Szia!
Sajnos megoszlóak a vélemények Xenonnal kapcsolatban. Nem ítélem el, azt már sajnálom, hogy divat lett belőle, de amelyik autónak jól áll, annak jól áll. Jó találmány és lehet hasznos is, ha!!!:
- Gyári
- Vagy ha egy normál minőségű és fényerejű van vásárolva és aza dott lámpatestbe való
hogy miért is írtam: Felőlem beszélhetünk most Xenonról, vagy Tescos Xenon utánzatról, vagy gázzal töltöt izzóról vagy csak 200W-os kékre színezett búrásról...
A lényeg, hogy minden lámpatestet úgy terveztek, hogy egy adott fókuszpontja legyen. Ha előrébb vagy hátrébb van a fényforrás, akkor bukó az egész.
Képzeljétek el a foncsort, mint mondjuk egy félbe vágott ping-pong labdát. (persze lehet téglalap, vagy amorf formájú, d eugye tudjuk, hogy a tökéletes lámpa forma a köralak! Igen a jó öreg trabó

)
Nos a fél labdát belülről kiragasztjátok alufóliával. Kész a foncsor. ha az alufólia tükör lenne, még kísérletezni is lehetne vele akár. Nos belógattok elé közép tájban egy erős izzót, ledet. Ha sötét szobában vagytok talán látszik is. Ahogy helyezitek előrébb távolabb a fényforrást a foncsortól. (Persze itt mm-ekről beszélek, látszik, hogy a visszaverődő fény a foncsorra, majd onnan a távolba verődően közelre világít, majd messzebbre, majd jobban szórja, majd élesebb stb. Tehát a fókuszpont iszonyat fontos! Azt akarom mondani, hogy az ok, hogy leutánozzák a H1,2,3,4-es aljzatokat, de a fény forrásnak uolyan távolságban kell lennie a foglalattól, mint a gyári izzónak. Így fogja ugyanazt a hatást elérni, mint egy normál izzó.
A fent említett dolog miatt emlegetem én is sokszor az utólagosan beszerelt Xenon, vagy nagyobb fényerejű sima izzókkal felszerelt autók tulajainak Édesanyját, amikor épp szembe jönnek, vagy követnek jó darabon. Emiatt nem látnak ők szart se és emiatt viszik ki a szemeinket.
Persze több dolog is okozhatja a más fényhatást, de szerintem nagy részben ezek. Temrészetesen, van, hogy pont el van találva, lásd pl Szabi. Kicsit zavaró volt, amikor mögöttem jött, de csak 1-2 szögben. Tehát az övé viszonylag jó helyen van. Na meg gondolom ez szándékos is. Gondoljatok bele, hogyha egy Lexus jön mögöttetek gyári Xenonnal. Kevésbé vakít, mint egy utólagos.
Sajnos ez a helyzet Birka! Ne érts félre nem bántani akartalak, csak le akartam írni. Sőt örülök, hogy próbálsz tenni ellene és nem csak azért raktál bele xenont, mert mindenkinek az van, hanem vártál tőle jobb fényerőt! Sajnálom, hogy így sikerült.
Nézd meg a régi és az új Xenon fényforrás távolságát és szögét a foglalattól. Ha az van amiről beszélek és nem mondassz le róla, akkor barkácsolhatsz, hogy a fókuszpont egyezzen.
Az, hogy a fényerő is harmat... Az gondolom sajnos az olcsóság miatt van. Bár ha próbán jól működött, akkor nem értem.
Hülyeségeket írtam, ne haragudjatok. Nem nektek szólt, inkább más kluboknak és más autósoknak, csak néha nagyon tud zavarni