Autoreszelgetes

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
szullosz
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: szullosz »

Gyula mester szavait egy gondolattal egészíteném ki:

Mikor a féltengelyt húzod ki a váltóból, a kezeddel vezesd meg a belsõ csuklót! Figyelve, hogy a tengely végén lévõ biztosítógyûrû a féltengely-szimmeringet nehogy megbüntesse!

Személyes véleményem a témában:
Nekem nem nagyon sikerült még Toyota-nál külsõ csuklót leütnöm a helyérõl SÉRÜLÉS nélkül... Mindig megpróbálom, hátha...
A vége az, hogy a belsõ csuklót leveszem, és arra húzom le a gumiharangot. Gondoltam bevágok pár képet a gyári eljárásról, de az egy kicsit "túllihegett"... Bár ott is a belsõ csuklóval kezdi! Ha az EPC-ben nézed a külsõ gumiharangot csak a belsõvel együtt engedi rendelni...

Szabber
Lyani
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2012
Autód típusa (és generációja): Auris
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Lyani »

Lackó Gyulával egyszer majdnem fogadtunk, hogy nem fog kifolyni a váltóolaj, ha kihúzod a féltengelyt!
Én vesztettem, Neki meg olajos lett a feje! :lol: :lol: :lol:
Auris MK1 HSD Sol 5 door Hatchback
OFF: 2003 Patrol Y61 LWB ZD30
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Jobbak vagytok, mint egy Haynes manual :) De legalább a kedvem is elment tõle, legalábbis egy idõre biztosan... csak nehogy veletek csináltassam meg a végén :twisted:
Köszi köszi köszi!
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
horvatht
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: horvatht »

Nem tudtam melyik topicba írjam, mert Corolla clubban mégse nyitnék Starlet projektet, a sima Toyota club fóruma meg nem annyira tetszik, de azért lenne pár kérdésem az új kocsimmal kapcsolatban. A fontos technikai dolgokat úgyis valamilyen -legalábbis hozzám képest mindenképpen- szakember fogja végezni, én inkább csak segédkezem, meg beszerzem a dolgokat.
De addig is amíg nem tudjuk mi a gondja a motornak,én a kocsi külsõ-belsõ részeinek rendbetételével és hozzá való alkatrész beszerzésével foglalkozom most, vagyis ezzel kapcsolatos információ gyûjtéssel.

Elsõ kérdésem, hogy szerintetek E8 GT kormányt be tudom tenni valahogyan? Minek kell passzolnia, hogy ezt meg lehessen oldani? (Ha igen, akkor vevõ vagyok E8 GT kormányra :D )
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Sztem senki sem haragszik meg ha ennyire iszonyatosan nagyon durván offos autóról írsz egy projektet... :wink:
Én támogatom! 8)
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Korábban vettem sok alkatrészt egy sráctól, õ említette nekem a féltengelyeit, szinte újak voltak akkoriban, azóta meg szét lett szedve az autó stb... ha esetleg még megvan neki, mielõtt megvenném tõle, mire kell figyelni? (max kézbe véve lehetne ellenõrizni, az autó darabokban van; kotyog esetleg, vagy valami, ha ki van kopva?)
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
horvatht
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

birka007 írta:Sztem senki sem haragszik meg ha ennyire iszonyatosan nagyon durván offos autóról írsz egy projektet... :wink:
Én támogatom! 8)
Én szívesen csinálnék, ha a vezetõség rábólint, akkor már írom is a regényemet. :D
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Bólintok, ha elfogadod a Tiszteletbeli tagság címet, emellett elküldöd a klubos címre a reges levelet.
Hajrá!
Segítünk, amiben tudunk!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
szipak
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: szipak »

ha jól emlékszem, nyíregyházán van egy adag starlet alkatrész is, ha gondolod te is gyere majd turkáló-túrára :)
horvatht
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Pacsker írta:Bólintok, ha elfogadod a Tiszteletbeli tagság címet, emellett elküldöd a klubos címre a reges levelet.
Hajrá!
Segítünk, amiben tudunk!
Ez jól hangzik, köszönöm szépen!! Levelet mindjárt intézem.
(EP71 Starlet
EE101 Royal Special)
joined the Dark Side
micsu
Újonc
Újonc
Kapcsolat:

hosszú féltengely

Hozzászólás Szerző: micsu »

Sziasztok,

Úgy látszik ez a hónap a féltengelyeké lesz, valószínûleg nekem is ilyen problémám van. :(
Az autó:
alvázkód EE101
gyártva 1995
motorkód 4E-FE
ccm 1332

A probléma:
Éles kanyarban, de csak ha többen ülünk az autóban, vagy nagyobb sebességgel veszem be, fura kattogó hangja van. Megnézettem, és állítólag a hosszú féltengely lötyög oldalirányban. Magyarul a féltengelyt jobbra-ballra lehet mozgatni kézzel a kerék és a váltó közt, persze csak néhány milimétert; ilyenkor a féltengely két végénél, de fõleg a kerék felõlinél kopogó hangot ad. Azt mondták, hogy mivel a féltengely és a kerék közti kapcsolat nem gömbcsuklós (ami felújítható lenne), ezért az egyetlen megoldás a váltó cseréje.

A váltó:
Állítólag ezeknél a típusoknál a váltóhiba szériabetegség. Kábé a fura hang megjelenésétõl kezdve a váltóm hátramenet fokozata is rosszalkodik. Néha nehezen akarja bevenni a hátramenetet, de újabban mostmár az 1.-es fokozattal is szórakozik néha. Két megoldás van, amikor nem akarja bevenni az adott sebességfokozatot:
- lassú kuplung felengedés közben óvatosan betenni sebességfogozatba
- álló helyzetben más fokozatokba váltás (2. 3. 4. 5. fokozatok) után egyszer csak hajlandó bevenni a hátramenetet meg az 1.-est is.

A kérésem:
Úgy látom, szerencsére sokan nem elõször látnak ilyet, velem ellentétben: Gyula mester, Lyani, Szullosz.
Tudnátok valakit ajánlani Bp-en, aki ismeri ezt a típus, ezt a betegséget, és meg tudná nekem nézni az autót, hogy valóban váltó cserére szorul-e.

Köszi,
Micsu

UI.: Sajnos nem találtam olyan topic-ot, ahol megbízható bp-i corolla szerelõket ajánlottak volna. Ha tényleg nincs még ilyen topic, szerintem hasznos lenne létrehozni, nem?
murray
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: murray »

ugyanilyen kérdésem lenne sajat részre

keresek egy szakértõt aki saját anyagi érdekeltség nélkül meg tudná nézni az autom fékcsöveit, szilenteket, stab rudat , egyebet és megmondani hogy VALÓBAN cserére szorulnak-e.
ugyanez vonatkozik a vezermuszijamra /6 éves, 70e km/ vizpumpa stb
a vizsgálatot kifizetem.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Re: hosszú féltengely

Hozzászólás Szerző: Lackó »

micsu írta:Sziasztok,

Úgy látszik ez a hónap a féltengelyeké lesz, valószínûleg nekem is ilyen problémám van. :(
Az autó:
alvázkód EE101
gyártva 1995
motorkód 4E-FE
ccm 1332

A probléma:
Éles kanyarban, de csak ha többen ülünk az autóban, vagy nagyobb sebességgel veszem be, fura kattogó hangja van. Megnézettem, és állítólag a hosszú féltengely lötyög oldalirányban. Magyarul a féltengelyt jobbra-ballra lehet mozgatni kézzel a kerék és a váltó közt, persze csak néhány milimétert; ilyenkor a féltengely két végénél, de fõleg a kerék felõlinél kopogó hangot ad. Azt mondták, hogy mivel a féltengely és a kerék közti kapcsolat nem gömbcsuklós (ami felújítható lenne), ezért az egyetlen megoldás a váltó cseréje.

A váltó:
Állítólag ezeknél a típusoknál a váltóhiba szériabetegség. Kábé a fura hang megjelenésétõl kezdve a váltóm hátramenet fokozata is rosszalkodik. Néha nehezen akarja bevenni a hátramenetet, de újabban mostmár az 1.-es fokozattal is szórakozik néha. Két megoldás van, amikor nem akarja bevenni az adott sebességfokozatot:
- lassú kuplung felengedés közben óvatosan betenni sebességfogozatba
- álló helyzetben más fokozatokba váltás (2. 3. 4. 5. fokozatok) után egyszer csak hajlandó bevenni a hátramenetet meg az 1.-est is.

A kérésem:
Úgy látom, szerencsére sokan nem elõször látnak ilyet, velem ellentétben: Gyula mester, Lyani, Szullosz.
Tudnátok valakit ajánlani Bp-en, aki ismeri ezt a típus, ezt a betegséget, és meg tudná nekem nézni az autót, hogy valóban váltó cserére szorul-e.

Köszi,
Micsu

UI.: Sajnos nem találtam olyan topic-ot, ahol megbízható bp-i corolla szerelõket ajánlottak volna. Ha tényleg nincs még ilyen topic, szerintem hasznos lenne létrehozni, nem?
Szia !

Nem is értem az írományod elsõ felét. A féltengelynek kell hogy legyen
mozgása oldalirányban, mert ha nem lenne, ki-be rugózáskor odaütne mindig a difinek......tehát ez az elsõ rész úgy hülyeség, ahogy van.

Kanyarban ha kattog, akkor az féltengelycsukló.

Kuplung volt már cserélve az autóban ? Mennyi km van benne ? Nekünk
is ilyen tipus van 215ezer van benne, és vajpuha a váltó. Én úgy gondo-
lom, simán lehet, hogy csak kuplungot kéne cserélni.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

murray írta:ugyanilyen kérdésem lenne sajat részre

keresek egy szakértõt aki saját anyagi érdekeltség nélkül meg tudná nézni az autom fékcsöveit, szilenteket, stab rudat , egyebet és megmondani hogy VALÓBAN cserére szorulnak-e.
ugyanez vonatkozik a vezermuszijamra /6 éves, 70e km/ vizpumpa stb
a vizsgálatot kifizetem.
A szíjra látatlanban cserét mondok. Max 5 év egy szíj. Vízpumpában
mennyi km lehet ?
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Re: hosszú féltengely

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

micsu írta:- lassú kuplung felengedés közben óvatosan betenni sebességfogozatba
Harmadik megoldás, ha nem veszi a sebességet akkor visszaengeded üresbe, lelépsz a kuplungról, kinyomod újra és megint megpróbálod sebességbe rakni. Ez is segíteni szokott.

Ha elõrecsúszik a szõnyeg a kuplung pedál alá akkor ez is okozhat hasonló jelenséget (tapasztalatból mondom :o)
Válasz küldése