montoya írta:Gyertyacsere, és pár tankolásra a drágább benzin mellé etanol vagy spuri. Valószínûleg az okozza, hogy a hengerben lévõ lerakódás növeli a kompressziót, és ezt már nem bírja a benzin, csak a drágább. Vagy az se. Nyilván nem kell hozzá sok, ha picit számol az ember, 10-es kompresszió esetén az eredeti égéstér 1%-át elfoglaló kosz már a robbanás elõtti (összenyomott) pillanatban 10%-ot emészt el, tehát 10-rõl 11-re növeli a kompressziót.
Na akkor vegyük elõ a fizikát is, szívómotorokról beszélünk, tehát ha kisebb az égéstér, mert csökkenti a lerakódás, akkor a beszívott levegõ is kevesebb, így kompresszió maximum az üzemanyag mennyiségétõl lenne több, de az elektronika a beszívott levegõ mennyiségéhez igazítja, ergo a lerakódás nem növelheti a végsõ kompresszió mértéket, csak csökkenti a motor teljesítményét. Szerintem.
Sajnos nekem is hasonló problémám van, de mióta Madarateszkós benyát tankolok borzasztóan elõjött. Lassan kitehetem a D betût, hogy ne csodálkozzanak a motor hangján. Most hirtelen arra gondoltam, hogy tönkrement a kopogás érzékelõ, de következõ utamon kipróbálom, hogy lehúzom a csatlakozót róla és kipróbálom úgy. De elõtte azért megmérem az ellenállást, ha hozzá tudok majd férni.
Ha nem jön be, akkor kipróbálom a MOL-os vagy az OMW benyát, kíváncsivá tettetek most. Nálam az olajfogyás 0,25-0,3 liter / 1000 km.
Egy éve vettem a járgányt és amikor megvettem elhoztam, MOL üzemanyag volt benne, semmit hasonló csörgés nem volt, simán és szépen járt terheléssel is, most meg 2000-3000 között közepes gázállásnál szépen csörömpöl, ha nagyobb gázt adok erõsödik egy picit majd azonnal megszûnik, és húz a motor mint a ...

. Ez is ellent mond a fenti csökkent a kompressziós tér, nõtt a kompresszió, ezért csörög-nek. Miért magasabb fordulaton, több levegõvel, meg már nincs nagyobb kompresszió? Ez az elmélet nem állja meg a helyét, így ebben a formában.
Majd jelentkezem az eredményekkel, de mivel nem mindennapi használatban van a jármû, így pár hétre szükség lesz mire mindent végig zongorázok.
Zoli.