Felhívtam a reálszisztémát a szûrõk miatt és az olajszûrõre 4800 a levegõszûrõre meg 6100 ft-ot mondtak. Ezek nettó árak. Szóval inkább elfeljetem. Az lökhárító konzol ami meg kéne az meg nettó 4620ft és 2 kéne. Szóval ez nem nekem való...B Jani írta:Én már egy ideje csak gyári szûrõt rakok az Avensisre.Pl a Toyota Mayernél 3800ft a gyári denso.Pepe írta:Lehet hogy hülye kérdés, de ha olajcseréhez eredeti szûrõket szeretnék akkor az árakat csak egy márkakereskedésben tudom meg vagy másfele is meg lehet õket találni?
Hasonló ára van a 2c mocira is.
Ha esetleg ajánlhatok olajat akkor a motul 6100 synergi+ 10w40 et ajánlanám.1700ft/L áron tudom adni.
Jóval csendesebb lesz a motor tõle
Olaj ügyeink
- Pepe
- Aktív fóruméletet élõ

MR2 - 2001
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
- Kapcsolat:
Castrl mintabolt, vagy alkatrésznagykerek kedvezménnyel.
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Nem biztos, hogy az eredeti szûrõk (pl. olajszûrõ) annyira jó választás ár/érték arányban.Pepe írta:Lehet hogy hülye kérdés, de ha olajcseréhez eredeti szûrõket szeretnék akkor az árakat csak egy márkakereskedésben tudom meg vagy másfele is meg lehet õket találni?
A magam részérõl inkább egy MANN szûrõt veszek, ami pontosan megegyezik a gyári méreteivel, csak érezhetõen, láthatóan jobb minõségû... és kerül valami 1500Ft-ba. Bármelyik jobb autósbolt (UNIX, BÁRDI) adnak rá Neked árat.
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
- montoya
- Fanatikus fórumozó

Boncolgassuk ezt a témát egy picit. Tehát a ma kapható olajok esetében a két jelölés (xW-y) esetén x paraméter fõként a hidegben mért sûrûségre vonatkozik, y pedig az üzemhõmérsékletire. Kissé pongyola megfogalmazás, de kb errõl van szó.
Két cikk a témában, amelyek érthetõen magyaráznak dolgokról, ugyanakkor egymásnak is ellentmondanak egy kicsit.:
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4- ... ruseg.html
http://korgyuru-2001.hu/files/motorolaj.pdf
És akkor a fogósabb részére térjünk a dolognak: a klubban nem igazán van 100.000 alatt futott autó, az átlag szerintem inkább a 200-hoz van közelebb, esetemben épp 178.300 körül járunk. Ugye ezek a motorok már nyilván valamivel kopottabbak, mint az újak, kicsit nagyobbak a csapágyhézagok, kicsit rosszabbak az olajlehúzók, tömítések, stb.
Itt jön a kérdés, hogy merre érdemes mozdulni? Elõször tegyük félre az anyagi részét, tehát maradjunk a full-synth-nél.
Ezt követõen néhány szempont: ugye hideg esetben elvben a motornak az lenne a legjobb, ha minél közelebb állna az olaj sûrûsége a melegben mért értékekhez, itt felmerül a 0W. Ugyanakkor a legtöbb gyártó idõvel valamivel sûrûbb olaj használatát javasolva, a fentebb írt kopási okokból kifolyólag.
Ugyanez igaz lehet a másik részre, tehát a melegben mért sûrûségre is. A 20-as mindenképp felejtõs, ugyanakkor azért felmerül a kérdés, hogy egy 200e körül futott moronak már lehet, hogy jobb a 40-es olaj, ha gyáriag 30-as volt az etalon.
Szóval, szerintek mi a legjobb? 0w-30, 5w-30, 5w-40, 10w-40? (Utóbbi valószínûleg sok lesz, ne vegyétek fejemet, csak kiváncsi vagyok a véleményekre)
Két cikk a témában, amelyek érthetõen magyaráznak dolgokról, ugyanakkor egymásnak is ellentmondanak egy kicsit.:
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4- ... ruseg.html
http://korgyuru-2001.hu/files/motorolaj.pdf
És akkor a fogósabb részére térjünk a dolognak: a klubban nem igazán van 100.000 alatt futott autó, az átlag szerintem inkább a 200-hoz van közelebb, esetemben épp 178.300 körül járunk. Ugye ezek a motorok már nyilván valamivel kopottabbak, mint az újak, kicsit nagyobbak a csapágyhézagok, kicsit rosszabbak az olajlehúzók, tömítések, stb.
Itt jön a kérdés, hogy merre érdemes mozdulni? Elõször tegyük félre az anyagi részét, tehát maradjunk a full-synth-nél.
Ezt követõen néhány szempont: ugye hideg esetben elvben a motornak az lenne a legjobb, ha minél közelebb állna az olaj sûrûsége a melegben mért értékekhez, itt felmerül a 0W. Ugyanakkor a legtöbb gyártó idõvel valamivel sûrûbb olaj használatát javasolva, a fentebb írt kopási okokból kifolyólag.
Ugyanez igaz lehet a másik részre, tehát a melegben mért sûrûségre is. A 20-as mindenképp felejtõs, ugyanakkor azért felmerül a kérdés, hogy egy 200e körül futott moronak már lehet, hogy jobb a 40-es olaj, ha gyáriag 30-as volt az etalon.
Szóval, szerintek mi a legjobb? 0w-30, 5w-30, 5w-40, 10w-40? (Utóbbi valószínûleg sok lesz, ne vegyétek fejemet, csak kiváncsi vagyok a véleményekre)
IS200 '01
Carina Coupe 1.8 XE - RIP 
Carina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Carina Coupe 1.6 DXDatsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
- kleingy
- Aktív fóruméletet élõ

- Kapcsolat:
A 185 ezret futott 4EFE-mben elõször 5W40 volt, amikor megvettem, aztán Mobil1 0W40 (ezt 8 ezer után csipegette, bár 15 ezer alatt a feléig se ment le a szint és az is igaz, hogy a szelepfedélnél is megy az olajból valamennyi, tömítést kell cserélni), most pedig a gyárilag ajánlott Castrol Edge 5W30 van benne. Nyár elején lesz olajcsere, egyelõre nulla a fogyás. Engem nem lehet meggyõzni a vastag olajról (persze van, amikor kell), csak a motor kora/futása miatt.
Fõleg nem úgy, hogy a hidegoldali viszkozitást növeli az ember, 5W40-rõl, hiszen ezzel kvázi szerintem csak kárt okoz a kocsinak. Hisz a melegoldali számít mondjuk olajfogyáskor. Arról nem is beszélve, hogy ahogy tudom, a 10W40-ek jóval gyengébb minõségûek a szint vagy fullszint 0W/5W-hez képest, összetételt tekintve. Mi családilag utoljára 10W40-et csak a fél millát futott, 26 éves Kadettbe raktunk.
Az még igényelte az ásványit.
Esetleg még annyit hozzátennék, hogy - bár páran ugrani fognak rá - van ismerõs, aki a 2001-es 1.4-es vvt-iben télen 0W20-at használ, két, elsõ szériás Yarisos meg (1.0 és 1.3) szintén 0W20-szal. Elõbbi tolja a kocsinak keményen - nyárra 5W30 megy bele -, utóbbiak pedig a kis fogyasztásra gyúrnak és azért van ilyen vékony olaj benne (többek között).
Fõleg nem úgy, hogy a hidegoldali viszkozitást növeli az ember, 5W40-rõl, hiszen ezzel kvázi szerintem csak kárt okoz a kocsinak. Hisz a melegoldali számít mondjuk olajfogyáskor. Arról nem is beszélve, hogy ahogy tudom, a 10W40-ek jóval gyengébb minõségûek a szint vagy fullszint 0W/5W-hez képest, összetételt tekintve. Mi családilag utoljára 10W40-et csak a fél millát futott, 26 éves Kadettbe raktunk.
Esetleg még annyit hozzátennék, hogy - bár páran ugrani fognak rá - van ismerõs, aki a 2001-es 1.4-es vvt-iben télen 0W20-at használ, két, elsõ szériás Yarisos meg (1.0 és 1.3) szintén 0W20-szal. Elõbbi tolja a kocsinak keményen - nyárra 5W30 megy bele -, utóbbiak pedig a kis fogyasztásra gyúrnak és azért van ilyen vékony olaj benne (többek között).
- Bohi
- Fanatikus fórumozó

Én pl 10W60-at használok. A motorban már 400ezer van, túlforogja "sokszor" a 7000-es fordulatot. Igaz, nem próbáltam még 0 vagy 5W-s olajakat, bár gondolkoztam rajta. Nekem ez bevállt, nem eszi az olajat, nem szoktam rátölteni 10 000 km alatt. Nem vagyok ott annyira a témában, de ha egy sportosabb motorban magasabb hõfokon ugye elhígul az olaj, gondolom ezért is ajánlotta mindenki a 60-as, ez ok. A hidegindítás miatt gondolkoztam 5W60-on, de azt szerintem enné, nem akarom mindig nézegetni a szintet, de lehet õsszel azt fogok majd beletenni... hmm
(4AGE POWER!!!
)
(4AGE POWER!!!
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
Prius II
- Lackó
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2017
- Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
- Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
- Autód karosszéria variánsa: Crossover
Már megint a sok okos gondolat.
Elég lenne visszaolvasni, de leírom ismét, hogy mi a csúcs Mercedes CDI
motorokba 10W-40-es olajat teszünk, mert AZT SZERETI, a másik pedig,
kíváncsi lennék, hogy a mi 20-on éves konstrukciójú 4E-FE motorjainkba
vajon milyen olajat öntöttek a GYÁRBAN ? 0W-10-et ??? ..estleg 0W-20-at
, talán 0W-30-at ? neeeeeeeem, nem hinném. 0W-40 ???? Hát, még azt
sem igazán hinném......esetleg 5W-40-et ? Az lehet.....10W-40-et ? Az méginkább sanszos. Áhhhh, de hagyjuk, azok a hülye japán mérnökök....
közük nincs hozzá. Bezzeg MI.....
Elég lenne visszaolvasni, de leírom ismét, hogy mi a csúcs Mercedes CDI
motorokba 10W-40-es olajat teszünk, mert AZT SZERETI, a másik pedig,
kíváncsi lennék, hogy a mi 20-on éves konstrukciójú 4E-FE motorjainkba
vajon milyen olajat öntöttek a GYÁRBAN ? 0W-10-et ??? ..estleg 0W-20-at
, talán 0W-30-at ? neeeeeeeem, nem hinném. 0W-40 ???? Hát, még azt
sem igazán hinném......esetleg 5W-40-et ? Az lehet.....10W-40-et ? Az méginkább sanszos. Áhhhh, de hagyjuk, azok a hülye japán mérnökök....
közük nincs hozzá. Bezzeg MI.....
- Laic
- Gyakori látogató

Lehet nem ez a legmegfelelõbb topik, de ti hogy vélekedtek a reggeli indulásról?
Én udvarról kiálok (többi lakó miatt) és 2-3 percig melegítem a motort, aztán go.
De itt egy cikk az ellenkezõjérõl
Én udvarról kiálok (többi lakó miatt) és 2-3 percig melegítem a motort, aztán go.
De itt egy cikk az ellenkezõjérõl
Toyota Corolla 1,4 sedan E11 4E-FE