Leírom a gumiszervíz szívásomat hátha más okul belõle. De legalább kibeszélem magamból
Külföldi út elõtt centrírozás miatt felkerestem egy közeli gumist, mert 120km/h magasságban enyhén rázott a kormány, gondoltam 3eft-ot megér hogy ne kelljen így 1200 km vezetnem.
Az autón 15ös alufelnik vannak (így vettem), 195/50 gumikkal. A gumikban néhány ezer km, idén vettem (barum bravuris 2), a felnikben a központosítõ gyûrû bent van. A gumis mûhely nem gagyi, egy 6-8 beállásos nagy mûhely gumi és autószervíz, jó mûszerezettség, tiszta átlagnál sokkal kultúráltabb szervíz.
1. menet. Elsõ gumik centrírozása, valóban eltérés mérhetõ. Kerekek vissza. Irány M3 . A kormány már kifele menet 100km/h is enyhén mocorog (korábban nem csinálta). 120 környékén ráz rendesen (talán még jobban is mint elõtte). Gumishoz vissza.
2. Menet. Hátsó gumik elõre hátha felni/gumi hiba. Kerék centríroz. Irány M3. Változás semmi. Továbbra is rosszabb mint mielõtt odamentem. Gumishoz vissza. Ekkor odarángattak egy szerelõt, és felemelték az autót hátha valami futómû hiba kideríthetõ. Szerelõ átnéz, megrángat amit lehet, semmit nem talál ami a rázást indokolná. A felnik vizsgálatakor látszik hogy 3 üt ebbõl 2 szemmel látható számomra is. Szerelõ leb*ssza a gumis részleget miért centríroznak szó nélkül több látványosan sérült felnit, amikor a kuncsaft azzal jön hogy ráz az autó. Felajánlják a 3 felni javítását helyben (nem olcsó), további szerelésért/centrírozásért nem kell fizetni.
3. Menet felnik javítása megtörténik, újra minden kereket centrír, gumik vissza, kocsira fel. Irány M3. Változás semmi, 100nál kormány kicsit mocorog, 130nál már ráz. Kétségbeesés, irány vissza a gumishoz. Széttárják kezüket, innentõl kezdve a gumi a szar vagy a futómû.
Ekkor elmentem a saját szerelõmhöz, átbeszlétem vele, szerinte erre a jelenségre futómû hiba esélye minimális, megnézi nem talál semmit amit 5 perc alatt látni lehetne. Sajnos nagyobb átvizsgálásra nincs idõ a nyaralásig tele vannak.
4. Menet. NEm nyugodtam bele, hogy remegõ autóval utazzak nyaralni, elmentem a gumishoz ahol a gumikat vettem (BPmásik fele). Döntsék el hogy vajon a gumi a felni vagy az autóm a szar. Ha esetleg a gumi, akkor kicseréltetem garanciában. Elsõ kerekeket leszedik, gépre fel, nincs jól kincentrírozva. MOndom most jövök egy másik gumistól, 3x centrírozták. Egyik felni 20g kért másik 50g abban az állapotban ahogy elzavartak az elõzõ helyrõl hogy az jó. Oké próbáljuk ki.. Újra centrír. M5ösre ki. Autó simán gurul mint a vaj, semmi remegés, 150ig tökéletes.
VIsszamentem az elsõ gumishoz ahol 2 délelõttöt eltöltöttem és reklamáltam. Válaszul kaptam hogy más még nem reklamált, a gépük jól mér, és én vagyok az egyetlen aki ezzel jött vissza. (MOndjuk lehet nem sok kuncsaft van aki centrír után azonnal kimegy 130al letesztelni a gépet ) Persze én elhiszem hogy én vagyok az egyetlen, de azért csak gyanús hogy másol mást mérnek, és a másik súlyozással meg tökéletes az autó. Korrektek voltak, meg tudtunk egyezni egy számomra elfogadható összegben amit visszafizettek.
Tanúlság nem tudom mi. Nem tudom hogy mérhették félre háromszor. Az elmúlt 10 évben elég nagy mennyiségû centrírozásom volt. Soha hasonlót nem tapasztaltam.
Szervíz nevét nem szeretném leírni. Nem akarom õket egy nyilvános fórumon lehúzni. Korrektek, türelmesek voltak végig, és a reklamációra is korrektül reagáltak. Szóltam hogy szerintem valami nem stimmel a gépükkel, aztán csináljanak ezzel az infóval amit akarnak.