Pacsker írta:Fotóznék, ha lenne hozzá normális eszközöm

Van egy családi SX10IS, ami tûrhetõ, bár szerintem rosszabb, mint az S1IS. (nem hasonlítom HP-hoz és hasonló "csúcs"

készülékekhez.)
500 vagy 550D-t szeretnék. Egyelõre KITobival, de az mrá jó alap. A HD videó miatt fontos, hogy minimum 500-as legyen. A 600-as a kihajtható kijelzõje miatt nem ér meg szerintem ennyi plusz pénzt.
Jelenleg már 150 körül lehetne kapni ilyen szetteket, azonban nem merem rávenni magam a hitelre.
Van a 0THM-es 10 havi, amit még talán tudnék is tartani, de nagyon kattogok, hogy mitévõ legyek.

Na, témánál vagyunk, úgy látom, végre, mert ha megnézed a két linkemet, a Balatoni képek tesóm EOS500D-jével készültek a gyári 18-55mm-es kitobival és a saját cirkulációs polárszûrõmmel. A tavalyi Hurghadás képeim, pedig a saját Canon S5IS-emmel, UV és ugyanezzel a polárszûrõvel.
A tesóméval még csak ismerkedek, de az egybõl lejött, hogy az 500D-vel könnyebben csinálok látványos képeket. Az S5 is egy hihetetlenül jó gép, gyakorlatilag minden jellemzõt lehet rajta állítani manuál módban, éppen csak az állítás tartománya szûkebb, illetve, tisztában kell lenni az optika határaival. Egy ilyen kis bridge kategóriás géppel leginkább a csökkenõ fényviszonyok szabnak határt és éppen a legnagyobb problémája a "családi canon"-nak is! Cserébe nagy zoom átfogású (12x), ami ritkán bizonyul kevésnek.
Azonban az 500D egy egészen más világ, nem kérdés, hogy a kettõ közül melyik a jobb gép, nem beszélve a bõvítési lehetõségeirõl, ami korlátlan, illetve pénztárca függõ.
pacsker: Már az 550D is elérhetõ árban van, jelentõs különbséget nem tudok felsorolni az 500D-hez képest, pár jellemzõben papíron jobb, de, hogy ez a valóságban használva mennyire észrevehetõ, azt nem tudom, pláne kitobival... A 600D lesz az én következõ gépem, talán még idén, ha barátságosabb árban lesz. Egyetlen óriási elõnye van, ami az 500-550D részérõl pótolhatatlan hiányosság, az a kihajtható részletes kijelzõ! Akár hiszed, akár nem, az S5IS kihajtható kijelzõje után nem vennék olyan gépet, aminek fix a kijelzõje. Ezt csak használat közben látja be az ember. Gyakorlatilag tetszõleges szögbõl is tökéletes képet tudsz vele KÉNYELMESEN komponálni, nem kell hajlongani, térdelni, stb. Persze, a mostani kb 40-50.000Ft felárat ez az opció nem éri meg, ezzel együtt is baromi drága a váz, de egy fél év múlva, ha 170-180.000-re csökken, akkor telitalálat lesz. Mint, ahogy a Nikon D5100 is az!
tschangow véleményével, pedig nagyon nem értek egyet, mert egyáltalán nem kényelmesít el a technika! Sõt, pont megmutatja, hogy adott esetben az ember mennyire nem tud fotózni, a helyes beállításokkal, pedig, mennyire igen! Az, hogy a Photoshop korszakát éljük, egy dolog, az elõtte retusálással töltött idõt (ami elengedhetetlen egy kis f.s géppel készült kép esetén) én sokkal szívesebben töltöm a családommal, vagy fotózok tovább. A Photoshopot csak a képek "kiigazítására" lenne szabad használni, képenként max 5-10 perces munkára és nem az "újrakomponálásra", bár erre is tökéletesen alkalmas a program. Csak abból hiányzik a "fotózás tudománya".