Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
DBandesz
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: DBandesz »

Részemrõl az OMV Bixxol 10W40-est borigattam eddig a 2C-be. Az "új" motor kap egy Xado adalékot is, vagy lehet, hogy Xado 10W40-et kap.

Ja, egyébként van egy "Olaj Ügyeink" topic. :wink:
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Ne általánosítsunk és ne ironizáljunk!
Ha felvetjük és másnak is van véleménye, akkor hallgassuk meg és épp érvekkel próbáljuk meggyõzni a másikat! Ne feledjük, hogy segíteni akarunk ezzel és nem harcolni!

Alapból így nem nagyon lehet kezdeni:
kleingy írta:Engem nem gyõztök meg a tapasztalataim után, az tuti. Nem mllesleg 5W30 a gyári ajánlás. :wink:
A személyes véleményem: A 4E-FE nem egy mai motor, általában mindegyikben van már 150, 200 ezer km minimum. 1992 óta gyártják, lassan 20 éves technológia.
Ha tényleg jó állapotú, akkor télre mehet bele bátran az 5W30, (mert szerintem is könnyebben kapja fel), azonban nyáron simán 10W40. NE feledjük a második értéket. Egy hosszabb autópályázásnál, vagy egy hegyimenésnél (ne is beszléjük egy kis kergetésrõl), könnyen elmelegedhet az 5W30, és a kenése már kevésbé lesz jó. Akinek van olajnyomás mérõje, az ezt szépen látja is (sajnos nektek nincs 4E-FE-ben :S ).
Nagyon jó kompromisszum egy 5W40, bár szerény véleményem szerint, magas fordulaton is kicsit hígabb, mint a 10W40, de lehet csak bebeszélem magamnak. Mindemellett, ha valaki 10W40-el jár télen, az sem gond, csak hidegindításnál várjon 1 percet, amíg kiegyensúlyozottan feláll az olajnyomás és már picit kezd langyulni. (nem az önindítóra engedem már a kuplungot effektus).
Emellett az 5W-ket joggal eheti már a legtöbb 4EFE. Lehet kleingy a tied tényleg nagyon megkímélt, de a legtöbb már 200 fölött jár bõven.

Mindezek a vélemények természetesen jó minõségû olajokra igazak (Motul, Castol, Mobil1, (Liqui-Molly)).

Jómagam a 4AGE-be nyáron 10W60 Castrol Edge Sport. Szeretnék kipróbálni egy 15W50 Motul Competition-t is. Mindezeket azért, mert hajkurászom is néha (fõleg ringen) és sokat forog a motor alapból.
Télre pedig 5W40.

Ja és most nem beszéltünk semmilyen nyírási tényezõrõl és egyéb adatról.
Természetesen várom mások véleményeit!

Csak kicsit zavar, hogy úgy állítunk be egy 10W40-es Castrolt, mint egy 20W40-es Botondot...
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Már áthelyeztem Bandesz!
Köszi a figyelmet!
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

Nem ironikusnak szántam a hsz azon részét (sem), csak tényközlés, ha annak érzõdött, elnézést kérek. Többféle olaj járt már a Coriban (172 ezer van benne).

Mivel én évente csak 15 ezret megyek, így olyan olaj kell, ami télen-nyáron megfelel, a 0W igazából próbaképp került az autóba, hogy bírja-e egyáltalán. Talán tévesen, de úgy gondoltam, jelezheti a motor kopását is, hogy mennyire viseli el a tényleg vékony hidegoldali olajat.
Ezen megfontolásból kerül majd most 5W30 bele (40-est is vékonyítanám, mert nem hajtom a gépet, pályán se megyek óra szerinti 140-nél többet, azt is évente kb 10x).
Arra természetesen nagyon figyelek, hogy minden kötelezõen elõírt gyártómûvi elõírást teljesítsen a kiválasztott olaj, ill ha lehet, teljesítse is túl. :)

Hidegoldalnál nem vágom, miért kellene nyáron 10-re növelni (kivétel ha csak azért, mert ez a sok éve kiadott hivatalos ajánlás). Kíváncsi vagyok, mivel indoklod (komolyan, nem ironikusan, baromira érdekel az olajos téma, mint fentebb látható volt). :)

Egyébként nagyon érdekes, hogy elképesztõ különbségek lehetnek ugyanolyan viszkozitású olajak között, ami a tûrõképességet (folyósságot, lobbanáspontot, stb.-t) illeti. Van, ahol egy vékonyabb olaj még nagy gyilkolászáskor is jobban teljesíthet mint egy vastagabb. :shock:
Így fontos lenne tudni, hogy te melyik 5W40 és melyik 10W40-rõl beszélsz a magas fordulatnál, elvégre mindkettõ 40-es melegoldali viszkozitású, elvilekben egyforma kéne legyen (de ugye nincs két egyforma olaj). Tehát itt már csak két konkrét olajat lehetne összehasoníltani, általánosítani semmiképp. Meg az se mindegy, hogy az 5-ös félszint, a 10-es pedig szintén félszint vagy ásványi-e.

Az olajevésnél nem értek azzal egyet, hogy az 5W-ket ehetné jogosan 4EFE, mert egy olajkajálásnál nem az elsõ, hanem a második szám, a melegoldali viszkozitás számít.

Még egy érdekesség: az egyik srácnak van egy iszonyatosan keveset futott 1.6-os Carinája (tabyé 120 ezer körül van asszem), 0W40-nel jár és nulla olajfogyi, tökéletes értékek. :D

A 20W40-es Botondot ne is mondd, egyszer a Mol kúton elõttem vásárolt egy nõ. A férje küldte el a terepjáróba (tán vmi 6-8 éves Nissan volt), hogy vegyen olajat. 20W-s olajat vitt... :shock:
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

A "hideg oldali" emelést azért mondom, mert nagyon kevés gyártó gyártana nekem 0W60-at :D Értelem szerûen ez lenne az ideális.
Nem vagyok a téma szakértõje, még mielõtt megkapnám valami agytröszttõl, csak a saját tapasztalataimat és véleményemet mondom.
Írtam, hogy az 5W40 lenne az ideális. Utcai autózáshoz a tietekbe.
Azokat hallottam vissza, hogy egy 5W40-et jobban csipeget ugyanaz amotor, mint egy 10W40-et. Ezért is mondtam, hogy hígabb lehet melegen is az értékek ellenére.
Természetesen egy gyártóról beszélünk. Mondjuk Magnatec.
Az a legjobb persze, ha valaki rögtön gyûrûz, csak nem midnenki teheti meg, így ha az 5W-t eszi és cserél 10W-re, akkor nincs semmi gond, HA! a hidegindításoknál jobban elõvigyázatos.
A § olajfogasztásba nem hiszek. Még sosem láttam olyat. Ha 2 decit eszik 10 ezer km alatt (általában a Corolla-k alsó és felsõ jele közt 1 liter van), akkor azt mondom nagyon baba a motor.
Klubelnök

Kép
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Igen, egy 0W60 ütne, az fix. :D

No a Mobil1 0W40-bõl nálam azért fogyogatott, a fél és a max között van félúton 13 ezer km után (de úgy, hogy a kartertömítésem könnyezik, szóval ott is szökött belõle). Júliusban megy Eneos 5W30 bele, majd beszámolok róla 1 év múlva. 8)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Na de akkor egyetértünk, hogy egy 0w40-et jobban eszi, mint egy 10w40-et?
Klubelnök

Kép
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

A 0W (de csak a 0, az 5 nem!) hamarabb elfárad egy 15 ezres cserére, ellenben általános tapasztalat - úgy értem, többen tapasztaltuk ismerettségi körben -, hogy csak 10 ezer km után kezdett fogyni, addig maxon van a szint. Ha valaki sûrûbben cseréli mint 15 ezer, nem eszi jobban és normál állapotú motornál még félig se fog lemenni 0W használattal a szint.

A LM 5W40-bõl például 15 ezer km alatt nem fogyott nálam egy centiliter sem (ez volt benne a Mobil1 0W40 elõtt). Elõtte nemmeremmegmondanimilyenmárka 5W30 vagy 5W40 (fejbõl nem vágom sajna), abból sem fogyott.

Ennek ellenére fenntartom a véleményemet, mely szerint egy jó/normál állapotú motornál, átlagos, normál felhasználás mellett a gyártómûvi minõsítéseknek megfelelõ vékonyabb olaj védi, keni a legjobban a motort.

Anno volt errõl vita, hogy ember nincs, aki két hótt egyforma autót tudna mutatni, ami más olajjal ment több száz km-t, és bizonyítható lenne, hogy vastagabbal pl 150 ezerrel hamarabb meghal az autó. De a kopások és a 0W20-as Yaris példája is a vékony olaj jóságát igazolja (persze a 0W20-as 1.0 I. Yarisos srác elmeroggyant módon ráment a fogyasztáscsökkentésre, tehát õ nem minõsül normál felhasználónak, így átlagos felhasználásra nem ajánlható ez az olaj :D . Bár nem is a 0W, mint inkább a 20-as melegoldali viszkozitás miatt.)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Ghee
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Ghee »

:shock:

...mi történt itt. :D

Ráadásul a magyarországi klímát illetõen a tél már kihalóban van, nagy hidegek (-10C alatt) ritkán, kánikula egyre inkább.
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Nekem is 4E-FE moci van, csak 1000 km-rel. Ennek ellenére (mármint a km ellenére) szerintem 10W 40 megy majd bele, csak nem egy névtelen valami. Mondom mindezt a saját szerelõmre :D hivatkozva (legfeljebb garanciában megint felújítja, he-he)
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Uhh, zsírúj mociba végképp 5W30-nál vastagabbat nem tennék semmiképp, ráér az majd akkor, ha baj lesz a motorral. :shock:
Ráadásul ha jól tudom, x ezer után illik cserélni. Opelnél 5 ezer volt megadva.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

Elsõre 2-3000 között lesz cserélve. Ha meg baj lesz a motorral, mondjuk a következõ 215e után, akkor meg megy a Taigetoszra :) vagy megcsináltatom.
Ha meg visszaemlékszem a neten olvasottakra (sokan okosodtak már meg onnan...) 40-es melegoldal jó nekem, mert relatíve sokat megyek pályán, akkor fordul 4000-et is, tartósan, egyébként nagypapásan vezetek, 5-össel pedig kopogott régebben is, és még kevesebbet se evett, szerintem nem indokolja semmi. Ja, és még télen pöccre indul 10-sel.
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
B Jani
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: B Jani »

Mindenkinek!!!
0W vagy 5W itt a lényeg!
Ha jó a motor akkor mindenképp szintetikus olaj kell bele.
Egy ásványi-adalékolt,ezt hívják félszintnek soha de soha nem fogja tudni azt a szintet mint egy full szint olaj.
Ha jól tudom a motulnak a 300v chrono ami 10W-s és full szint meg talán a Fuchs-nak van még talán 10w-s full szint olaja.
A többi gyártóé mind adalékolt ásványi,tehát félszint.Ne felejtsük 10w rõl beszéltem
Pár hónapja beraktam egy linket egy komoly tanulmányról miszerint a 0w20 a lehetõ legjobb választás.A "híg"olaj jóval gyorsabban járja át az olajfuratokat ez által jobb a kenés és nem tud túlmelegedni az olaj.Ennyi a lényeg
B Jani
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: B Jani »

kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Oké, de a 0W20-hoz iszonyatosan megfelelõen kell vezetni! Az normál embernek, átlagautózáshoz nem való!
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Válasz küldése