Ha nem Tesco (vagy valami gagyi márka) akkor visszaszívom, de már párszor okoztak szart az ilyen helyi márkák...
Termosztát csere - hűtőrendszer tisztítása / "Vizes topic"
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
- Kapcsolat:
Majd mond meg Toytibnek is
Biztos örülni fog...
Ha nem Tesco (vagy valami gagyi márka) akkor visszaszívom, de már párszor okoztak szart az ilyen helyi márkák...
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 1998
- Autód típusa (és generációja): Corolla E11
- Autód felszereltségi jelölése: Terra
Amit én láttam most teszkóban, az 5 liter, -35 fokra bekevert G12, made in EU, 2000Ft felett valamivel...[Walaki]D`Lair írta:teszkóban lehet kapni G12-t 4 liter valami 2900Ft...Én azt raktam a Hacsiba is meg a Kombájnba is...
Tartalma monoetilénlikol, (mégvalami), és habosodás gátló
Minõségét megõrzi 3 évig.
(amikor G12 koncentrátumot vettem, Bárdisat, azon az volt, hogy minimum 3 évig...
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Én megvenném. 3 évente úgyis cserélni fogom (mostantól).cslaci105 írta:Ez jó?
Glicosam Alu G12
Nagy dolog nem lehet, ha már itthon is gyárt boldog-boldogtalan fagyállót...
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Sziasztok,
mostanában tûnt fel a következõ jelenség.
Ha felcsavarom max.-ra a fûtést, akkor jön a meleg, de amikor viszont elkezdem visszafelé csavarni, akkor néhány lépés után hirtelen hidegre vált. Tehát langyosat nehezen tudok beállítani.
Emellett bizonytalan is a szabályzó, úgy értem, hogy ugyanabban az állásban más-más hõmérsékletû levegõt fúj, ha jobbról vagy balról tekerem ugyanoda. A gomb nem lötyög, legalábbis én nem veszem észre.
(megintcsak azért mondanám, hogy valami nem stimmel, mert csak a feleségem E11-e ilyen, az enyém úgy mûködik, ahogy 'kell', tehát semmi bizonytalanság, mindent be lehet állítani szépen, langyosat is, a szabályozó pedig következetes... Amúgy mindkét autónak átmostam a hûtõrendszerét nemrég...)
Szóval, ez a szabályozó ez full mechanikus, vagy esetleg van elektronika is benne, ami kontaktos lehet ? Hol keressem a hibát ?
(Amúgy ez ugyanaz az autó, aminek gyengébb a fûtése, hiába mostam át és cseréltem termosztátot gyárira stb. a mutatója is jobban lebillen... de nem tudom, ennek köze lehet-e ahhoz, hogy a hõmérsékletszabályzója ilyen fura 'kontaktos'...)
mostanában tûnt fel a következõ jelenség.
Ha felcsavarom max.-ra a fûtést, akkor jön a meleg, de amikor viszont elkezdem visszafelé csavarni, akkor néhány lépés után hirtelen hidegre vált. Tehát langyosat nehezen tudok beállítani.
Emellett bizonytalan is a szabályzó, úgy értem, hogy ugyanabban az állásban más-más hõmérsékletû levegõt fúj, ha jobbról vagy balról tekerem ugyanoda. A gomb nem lötyög, legalábbis én nem veszem észre.
(megintcsak azért mondanám, hogy valami nem stimmel, mert csak a feleségem E11-e ilyen, az enyém úgy mûködik, ahogy 'kell', tehát semmi bizonytalanság, mindent be lehet állítani szépen, langyosat is, a szabályozó pedig következetes... Amúgy mindkét autónak átmostam a hûtõrendszerét nemrég...)
Szóval, ez a szabályozó ez full mechanikus, vagy esetleg van elektronika is benne, ami kontaktos lehet ? Hol keressem a hibát ?
(Amúgy ez ugyanaz az autó, aminek gyengébb a fûtése, hiába mostam át és cseréltem termosztátot gyárira stb. a mutatója is jobban lebillen... de nem tudom, ennek köze lehet-e ahhoz, hogy a hõmérsékletszabályzója ilyen fura 'kontaktos'...)
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Kapcsolat:
Teljesen mechanikus. Fûtés "rudazat van benne". Drótok toligálják-huzigálják a fûtésboxon az állító karokat.
Ha a drótok házai rossz helyen vannak rögzítve, akkor elképzelhetõ, hogy nem járja be a teljes utat két végállás közt. Ez akár még olyat is okozhat, hogy nem reteszeli el teljesen a hideg levegõt és egy kis résen mellé keveredik a radiátoron át érkezõhöz és ezért nem fût annyira. Akár, de nem biztos.
Angol és Japánnak a tekerõ gombjai ugyan szemre egyeznek, de a belsejük picit más. A forgató tengelyek lógása, késése okozhat ilyet, hogy egy állásban, ha két irányból érkezem oda más hõmérsékletet fúj. Ha csak picit kell korrigálni én nem foglalkoznék vele...
A rudazat átnézéséhez kell azért bontani... Ha van jó pár órád, nekikezdhetsz, de nem 5 perc.
Ha a drótok házai rossz helyen vannak rögzítve, akkor elképzelhetõ, hogy nem járja be a teljes utat két végállás közt. Ez akár még olyat is okozhat, hogy nem reteszeli el teljesen a hideg levegõt és egy kis résen mellé keveredik a radiátoron át érkezõhöz és ezért nem fût annyira. Akár, de nem biztos.
Angol és Japánnak a tekerõ gombjai ugyan szemre egyeznek, de a belsejük picit más. A forgató tengelyek lógása, késése okozhat ilyet, hogy egy állásban, ha két irányból érkezem oda más hõmérsékletet fúj. Ha csak picit kell korrigálni én nem foglalkoznék vele...
A rudazat átnézéséhez kell azért bontani... Ha van jó pár órád, nekikezdhetsz, de nem 5 perc.
Klubelnök
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

- gasztroterrorista
- Gyakori látogató

- Autód gyártási éve: 2002
- Autód típusa (és generációja): Egyéb nem japán gyártó
- Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
- Autód karosszéria variánsa: Egyéb
Sajnos csak most lett idõm cserélni a hûtõfolyadékot. Szeretném átöblíteni a rendszert is, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem a szakavatott kollégákhoz, mivel átolvastam a topicot, de pár dolog nem egyértelmû számomra.
A helyes sorrende ez-e?:
1: hûtõsapka le, alján víz leenged
2: blokk oldalán leengedõcsavar kiteker, maradék víz leenged
3: slag a hûtõbe, öblítés
4: hûtõfolyadékkal feltölt
És a kérdések:
- a hûtõ alján a leeresztõcsappal engedjem le a folyadékot, vagy húzzam le az alsó vízcsövet?
- ki kell szerelni a termosztátot az öblítés alatt?
- járassam a motort az öblítés alatt?
- a tágulási tartályt kiszereljem és mossam ki, vagy öblítsem át? Ha öblítés, akkor hogyan?
- az öblítéshez savas vagy lúgos kémhatású legyen az öblítõfolyadék?
- savas öblítõnek jó-e az ecet, lúgosnak a hypo?
És az utolsó:
2E-E motornál a képen látható anya (14-es) a blokk vízleengedõ nyílását fedi?
Eléggé be van rohadva, nehéz hozzáféni is, nem nagyon merem feszegetni

Elõre is köszi a segítséget!
A helyes sorrende ez-e?:
1: hûtõsapka le, alján víz leenged
2: blokk oldalán leengedõcsavar kiteker, maradék víz leenged
3: slag a hûtõbe, öblítés
4: hûtõfolyadékkal feltölt
És a kérdések:
- a hûtõ alján a leeresztõcsappal engedjem le a folyadékot, vagy húzzam le az alsó vízcsövet?
- ki kell szerelni a termosztátot az öblítés alatt?
- járassam a motort az öblítés alatt?
- a tágulási tartályt kiszereljem és mossam ki, vagy öblítsem át? Ha öblítés, akkor hogyan?
- az öblítéshez savas vagy lúgos kémhatású legyen az öblítõfolyadék?
- savas öblítõnek jó-e az ecet, lúgosnak a hypo?
És az utolsó:
2E-E motornál a képen látható anya (14-es) a blokk vízleengedõ nyílását fedi?
Eléggé be van rohadva, nehéz hozzáféni is, nem nagyon merem feszegetni

Elõre is köszi a segítséget!
'02 VW T4 Caravelle 2.5 TDI, ACV
'91 EE90 1.3 2E-E Liftback
- toytomi
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 1989
A fûtõradiátorról is húzd le a csöveket és azt is mosd át.
Elméletileg a leeresztõ csapnál van a legmélyebb pontja a hûtõnek, de ha az alsó vízcsövet húzod le úgy azonnal kifolyik. Ígyis úgyis marad benne elenyészõ víz. Én az enyémet kiszerelt hûtõvel csináltam. Nem tart sokból a kiszerelése, kimosod tisztára, visszarakod, felöntöd lúggal, járatos addig, hogy bemelegedjen aztán leengeded belõle. Ezt eljátszod 2-3szor, aztán mehet bele a fagyálló.
A tágulási tartályt meg egy üvegmosó kefe segítségével ki lehet pucolni, azt is kiveheted.
Elméletileg a leeresztõ csapnál van a legmélyebb pontja a hûtõnek, de ha az alsó vízcsövet húzod le úgy azonnal kifolyik. Ígyis úgyis marad benne elenyészõ víz. Én az enyémet kiszerelt hûtõvel csináltam. Nem tart sokból a kiszerelése, kimosod tisztára, visszarakod, felöntöd lúggal, járatos addig, hogy bemelegedjen aztán leengeded belõle. Ezt eljátszod 2-3szor, aztán mehet bele a fagyálló.
A tágulási tartályt meg egy üvegmosó kefe segítségével ki lehet pucolni, azt is kiveheted.
CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
- gasztroterrorista
- Gyakori látogató

- Autód gyártási éve: 2002
- Autód típusa (és generációja): Egyéb nem japán gyártó
- Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
- Autód karosszéria variánsa: Egyéb
Köszi, így csinálom.toytomi írta:A fûtõradiátorról is húzd le a csöveket és azt is mosd át.
Lúg legyen vagy lúgos kémhatású? Esetleg hypo?
A képen az anya a blokk vízleengedöje?
'02 VW T4 Caravelle 2.5 TDI, ACV
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Jómagam 'emelkedõn' lakom, ez öblítéskor praktikus volt, mert leeresztéskor úgy álltam, hogy az autó orra legyen lefelé, légtelenítéskor meg úgy, hogy az autó orra legyen felfelé 
Hideg öblítõ csapvizet én nem mernék a blokkba beereszteni, legfeljebb miután órákat állt a motor... Mert még ilyen hidegben is tapasztalom, hogy pár óra állás után is meleg a blokk, hamarabb be is melegszik a motor... Szóval én csak meleg vízzel mertem öblíteni.
Hideg öblítõ csapvizet én nem mernék a blokkba beereszteni, legfeljebb miután órákat állt a motor... Mert még ilyen hidegben is tapasztalom, hogy pár óra állás után is meleg a blokk, hamarabb be is melegszik a motor... Szóval én csak meleg vízzel mertem öblíteni.