Gumi

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

kleingy írta:Most 165/75 R14, de 175/65 R14-es gummákat szeretnék venni. A télim eddig Pirelli P3000 meg Toyo volt, a nyárim meg valami Michelin. De nem sürgõs a gumivásárlás, csak télre lesz aktuális a dolog. :)

Egyébként érdekes, hogy ahány gumikhoz értõ ember, annyiféle vélemény ugyanazokról a gumikról. Így aztán a laikus (én) nem tud dönteni, mert nem tudja, kire hallgasson.

Na most rákerestem a két négyévszakosra, pont a 4seasonst és a Vredesteint hasonlítják össze benne. Érdekesek a kommentek is az alján.

Ó és itt a 2008-as téli ADAC teszt (benne a négyévszakosokkal)! Durva, hogy a téli gumik jó részét agyonveri a 8. helyen a 4seasons. Meg itt is.

Ja, két garnitúra lemezfelnim van. Kezdem látni, hogy tényleg két szett lesz ebbõl, hiába a kevés km, max használtak. :shock: Nekem akkor is kell dolgozni menni, ha ónos esõ van vagy épp leszakadt a hó és tükörjég az út (igaz, a 7 éves télikkel is elmentem eddig elakadás nélkül :D )

Kész, feladom, ez rosszabb mintha autót akarnék venni, abból legalább a márkát tudom. :? :lol:
Csak néhány kommentig jutottam de egyikben sem említették a BIZTONSÁG szót. Mert a téli és a nyári gumi cserénél nem lehet kikerülni ezt az elsõ és legfontosabb szempontot. Had próbáljam Én is, személyes remélhetõleg sokak - filozófiáját röviden vázolni. Mielõtt elindulsz körbejárod a kocsit, hogy égnek e a lámpák és nem laposak e a gumik. Úgy rögzíted a tárgyakat amiket szállítasz, hogy ne mozdulhassanak el. Mielõtt elindulsz már tudatában vagy annak ( fõleg télen ), hogy milyen idõjárás vár/várhat rád. A kocsid fel van rendesen szerelve: elsõsegély csomag, láthatósági mellény, víz, pokróc, szerszámok, munkáskesztyû, pótkerék, emelõ, hólánc stb. Ezek mind mind kellenek a biztonságos autózáshoz. Elindulnál úgy, hogy nem tudod meg tudsz e állni? Te tetted egyáltalán biztonságossá a kocsid vagy ezek a dolgok csak úgy benne maradtak? Mert ha ennyi mindenre gondolsz akkor rossz gumival biztos, hogy nem indulsz el! Ez kicsit olyan mintha valaki erõs dohányos de alapvetõen sportemberként éli mindennapjait, egyik tettével üti a másikat ( nagyon remélem, hogy kevés ilyen hülye van ).
Amit próbáltam az imént boncolgatni az a felelõs elõrelátó vezetõ filozófiája ( elvileg mindegyikünknek átadták ezt, hiszen jogosítványt kaptunk) Ez az alap, és erre jöhet a szorgalmas önfejlesztés, téli csúszkálások (biztonságos forgalomtól elzárt helyen), esetleg vezetéstechnikai trénig elvégzése stb. hogy azt mondhasd mindent megtettél, hogy biztonságosan vezess. Ha valaki egyszer már eljutott odáig, hogy így látja a dolgokat nem fog elindulni olyan gumikkal ami nem biztonságos.
A lelkiismeretes gumi guruknak meg max. respecto, de egyszerû gumisok 90%-a nem szokta megkérdezni, hogy milyen nyomás kérek/kell a gumiba. Még véletlenül se lát el tanácsokkal akkor ha ez egyébként nem hajt pénzt a "malmára". Fenntartásokkal kezeljünk mindent amit egy kereskedelmi vagy szolgáltató egységben tanácsolnak nekünk. Kizárt, hogy pl. egy gumis nyomaték kulccsal kis könybõl kimazsolázva szorítsa rá a kerékanyát. :lol: :lol: :lol:

Röviden ennyi...
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Yautja »

http://www.vredestein.hu/Banden_Bandtyp ... D=81812251

Ez kell neked.

Adac gyõztes, használtam is, még ilyen jó gumim nem volt.
Téliben különben a 165/70R14-nel jobban járnál, jobban tapad, mert azonos felületre nagyobb nyomás nehezedik és a karom rovátkák jobban kinyílnak.
Nyáriba jó a 175/65r14.
De nem akarlak lebeszélni, mert nem túl nagy a méret növelés.

Kép

bubidisc: azért vannak lekiismeretes gumisok, hozzánk azért járnak, mert tudják nem verjük át õket.
Én pl. nem kapok semmit gumiból, a fõnökké a lóvé, de a gumi eladásba nem szól bele, mert sokat eladok. De nekem az autóvillamosság a fõprofilom, de nem hinném, hogy találna még egy olyan balekot, akinek C-és jogsija lenne, raktározna, gumizna, autót szerelne és számlázna :)
Sajnos ez a balek én vagyok :)

Én pl. baleset veszélyes gumit nem vagyok hajlandó feltenni, pár emberrel volt emiatt vitám.
E12 '05 2ZZ-GE 1,8 TS facelift (5 ajtós) 192 Lóerõ :)

Autóvillamosság - autó javítás - Toyota szervizelés - gumiszerelés - autóhifi stb.
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

Ahamm, 13 ezerért láttam darabját. Köszönöm a tippet. :)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hétfõn megnézem, mennyiért tudnám én hozni, ha felniket elhozod hozzám, fel is szerelem ( beviszem melóhelyre és hozom másnap, ingyen szerelés)

Autóvillamosság - autó javítás - Toyota szervizelés - gumiszerelés - autóhifi stb.
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Köszönöm és nézd meg akkor légyszi még a 175/65R14 Fulda Kristall Montero 3-at is, az a 2. helyezett. :)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Fulda 175/65R14 T Kristall Montero3
téli 8 db 23153 Ft/db 13885 Ft/db 40%

2 hét kb.

Vredestein-t raktárról tudok adni.

Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Yautja írta:

bubidisc: azért vannak lekiismeretes gumisok, hozzánk azért járnak, mert tudják nem verjük át õket.
Én pl. nem kapok semmit gumiból, a fõnökké a lóvé, de a gumi eladásba nem szól bele, mert sokat eladok. De nekem az autóvillamosság a fõprofilom, de nem hinném, hogy találna még egy olyan balekot, akinek C-és jogsija lenne, raktározna, gumizna, autót szerelne és számlázna :)
Sajnos ez a balek én vagyok :)

Én pl. baleset veszélyes gumit nem vagyok hajlandó feltenni, pár emberrel volt emiatt vitám.
"A lelkiismeretes gumi guruknak meg max. respecto" - így kezdtem :wink:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

175/65R14 Snow3 20420 helyett 16200-ért tudom odaadni.
Az ár tartalmazná a felszerelést és új szelepházat is.
2010-es gumik.

Az olcsóbbak lehet régebbiek, mert vredestein most nyáron emelt.
Vagy valahonnan érdekes helyrõl szerzik be.

Ghee
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Ghee »

Yautja írta:http://www.vredestein.hu/Banden_Bandtyp ... D=81812251

Ez kell neked.

Adac gyõztes, használtam is, még ilyen jó gumim nem volt.
Téliben különben a 165/70R14-nel jobban járnál, jobban tapad, mert azonos felületre nagyobb nyomás nehezedik és a karom rovátkák jobban kinyílnak.
Nyáriba jó a 175/65r14.
De nem akarlak lebeszélni, mert nem túl nagy a méret növelés.

Szia!

Látom gumi témában szakértõ vagy. Én is most állok téli gumi garnitúra vásárlása elõtt. Az autómat - 2000. évi E11, sedan - majdnem 4 éve vettük és kaptunk hozzá túlméretes használt téli gumit 185/65R14 a nyári 175/65-ös mellé. A télivel addig nincs gond, amíg nincs nagyobb mennyiségû hó és latyak. Múlt télen a nagy havazásokban lapátolás nélkül alig tudtam beállni a parkolóba, miközben mások röhögve megtették mellettem. Latyakos úttesten elég hamar kitörni készült a hátulja. A téli gumim 6-7 éves, profilja még határértéken felül van, de gondolom a méret és a kor a fenti problémák okozója. Korábban beszélgettünk itt arról, hogy mi lenne ideális a téli méretnek és arra jutottunk, hogy ha nincs sok hó (márpedig nem szokott olyan sok lenni, kivéve tavaly) akkor jobb a 175/65R14, de írtad, hogy a 165/70R14 az ideális. A 165-ös nem túl instabil az E11-en, mondjuk kanyarban? Az tény, hogy a 185-össel komolyan figyelni kellett, mert az úszik a havon 1050kg tömeg mellett és én mindenek elõtt a biztonságot helyezném elõtérbe. Akkor most tapasztalataid szerint melyiket ajánlanád és miért? Komolyan érdekelne és konkrétan márka és ár megjelöléssel. Valamint PÜ-ben megírhatnád, hogy mûhelyetek hol található Zuglóban és mikor vagytok nyitva.

Elõre is köszönöm a segítséged.
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Nekem egyelõre mindkét gummám 165/75-ös volt. A két gumiméret közti difi annyira kicsi, hogy mindegy melyiket veszed. Én azért kerestem 175-ös gummát, mert pénztárcabarátabb méret.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Váltó méret a kettõ.
Holnap írok privit.

Fiszy
Visszajáró
Visszajáró
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fiszy »

Nekem egyszer egy gumis azt mondta, hogy: az 5 év feletti gumiknál, szinte mindegy, hogy milyen mély a profil. Azoknál már kialakul, az úgynevezett fakerék, akár állt a gumi, akár használva volt. A fakerék pedig azt jelenti, hogy a gumi, már megkeményedett, elvesztette rugalmasságát. Nekem ez elég hihetõnek tûnik.
Százszor eltaposhatsz, újra felállok,
Az utam végig kell járnom.
>>Pokolgép<<

jelenleg semmi, de volt már, és lesz is majd egy:KE70
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Ebben a fakerék dologban biztos van valami, de nekem a hat éves (ha jól emlékszem) Continental eco-contakt sokkal jobb volt, mint a két éves téli Bridgestone. Igaz még nincs is hideg. Motor guminál viszont nagyon érezhetõ az öregedés, nekem legalábbis az a tapasztalatom hogy ott az elöregedett gumi váratlanul és elõjel nélkül veszti el a tapadását, ráadásul nem is elõre kiszámíthatóan. Néha elég jól lehet dönteni, néha meg egy kis kanyarban is eldobja magát. Autó guminál ez ilyen durván nekem nem jött elõ.
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Eladó 4db gyári E9 lemezfelni (összes mûanyag kupak is megvan hozzá!) 4db 175/70 Michelin Alpin téligumival. Nagyon magas profillal!
Klubtagoknak 22ezer ft.

Szezonális ajánlat. Azért adom el, mert a nagy fékek miatt már nem fér fel. Pár nap múlva meghirdetem máshol is.
Ha kell kép rakok fel róla!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Ghee
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Ghee »

Eladó 4db téligumi játszósnak, 185/65R14 határértéken felüli profillal viszont 6-7 évesek (Egyik pár Barum, a másik pár Semperit). Ára, hogy el kell jönni érte házhoz. :)
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
Válasz küldése