Olaj ügyeink
Köszi!Lackó írta:Beniznesben 60000-ként. Szerintem Dieselben is nyugodtan....kori írta:Nekem diesel e10-em van,abban kell olajat cserélni a váltóban?
Még egy kérdés nem ide az olajokhoz tartozik de a fékkel kinlódok mostanában,mindig fog egy picit de csak egy picit ha megyek vele felkeményedik a pedál.Ha állok kicsit vele akkor egybõl puha,már cseréltem fékcsövet,dugattyúk megtisztitva azok nem szorulnak,csúszkák is jók,bár mondjuk az egyikrõl lejár a gumi.
- Lackó
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2017
- Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
- Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
- Autód karosszéria variánsa: Crossover
Hát az nagy baj. Rendbe kéne tenned, a csúszkáknak ugyanis akadásmentesen kell mozogniuk, ellenkezõ esetben állandóan súrlódhat, illetve félre is kophat a fékbetét. Egy kis kosz bele kerül, meg is tud ragadni a zsírral keveredve.kori írta:Köszi!Lackó írta:Beniznesben 60000-ként. Szerintem Dieselben is nyugodtan....kori írta:Nekem diesel e10-em van,abban kell olajat cserélni a váltóban?
Még egy kérdés nem ide az olajokhoz tartozik de a fékkel kinlódok mostanában,mindig fog egy picit de csak egy picit ha megyek vele felkeményedik a pedál.Ha állok kicsit vele akkor egybõl puha,már cseréltem fékcsövet,dugattyúk megtisztitva azok nem szorulnak,csúszkák is jók,bár mondjuk az egyikrõl lejár a gumi.
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 1998
- Autód típusa (és generációja): Corolla E11
- Autód felszereltségi jelölése: Terra
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Köszi, de nem teljesen értembubidisc írta:Én egyszer csináltam motoröblítést. 15 percig járattam egy 15 w 40-es ásaványival, öblítés gyanánt. Ha elég idõd van rá ki lehet úgy csöpögtetni, hogy minimális maradjon benne csak öbllités után. Nálam gyönyörû lett az olaj, egy ilyen olajcsere után.Jorn írta:Ha eddig részszintetikus 10W-40-et használtam, és áttérnék fullszint. 5W-40-re, akkor csak sima olajcsere, vagy feltöltés elõtt még át is kellene mosni valahogy a motort, hogy a régi olaj ne keveredjen az újjal ? (ne rontsa le, mittudomén)
Ha viszont nincs elég idõd és komoly minõséget váltanál akkor tudnod kell, hogy 1 kis maradék rossz, fáradt, használt olaj elég, hogy hiába töltsd bele a jót.
Én azt csinálnám, hogy az elsõ periódust lerövidíteném a jó olajjal és csak a 2 cserénél térnék vissza az eredeti csereperiódusra. De ez ilyen biztos ami biztos megoldás. Kizárólag az én hülyeségem!
Tehát te a régi olaj leeresztése után öntöttél bele még egy adag 15W-40-et, 15 percre ? Vagy a régi 15W-40-et kezelted valami motoröblítõvel, pl. a piros dobozos STP-vel ?
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
- Bubi
- Fanatikus fórumozó

Régi le > 15w 40 feltölt > járat 15 percig > leereszt lehetõleg még üzemmelegen, és vagy egy órát adj neki > új olajjal feltölt.
Én a motorolaj csere elõtti adalékokban nem bízom. Az egyik szerelõ ismerõsöm is leállt vele mert úgy vélte károsíthatja a motort. Ez megint nem tény, csak egy vélemény. Szerintem az öblítõ olaj használata viszonylag kockázatmentes, de ha nem volt soha kitolva a olajcsere periódus talán még az is felesleges.
Én a motorolaj csere elõtti adalékokban nem bízom. Az egyik szerelõ ismerõsöm is leállt vele mert úgy vélte károsíthatja a motort. Ez megint nem tény, csak egy vélemény. Szerintem az öblítõ olaj használata viszonylag kockázatmentes, de ha nem volt soha kitolva a olajcsere periódus talán még az is felesleges.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
- PiciPeti
- Fanatikus fórumozó

Vannak erre direkt öblítõszerek, amik megfelelõ kémhatásúak, ahhoz, hogy feloldják a lerakódásokat....
Nekem is azzal lett kipucolva. Egy evõkanálnyi korom jött ki még a motorból, amit az olaj nem hozott ki. (Projektemben részletesebb leírás)
Persze, ha nincs komolyabb gond a motorral, akkor több mint valószínû, hogy elég amit bubi írt.
Nekem is azzal lett kipucolva. Egy evõkanálnyi korom jött ki még a motorból, amit az olaj nem hozott ki. (Projektemben részletesebb leírás)
Persze, ha nincs komolyabb gond a motorral, akkor több mint valószínû, hogy elég amit bubi írt.
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
'07 E12 D-4D, Linea Luna
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Kapcsolat:
Projektembe leírtam én is egy komplett motor belsõ mosást.
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat 
Hát, az jó kérdés, hogy milyen állapotban van a motor, mert ez az E11 csak pár hónapja került hozzánk (a feleségemé az egyik, enyém a másik, de persze én tartom karban mindkettõt...
Szóval, az érintett E11-ben van 210E km, a másikban 250E km.
Mégis a 210E km-esen látok olyat, hogy az olajbetöltõ nyílásnál belenézve kis fekete szemcsék, lerakódások vannak. A többet futott autón ilyen nincs egyáltalán.
Olajfogyasztásban mindkettõ egyforma, kb. 3dl/1000km. Mindegyikben 10W-40 van, és volt is mindig.
Gondoltam, hogy a 210E km-es kapjon fullszint.5W-40-et, innen indult a kérdésem. Ki szeretném próbálni az ilyen olajat, egyelõre csak az egyik autóban.
De ezek a fekete szemcsék árulkodnak valamirõl ? Ezeket csak ki kell mosni, vagy valami maradandó 'károsodásról' árulkodnak ? Esetleg érdemesebb lenne inkább a 250E km-t futtottba belepróbálnom az 5W-40-et ? (azon volt már egy motoröblítés, de elõtte sem voltak semmilyen fekete pöttyök az olajbetöltõn benézve...)
Hát, az jó kérdés, hogy milyen állapotban van a motor, mert ez az E11 csak pár hónapja került hozzánk (a feleségemé az egyik, enyém a másik, de persze én tartom karban mindkettõt...
Szóval, az érintett E11-ben van 210E km, a másikban 250E km.
Mégis a 210E km-esen látok olyat, hogy az olajbetöltõ nyílásnál belenézve kis fekete szemcsék, lerakódások vannak. A többet futott autón ilyen nincs egyáltalán.
Olajfogyasztásban mindkettõ egyforma, kb. 3dl/1000km. Mindegyikben 10W-40 van, és volt is mindig.
Gondoltam, hogy a 210E km-es kapjon fullszint.5W-40-et, innen indult a kérdésem. Ki szeretném próbálni az ilyen olajat, egyelõre csak az egyik autóban.
De ezek a fekete szemcsék árulkodnak valamirõl ? Ezeket csak ki kell mosni, vagy valami maradandó 'károsodásról' árulkodnak ? Esetleg érdemesebb lenne inkább a 250E km-t futtottba belepróbálnom az 5W-40-et ? (azon volt már egy motoröblítés, de elõtte sem voltak semmilyen fekete pöttyök az olajbetöltõn benézve...)
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Közben eldöntöttem, mi lesz. Ha van kommentetek, mondjátok.
A 210E km-t futott, olajbetöltõnél 'kokszos' 4A-FE lesz az alany
eddig 10W-40 (OMV Bixxol) volt benne
lesz egy motoröblítés Wynn's öblítõvel
utána megy bele Mobil Super 3000 X1 5W-40 és persze új szûrõ (Filtron)
ennyi
Hozzászólásokat, ötleteket szívesen meghallgatok.
A 210E km-t futott, olajbetöltõnél 'kokszos' 4A-FE lesz az alany
eddig 10W-40 (OMV Bixxol) volt benne
lesz egy motoröblítés Wynn's öblítõvel
utána megy bele Mobil Super 3000 X1 5W-40 és persze új szûrõ (Filtron)
ennyi
Hozzászólásokat, ötleteket szívesen meghallgatok.
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Már meg is vetted a Mobilt?
Csak azért kérdezem, hogy vajon nem-e fogja picit jobban fogyasztani az 5w-set, ha 3 deci a 10W-bõl is elfogy 1000km-en? Meg az is ott van, ugye, hogy a motoröblítõ vajon mit és honnan old fel, nem-e szed ki olyan dolgokat is, amik hiányában szintén nõhet az olajfogyásod? Nem azt mondom, hogy így lesz, csak szerintem nem biztos, hogy az 5W-s olaj jelen esetben a legjobb választás...
Csak azért kérdezem, hogy vajon nem-e fogja picit jobban fogyasztani az 5w-set, ha 3 deci a 10W-bõl is elfogy 1000km-en? Meg az is ott van, ugye, hogy a motoröblítõ vajon mit és honnan old fel, nem-e szed ki olyan dolgokat is, amik hiányában szintén nõhet az olajfogyásod? Nem azt mondom, hogy így lesz, csak szerintem nem biztos, hogy az 5W-s olaj jelen esetben a legjobb választás...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

Igen, már megvettem. A fórumot (is) olvasgatva ez az olaj tûnt a legjobb választásnak, mert mindenképpen ki akarom próbálni, milyen az 5W-40. Mivel fullszintetikus, kevésbé illékonyabb, lehet hogy ez segít a fogyáson, majd kiderül. Emellett mostanában sokszor használom rövid távokra az autót, illetve fullszint. olajat sem használtam még, szóval kipróbálom. Ha nagyon fogy, akkor majd meglátom, visszaváltok-e 10W-40-re...bepi81 írta:Már meg is vetted a Mobilt?
A motoröblítés 'muszáj', mert kokszos (a szelepfedél alatt is benyúlva), és engem ez nagyon zavar
Másik hasonló autónál nem volt gond a motoröblítéssel, azóta ment 5E km-t, az olaj nem fogy jobban, sõt. (bár az kapott fekete dobozos STP olajfogyásgátló adalékot is a Castrol 10W-40-re)