E9 - (1987-1992)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Re: indítás

Hozzászólás Szerző: Robesz »

Biagio írta:
Robesz írta:Sziasztok corollások!

Szükségem lenne a segítségetekre, azoktól, akik szintén ilyen típust hajtanak, vagy akik ismerik a típust annyira, hogy hiteles választ tudnak adni.A kocsi 91 -es évjáratú 1.3-as tehát 2E mocis, K karbis természetesen.
Tavasszal volt szerencsém kicsit kipofozni a fater rolláját. Kezdetben azt hittem, hogy a gyűrűzés és a szimmering cserék az olajfolyás megszűnésén túl a fogyasztásra és indításra is jótékony hatással lesznek.
Sajnos nem így lett.
Az olaj csodásan megmarad már benne, nem is nagyon koszolja, de az összes többi tulajdonsága megmaradt. Ergo 10 litert eszik és sem hidegen sem melegen nem indul csak kulcsfordításra. egy gázfröccs után indul csak. Azt tudom, hogy a karbi gyengéje ennek a típusnak, sajnos úgy fest, hogy annak a helyrehozását sem úszom meg. Már elkezdtem tanulmányozni a működését, szerencsére már teljesen letisztult a kép, pofon egyszerű szerkezet ez.
Sajnos a típust nem ismerem annyira, hogy ez normális-e. Tehát nektek indul úgy, hogy beülés után csak kulcs fordul és ketyeg, vagy mindenkinek miden indítás előtt kell egy gázfröccs.
Ebben kérném a segítségeteket.

Előreis kösz, mindenkinek.
Hello,
Nekem szintén 2E 1,3 van és csodásan indul gáz nélkül.
Gyújtás, kulcsforditás (helyett gomb) és pöcc-röff.
Semmi erölködés, semmi gáz pumpálás.
Amióta nálam van (2 éve) sosem kellett rásegítem a gyújtásra.
De ez még a V karbis nem? Évjárat szerint gyanítom!
Biagio
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Biagio »

Így van ez még az "első generációs" karbi!
Vissza kettõ, padló, vagy nagy gáz, kis kuplung.
No injektor No ABS No Computer No problem :e9bia:
Kép
mixivik
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: mixivik »

sziasztok!
nem tudja valaki hogy E9es liftbackbe jó a 91es évjáratú celica üléssora? legalább első 2..
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Biagio írta:Így van ez még az "első generációs" karbi!
Nekem azt mondták, hogy a te fajtád a V típusú karbi hajlamosabb kikopni inkább úgy, hogy utána nem lehet bírni vele. ezzel szemben csak az újabb, K típusúakra panaszkodnak többen.
Zed Kristianz
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Zed Kristianz »

Egy pihe-puha gázfröccs és forgatni kell egy kicsit, hogy odaérjen a benya. Nem akarok neki sok benzint adni az elején mert keményen felpörög. Hidegen ne má'!
Nagyobb bepumpánál sem indul számottevően előbb.
Az igazsághoz tudni kell, hogy van egy csöpp lötyögés az első hengerben, ahol elhuppan némi komp. és kifúj a kartergáz. :roll:

Azt most nem mondom meg, melyik karbi. Ha a gyári akkor V.
ALAPÍTÓ TAG - Tiszteletbeli elnökségi tag

AE92 /Kyuni/ Liftback 4A-F '88
Karburátor Rulez! :twisted:

Elporladva 2016...
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Zed Kristianz írta:Egy pihe-puha gázfröccs és forgatni kell egy kicsit, hogy odaérjen a benya. Nem akarok neki sok benzint adni az elején mert keményen felpörög. Hidegen ne má'!
Nagyobb bepumpánál sem indul számottevően előbb.
Az igazsághoz tudni kell, hogy van egy csöpp lötyögés az első hengerben, ahol elhuppan némi komp. és kifúj a kartergáz. :roll:

Azt most nem mondom meg, melyik karbi. Ha a gyári akkor V.
4A-F-en csak K típusú volt. Amire az összes könyv azt mondja, hogy nagyban hasonlít az 1.3-on lévőhöz. Na, a fene megeszi az ilyen hasonlóságot.....
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Mi az a V és K karburátor?

A 4A-F-en kéttorkos pillangószelepvezérlésű karbi van, mint ahogyan a kb.90 utáni 2E motorokon.(ha jól tudom)
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Szia!

Nekem van egy szettem, ha érdekel. Felül szépen az alváznyúlványokra, de a csavarjukak nem illeszkednek pontosan. Minimális átalaktással megolható! (mint ahogy már megtette eyg klubtag) Enyémbe belepróbáltam és igen sportos, ráadásul kicsit alacsonyabb is!!!
Fényképeim vannak a lyuk eltérésekről, ha érdekel!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
mixivik
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: mixivik »

Pacsker!

irtam neked pü-t,viszont az a kimenő mappában van,az nemtom mit jelent,még új vok itt...:)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Szia!

Megkaptam a privit. Holnap dolgozom, most nem vagyok otthon, legközelebb holnap este tudom küldeni a képeket! Üdv!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Toytib írta:Mi az a V és K karburátor?

A 4A-F-en kéttorkos pillangószelepvezérlésű karbi van, mint ahogyan a kb.90 utáni 2E motorokon.(ha jól tudom)
Van a hagyományos, elterjedtebb (más típusú kocsikon ezt használják jellemzően) K típus ez fix torkos, fix méretű keverő torokkal rendelkezik.
A szabályzása mindekettőnek a fojtószeleppel történik, csak a V típusúnak, amit változó kersztmetszetűnek, vagy változó keverőtorkosnak is mondanak ott gyakorlatilag a fojtószelep felett egy a levegő áramlására merőlegesen mozgó tollattyú (dugattyú) változtatja mindíg úgy a torok keresztmetszetet, hogy állandó sebesség, ergo állandó vákuum legyen a keverékképzéshez. Ez a típusú karbi többnyire kis köbcentis motorokon szokott lenni, simson, babetta, és a toyota is hazsnálta egy darabig.
Elméletileg ez utóbbi annyival lehet rosszab, hogy több lényeges kopó elemet tartalmaz, ami utánna kezelhetetlenné teszi.
Mondjuk ennek ellentmondanak azok, akiknek ilyen van és nincs gondjuk vele, míg én éppen egy fix torkos, regiszterkarbival szívok, amilyen a 2E mocis corin is volt 90-92-ig illetve a 4A-F mocin végig ilyen volt. Erről is hallottunk már panaszt, ugye, hiszen majdnem egyforma. Legalábbis a gyengéit tekintve.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Robesz 2008 nov. 01, 10:28 am-kor.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Fojtószelep.
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Toytib írta:Mi az a V és K karburátor?

Kicsit szeretném rendbe tenni a fogalmakat.
Tehát, ami gázpedállal összeköttetésben van, azt nevezem fojtószelepnek, mert maga az egész otto-motor teljesítményszabályzása fojtással történik.
Gyakran keverik a pillangószeleppel, mint fogalommal (állítólag) és egy darabig én is kevertem, ami pedig a szivató ráhuzásakor az egyik csatornát lezáró szelep, mivel ez nincs fixen megfogva, a beáramló levegő kis mértékben nyitni zárni tudja, lebeg mint egy pillangó, ezért hívják így.
Ezt nem rég magyarázták el nekem egy karburátor műhelyben addig én is össze-vissza használtam. Nos, ellene nem tudok semmit felhozni, így elfogadtam, mert logikusnak tűnik.
Robesz
Visszajáró
Visszajáró

Lackó írta:Fojtószelep.
Jogos!
Bocsánat!
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Robesz írta:
Lackó írta:Fojtószelep.
Jogos!
Bocsánat!
Értem, köszi a kimerítő választ.
Mi a gond azzal amivel "szívsz"?
Úgy tudom hogy a kéttorkos rendszerű karbiknak csupán a hidegindító volt a gyengéjük.
Egyébként az 1E motoron is egyszerű kéttorkos karbi van kézi szívatóval és szívótorkostól kitünően alkalmas a 2E motorra.2db fúvóka cserével, vagy dörzsárazással.
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Válasz küldése