én úgy tudom. Álló helyzetben ugyanis csak kopik a motor és nem melegszik szinte semmit ahhoz képest mintha abban a 2 percben elindulnál és melegedhetne, persze óvatosan vezetve. :) 2 perc alatt még a fûtés is nulla, nemhogy a motor/olaj hõmérséklete. Szerintem.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Pepe
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Pepe »

Én is úgy hallottam szerelõtõl, hogy nem érdemes percekig várni egy benzinesnél, terhelésnél jobban melegszik...
bár ez a cikk nem tér ki a dieselekre.
MR2 - 2001
Válasz küldése