December óta összegyűlt egy kevés tapasztalat az erősítős kopogásérzékelővel kapcsolatban. Ahogy MoZso grafikonjai is mutatják bizonyos fordulatokon és nyomatékon a az előgyújtás szöge valóban csökkent.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a csörgés teljesen megszűnt, a fogyasztás nem növekedett.
Amikor a kísérlet kedvéért kiszereltem az erősítőt, akkor a csörgés visszatért.
Ami igazán érdekes:
Úgy tűnik, hogy a motorvezérlő próbál egyre nagyobb előgyújtást adni, mintegy tesztelve azt a pontot amikor már csörög a motor. Ez azért van mert az optimális működéshez szűkséges előgyújtási szög nagyon közel van a detonációs égéshez vezető előgyújtási szöghöz. Az ECU amikor "hallja" a kopogást egy adott fordulaton és nyomatékon, akkor az ehhez tartozó előgyújtási szöget visszaveszi. Evvel eltűnik a csörgés. De nem marad nyugton, egy idő után újból próbál nagyobb szöget adni és, ha hallja a csörgést, akkor visszavesz. Ez megy folyamatosan.
Az első erősítőt teljesen magam építettem, jól működött. Aztán beszereztem egy kereskedelemben kaphatót, hogy kipróbáljam mennyire nehéz átalakítani erre a feladatra. Hát nem nehéz, sőt könnyű

. Jelenleg is egy ilyen átalakított erősítő van a kocsiban, tök jól működik.
Üdv.
AndrasM E11 4ZZ-FE