Szárnyalok!
Újra kedvet kaptam egy kis nyomozáshoz, miután csapágyból a 3. gyári beszállítót beazonosította hábé.
TAIHO,
DAIKEN - Toyota
NDC - TRD (Toyota)
Legutóbbi azonosítás doboza:
Az ACL (Race) aggályaim innentől nem kell, hogy tovább foglalkoztassanak. Itt a jobb, itt a japán, kell ennél több?
Két infó, amit hallottam:
- Itthon egy hazai elismert versenymotor építő műhelytitka (tényleg bizalmas) - minden japán sokat forgó motorba NDC-t rakok..
- ACL gyár Ausztráliában bezárt (elvileg)
Innentől a csapágy pipa. Legalábbis egy időre. (Főleg, hogy amiket kinyomoztam, az eddig slágerként hangoztatott ACL Race árának töredékéért tudom venni)
Na de a
gyűrűk!!
Mindenki tolja az NPR-t. Valahogy a Nippon szó nem szimpi, de ez persze pszichológia, mint az ACL-nél. Itt tényleg semmi alapja. Japán cég, jó holmi, csak a Nippon szó olyan elcsépelt lett itthon, mint a felkelő nap szimbóluma a kocsikra festve.
Ki lehet a gyári beszállító? Ők.
IS?..
Nyomoztam. És nicsak, ismét egy japán cég
TEIKOKU
Jele TP, (néhol TPR, mint Teikoku Piston Rings) Toyotától, Nissantól nemrég kaptak hatalmas beszállítói díjakat a minőség miatt.
Igen gyári beszállító, igen komoly minőség, igen versenyzésre is gyártanak komoly cuccot.
Meg is rendeltük a próba darabot:

Doboz belső felén beszerelési útmutató Japánul.
És nicsak ismerős zacskóban a termék
Igen olcsón lehet beszerezni, a következő motorom valószínűleg ilyennel fogom építeni!
Gyártanak még henger hüvelyeket, szelepülékeket, szelepvezetőket és pár egyéb apróságot. Nem kizárt, hogy ennek a gyárnak a termékei vannak a Japánban összeszerelt autóinkban...
Aztán keresgéltem még.
-
ART
100 éve létező japán cég. Dugattyút készít.
TOYOTA gyári beszállító!
-
RIKEN
Japán cég, gyűrűt és több motoralkatrészt gyárt (vezérműtengelyt is!), de nem találtam arra vonatkozó utalást, hogy gyári beszállítója-e a Toyotának.
Valaki?
Jó kis összeállítás
-
TOTO PISTON
Japán cég, exportra küld sok dugattyút. Hyundai gyári beszállító?!, de akkor is japán.
TEIKIN
Nekem nagyon japán szagú, de valahogy bennem van egy kis kétség, hogy környező ország. (Indonézia?)
Fő profil a DUGATTYÚ gyártás, de van tömítés, gyűrű, és szelepvezető is...
Kiváló minőségnek tűnnek ezek a termékek is.
Ha valakinek van/lesz tapasztalata, írja meg légyszi.
- ND
Rohadt ismerős (lehet csak a Nippon Denso miatt), de nem találom, hogy kié, mié, hol a székhelye..
- TOKYO PISTONS
Semmit nem találtam róla. Csak pár képet.
Egyéb talán, de tuti külföldi:
IZUMI,
TIK,
ARCO,
TDC (NDC hamisítvány gyanús) ezek taiwan-iak.