E85 (Bioetanol)

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
dogi77
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: dogi77 »

Sziasztok!

Én tavaly október óta kísérletezem az E11, 1.6 VVTI, 2000-es évjáratú Corollámmal a vegyes etanol - benzin használattal. Eddig 137 l-t tankoltam 15-tõl 50 % közötti mértékben a kocsiban (11 e km-et mentem). Benzinszûrõ csere ez év márciusában volt (pár ezer forintos tétel).

Negatív tapasztalatom nem nagyon volt. Alacsonyabb fordulatszámon érezhetõen jobban húz, etanol arány függvényében ~10-20%-os fogyasztás- növekedést tapasztaltam.
Elég sokat járok autópályán, egyik alkalommal 50 - 50 %-al mentem, 120-130 km/h környékén számomra már brutális túlfogyasztást produkált, alig lehetett 10 l / 100 km alatt tartani...
Ideális keverék arány 25 % etanol 75 % benzin környékén van, így minimális a túlfogyasztás, csak sajnos így nem sokat spórolok...

Érdekességként tapasztaltam, hogy 40% etanol fölött húzatva a motort, 4500-as fordulat környékén "elfogy" a motor ereje, visszaesik a teljesítmény, pedig ebben a tartományban lenne a legnagyobb nyomaték, illetve teljesítmény benzines használat mellett. Csak tippelem, hogy a fúvókák nem képesek több üzemanyagot továbbítani. Tapasztalt már valaki hasonlót?
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Attila »

Magasabb fordulaton szegényebb keveréket használ az autó. Ez azt jelenti hogy etanolból már eleve több kellene és itt még erõsebben jelentkezik az üzemanyag hiány. de javítson ki az aki jobban tudja :)
AE92 GT-Z Liftback (Smallport MAP 4AGZE)
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

dogi77 írta:Sziasztok!

Én tavaly október óta kísérletezem az E11, 1.6 VVTI, 2000-es évjáratú Corollámmal a vegyes etanol - benzin használattal. Eddig 137 l-t tankoltam 15-tõl 50 % közötti mértékben a kocsiban (11 e km-et mentem). Benzinszûrõ csere ez év márciusában volt (pár ezer forintos tétel).

Negatív tapasztalatom nem nagyon volt. Alacsonyabb fordulatszámon érezhetõen jobban húz, etanol arány függvényében ~10-20%-os fogyasztás- növekedést tapasztaltam.
Elég sokat járok autópályán, egyik alkalommal 50 - 50 %-al mentem, 120-130 km/h környékén számomra már brutális túlfogyasztást produkált, alig lehetett 10 l / 100 km alatt tartani...
Ideális keverék arány 25 % etanol 75 % benzin környékén van, így minimális a túlfogyasztás, csak sajnos így nem sokat spórolok...

Érdekességként tapasztaltam, hogy 40% etanol fölött húzatva a motort, 4500-as fordulat környékén "elfogy" a motor ereje, visszaesik a teljesítmény, pedig ebben a tartományban lenne a legnagyobb nyomaték, illetve teljesítmény benzines használat mellett. Csak tippelem, hogy a fúvókák nem képesek több üzemanyagot továbbítani. Tapasztalt már valaki hasonlót?
Sejtettem, hogy úgy 25%-os keverési arány az optimális környékén lehet. Nekem akkorát javult az autó menetdinamikája, hogy meglepõdtem. Valamint elmúlt a korábban normál 95-ösnél tapasztalható "becsörgés". Eddig egy teli tank 25%-os keveréket használtam el. Újratankolásnál full 95-öt raktam bele, ez után az elsõ 108 km-n fogyasztott 8,4 litert. Sanszos, hogy úgy használta a motor a 95-öst mint az E85 + 95-ös keveréket.( Az oktánszám és a benzin minõségét érzékelve elvileg az E11 már kicsit utána tudja állítani gyújtást.)
Tehát az elsõ teli tankos kevert használat utáni elsõ fogyasztást úgy mértem, hogy 108 km után az elsõ kattanásig töltöttem fel etanollal. Így jött ki a 8,4 / 108km. Amikor feljegyeztem a fogyasztást még tovább 3 litert rá tudtam tölteni etanolból. Azóta 300 km-t mentem el és a mutató most a felénél jár. Ebben van most 240 km autópálya, szigorú gyorsításokkal. Óra szerint 130-140km/h-s tempóval, ami Nálam 3800ford/perc körül van. Úgy gondolom, hogy igen is tud fogyasztásingadozást okozni az E85 használat ha sokszor variáljuk az arányt. Én még próbálkozni fogok egy nagyobb mennyiségû 50%-os keveréssel. Majd megírom a tapasztalatokat.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Már jelentõsen fél alatt jár a szintjelzõ. Lehet, hogy megpróbálom feétölteni E85-el. Az olyan 70%-os keverés lesz. Lehet abból baj?
Így leírva elég durván hangzik.
ex bubidisc felhasználó
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

egyértelmûen IGEN!

mit fogsz csinálni ha elkurtad? már nem tudod felhigitani benzinnel!
Szó szerint szívni fogsz! :)
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Attila írta:egyértelmûen IGEN!

mit fogsz csinálni ha elkurtad? már nem tudod felhigitani benzinnel!
Szó szerint szívni fogsz! :)
Utánna számoltam az tényleg durva lenne. Maradok a 25%-os higításnál de ahhoz kell tankolnom benyát is. :( Ha már öt liert rányomnék akkor már 40%-ra ugrana az arány, 10 liternél 50%. ( 50 literes tankkal számolok )

Köszi Atti! :wink:
ex bubidisc felhasználó
Attila
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

nyugodtan tankolj 70% 10literes keveréssel ne teli tankkal
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Attila írta:nyugodtan tankolj 70% 10literes keveréssel ne teli tankkal
Át tudja forgatni a rendszer ha rátöltök 95-öst? Értem már! :oops:
ex bubidisc felhasználó
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

bubidisc írta:
Attila írta:nyugodtan tankolj 70% 10literes keveréssel ne teli tankkal
Át tudja forgatni a rendszer ha rátöltök 95-öst? Értem már! :oops:
simán, van visszavezetõ csõ is már az E9-ben is, a tiedben is biztosan, ami folyamatos keverést ad.

akkor tankolj elõtte B95-t, majd az utolsó 5 liter legyen E85, ezt hívják szendvics technikának :lol: az analitikusok!
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
dogi77
Újonc
Újonc

Sziasztok!

Ma tankoltam 40-60%-os arányban etanol-benzin keveréket (teli tank). Nagyjából 20-30 km után vettem észre a motorhibát/elektronikai hibát jelzõ lámpa jelzését. Korábban már olvastam, hogy keverékszegény üzemanyag esetében ez elõfordul, azonban 50% e-b arány mellett sem tapasztaltam az autómnál (2000 1,6 Vvti).

Vélemény? Teendõ? Tapasztalat?

(Nem hiszem, hogy valóban szervizbe kellene vinnem...)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Tankolj rá benzint. Akksisarut húzd le 5-10 percre, majd rakd vissza. Elvileg ekkor törlõdnek a hibakódok (bár nemtudom, hogy tanított kulcsos újaknál is így kell-e.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
dogi77
Újonc
Újonc

Pacsker írta:Tankolj rá benzint. Akksisarut húzd le 5-10 percre, majd rakd vissza. Elvileg ekkor törlõdnek a hibakódok (bár nemtudom, hogy tanított kulcsos újaknál is így kell-e.
Köszi! Teszek egy próbát. De a tankoláshoz (hogy az érdemben is befolyásolja az arányt) még egy 50 km-t kellene mennem. Sajna csak ezt követõen van értelme rátankolni. Bár mint írtam érdekes, hogy korábban magasabb arány mellett nem produkálta a hibakódot. Lehetséges, hogy a benzint eleve nagyobb arányban keverték/keverhették etanollal... (Kutat nem írok...)
Egyébként közvetlenül motorolaj, szûrõ csere után vagyok. Bár kizárt, hogy az bármiben is érinthetné jelen problémámat.

Beszámolok az eredményrõl.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dogi77 2010 jún. 06, 10:12 pm-kor.
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

Egyszerûen azért jelez a lámpicsku, mert a keverék nem stimmel a komputer szerint. Ami igaz is. :D
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Második 25%-os arányú teletankos fogyasztásmérés:
34 liter üzemanyaggal 487 megtett kilóméter. Rövid városi 40-50 totyogós és 80-100 km/h körüli dimbes dombos kanyargós.

A megmaradt úgy 15 liter 25%-os keverékhez most tankoltam 14 liter E85-öt és 20 liter benyát. Az úgy 35% körüli keverék. Az azóta megtett 40 km alatt semmi üzemzavart vagy teljesítménycsökkenést nem tapasztaltam.

folyt köv.,
ex bubidisc felhasználó
dogi77
Újonc
Újonc

kleingy írta:Egyszerûen azért jelez a lámpicsku, mert a keverék nem stimmel a komputer szerint. Ami igaz is. :D
Csodák vannak! Rátankolás nélkül a hibajelzés eltûnt... :)
Válasz küldése