Autoreszelgetes

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
dogi77
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: dogi77 »

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Közben megtaláltam a fórumon a "gyertyás" topicot...
dogi77
Újonc
Újonc

Re: gyújtógyertya

dogi77 írta:Sziasztok!

1.6 16V ,ZZE112L típusú Corollámban esedékes lenne a gyújtógyertya csere, mivel 112.000 km-nél tartok és nagy valószínûséggel az elõzõ tulajdonos sem cseréltette ki (66 ezerrel vettem). Bár semmi eltérést nem tapasztalok, egyenletes a járása, jól húz, nincs a korábbiakhoz képest túlfogyasztás.

Szükséges cserélnem? Szervizkönyv szerint 60 ezrenként illõ ...

Milyen típusú, hõértékû stb. gyertyát ajánlanátok?

Köszönettel!
Sziasztok!

Újabb kérdés :oops:

Bordás szíjat kell az autóban cserélni, mivel eléggé elöregedett (szerintem még a gyári van rajta - 10 éves). Feszítõ és vezetõ görgõt is illik ilyenkor cserélni?
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Attila »

ha a vezérmûszíjra gondolsz akkor mindent kell cserélni! Túl sokba kerül hetente szerelni és az is nagyon drága ha elszakad a szíj!
Ha meg a hosszbordásra gondolsz akkor meg kivételnél ellenõrizd hogy mennyire lóg a csapágy és az alapján tudsz dönteni.
Kényelmesebb cserélni mindent de drága is!
AE92 GT-Z Liftback (Smallport MAP 4AGZE)
dogi77
Újonc
Újonc

Attila írta:ha a vezérmûszíjra gondolsz akkor mindent kell cserélni! Túl sokba kerül hetente szerelni és az is nagyon drága ha elszakad a szíj!
Ha meg a hosszbordásra gondolsz akkor meg kivételnél ellenõrizd hogy mennyire lóg a csapágy és az alapján tudsz dönteni.
Kényelmesebb cserélni mindent de drága is!
Bocs, hosszbordás... Sajna húzós - a szíj 6-8 e, a feszítõgörgõ 11 e, a vezetõgörgõre még vadászok... (Legalábbis remélem, h jó alkatrészeket nézek. Nem én építem be. Szerencsére... :D )

Ha van ötlet, hol nézzem meg, kit kérdezzek, ki vele, nem habozzatok... :D

Köszönöm!
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

ha megadod az autód adatait akkor nézek neked után gyártott alkatrészeket!
dogi77
Újonc
Újonc

Attila írta:ha megadod az autód adatait akkor nézek neked után gyártott alkatrészeket!
Szia!

E11 Corolla, Sedan 1.6 VVTI Terra, 2000-es évjárat. Motor 3zz-fe (ZZe112) + forgalmi szerinti motorkód: 0452389.

Szólj, ha másra is szükség van a beazonosításhoz!

Elõre is köszönöm!
mozso
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2006
Autód típusa (és generációja): Corolla E12
Autód felszereltségi jelölése: Luna
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: mozso »

3zz-fe mocinal:

A vezerles lancos, cserelendo / ellenorizendo dolgok:
lancfeszito patron (szokott elhalni, csattogos hangja van)
kipufogo oldali vezermutengelyen levo fogaskerek (meg szokott kopni)
lancvezetok es lanc (eleg jol birjak)
szivo oldali vezermutengelyen levo VVT-i vezerlo (korai modelleken elkopik a belseje, atterveztek, hibakodot dob a motorvezerlo ha ez hibas)

hosszbordasszij (generator, klima, vizpumpa, stb)
szijfeszito patron hiba (viszonylag gyakori, erezni hogy remeg es nyikorog a szij)
feszito gorgo es szerkezet (viszonylag sokaig birja)
szij
vezetogorgok (nem hallottam meg normalis hasznalat mellett hogy meghalna)
vizpumpa tengelyenel vizfolyas (ismert hiba, hamar jelentkezik, de sokaig stagnal az allapota mert a hutovizbol kivalt anyagok tomititenek egy ideig)
ha regebbi a kocsid akkor a szij hajtja a szervopumpat is

En bontott alkatreszeket tudok neked hozni, jo minosegben normalis bontostol.
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Lassan tényleg csinálhatnék egy saját projektet, de addig is...
Miután Lackó felújította a motort (na még 1x :rizspekta: ), és a levegõcsõ is a helyére került, sõt, még A SZERVÍZBEN is jártunk, továbbra is fennáll az alapjárat ingadozás probléma. Ma (és most tessék megkövezni) leszereltem az egész fojtószelepet és kipucoltam, hátha segít valamit.
Következõek az észrevételeim: tiszta kosz volt az a bizonyos furat, amiben a felülrõl tekerhetõ, alapjáratot(?) állító csavar található, vagyis inkább a kosz elég rendesen elzárta a levegõ útját; megtisztítottam a "pillangószelepet" is; majd mindent visszaszereltem (jöhetnek az újabb kövek) és Loctite pasztával tömítettem, ott, ahol eredetileg papír tömítés volt (ezt persze pótolni fogom). Ezek után a csavart teljesen betekerve, félmeleg állapotban 1000 volt a f.szám, majd mire bemelegedett, lement ~800-ra, de az ingadozás megmaradt.
Megnéztem a fojtószelep alsó, vizes részét is, vízkõnek, rendellenességnek nyomát sem láttam (amennyire én ezt meg tudom ítélni).
Mit lehetne még kipróbálni, megpucolni vagy valami? Eléggé zavaró az ingadozás; mindemellett megy szépen az autó, 0 olajfogyasztással, a hûtõrepedést kellene még orvosolnom, aztán jöhetne a futómû.
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
dieselsuxx
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: dieselsuxx »

DBandesz írta:A magam részérõl ezt úgy oldottam meg, hogy kerestem egy stabil, nagyobb áramerõsségû 12V-ot, lehetõleg a gyújtáskapcsoló ACC állásától, és raktam rá egy 7,5A-s biztit, meg egy szabvány PC tápcsatit. Az ülésfûtésrõl levágtam a szivargyújtó-csatit, és a PC tápcsati ellendarabját forrasztottam rá. A kapcsolót pedig a hátsó hamutartóba raktam, kiszedhetõ verzióban. Az egész pakk elfér a kézifékkar alatti burkolat alatt. Semmi nem látszik belõle.
Végül megoldottam a problémát: akksisaru le, gyújtáskapcsoló kimér, kábel megcsapol, 10A biztosíték a hamutartóba (hogy véletlenül se dohányozzon senki a kocsiban), szivargyújtó leföldel. Ez képekben így néz ki:
(elõre kövezzetek meg, tudom hogy gány :D )

Kép

Kép

Kép

Azért választottam 10A biztosítékot, mert az én kocsimban 15-ös van gyárilag, viszont a szerény hangszórókábel amit kényszerbõl alkalmaztam (duplán, ezzel az átmérõt növelve) lehet nem örülne olyan nagy áramnak.

tipp: Mielõtt leveszitek a sarut, gyõzõdjetek meg róla, hogy a riasztó távirányítójában jó e az elem :oops:
Vajk
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Vajk »

Hali! az ae92es corollám (Gti) 4age, elkezdett kissebb problémákat produkálni, és mivel görögországban vagyok, lassan hazaidulás elött, kicsit zavar a dolog. Elõször kb minden második indításnál csak 3 henger ment, cseréltem gyertyát ( az egyik boltban 0,8 mmest írt a könyv, a másikban 1,1mmest, ami kijött belõle 1,1es volt , szóval az lett, remélem jó) ez megoldodott. Viszont most, ha elindulok vele, és már majdnem meleg, magát kezdi el túráztatni a motor alapjáratról. Elég fura. 1500-2000 RPM között, a pedálhoz hozzá sem érek. Menet közben is érezhetõ. Amit bemelegszik, elmúlik. Mitõl lehet ez? Remélem nem nagy a para!
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Szerintem vákum csõvel van a gond vagy a hûtõ vízzel!
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

Ha ott meleg van lehet az a problem ami nálam is elõfordult. A t-vis nél van
egy szenzor 8-as csövön kapja a melegvizet, ha eltömõdik vagy lecsökken a keresztmetszet hidegnek érzékeli a motort ezért rátesz az alapjáratra.
Nekem sima benzincsõvel (kb 1.5m) lett áthidalva a fix fémcsõ kihagyásával
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
Vajk
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Vajk »

Köszi a válaszokat.Elég rendesen meleg van. Holnap megnézem a vízszintet, 8as csõvet hol találom? Ha az a probléma mit tudok kezdeni vele? Amúgy a vízhõfokmérõ hamar felszalad!
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Szia!

A folytószelep ház aljába megy bele lentrõl függõlegesen két fekete vízcsõ. Észre fogod venni! Elõször nézz rá a túlfolyódban és a hûtõdben is a vízszintre, mert lehet valahol szivárog! Akkor szokta ezt produkálni, ha épp komplett hûtõfolyadék csere volt és mivel a folytószelep a vízrendszer legmagasabb pontja, így az esetleges bentrekedt levegõ ott meg tud szorulni. A szivató szenzorja nem tud hõmérsékletet mérni és ezért ugrándozik. Álló motornál húzd le az egyikrõl a bilincset, majd indítsd be és járó motornál húzd le 1-2 másodpercre a csövet. Folyni fog a víz, de remélhetõleg a levegõt is kidolgozza, aztán gyorsan vissza járó motornál a csövet. (a bilicset se feledd!).

Egyébként van egy sanda gyanúm, hogy más lesz a probléma, de ne legyen igazam. Menet közben még nem láttam ilyen problémát. Bár lehet tényleg szivárog a vized, de akkor már jó kevés lehet benne, úgyh sürgõsen orvosold, mert a hengerfejesség már nagyobb probléma! Lehet valami vákuumdolog. Cseréld ki a csöveket, hátha.

Remélem sikerül!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Ma végre rászántam magam, hogy betegyem az E11 ülést, a bal 1-et. Egyúttal beállítottam az ajtót is, hogy ha becsukom, ne legyen fél centivel bentebb, mint a hátsó...
Miután kiszedtem az ülést, felszedtem a kárpitot is, hogy megnézzem mi az oka a ferdeségnek: gyanúm beigazolódott; miután a karosszériás"mester" kettévágta az ülés alatt keresztben lévõ tartó vasat, a küszöb felõli végét bõ 2 centivel lentebb hegesztette vissza. Emiatt nem lehet berakni rendesen a tanksapka fedél és csomagtartó nyitó karokat sem. Gyorsan elvittem egy másikhoz, azt mondta fél nap, 10e Ft és jó lesz. Na, majd meglátjuk... Addig is bent marad, egy kis fadarabbal alátámasztva... :D
Másik az ajtó... Van a b-oszlopon az az u alakú vas, amibe kapaszkodik a zár, már korábban megpróbáltam rajta állítani, ma kiderült, miért nem sikerült: belülrõl fel volt hegesztve a b-oszlopra (márpedig szerintem nem kellene, máskülönben nem lehet állítani az u-vason) Miután lefeszegettem, 5 perc alatt beállítottam az ajtót, és ugyanúgy simán záródik, mint mielõtt elvittem a kasztnishoz. Még azt kell megnéznem, nem-e ázik be vagy sûvít a szél nagy sebességnél.
Ha már ki volt szedve, megnéztem a biztonsági övet is, miért nem akar visszahúzódni. Arra jöttem rá, hogy a rugó teljesen jó, mivel ha nem feszült rá egyik mûanyagra sem, akkor szépen visszahúzta; körömkefével és folyékony szappannal jól kisúroltam, most már legalább újra kék és láss csodát, visszamegy a helyére, ha nem is úgy, mint egy új autóban, de jobban, mint eddig.
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
Válasz küldése