E10 - (1992-1997)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

Na még egyszer akkor... (kitéve magam a moderátorok haragjának, hogy ez máskor, máshol már lerágott csont... )

ez a típusszámozás ez nem olyan egyszerû dolog, mint pl. a BMW-nél.

A Toyotánál alapvetõen két karakterrel oldották meg a típusjelölést, egy betûvel és egy számmal. A betû az magát a típus megnevezését takarta (pl. E: Corolla, T: Celica stb.) az utána lévõ szám pedig a generációt (ahol a szám a kilencet elérte, ott ezután már három karakterrel, ez okozhat némi zavart a megnevezésben.)
Pl.: E9 (Corolla '88-'91), T18 (Celica '89-'93)
Ez már tulajdonképpen magát az alvázat jelentette, de még a felépítmény megjelölése nélkül, ezért - és ezt be kell látni - önmagában valóban nem jelenti a karosszéria kódját.
Ennek látszólag ellentmond, hogy pl. ugyanazon generációs Corollákon belül a Hatchback alváza rövidebb, mint mondjuk a Liftbacké, az összkerékhajtású típusok alváza pedig némi többletelemmel rendelkezik (a hátsó futómû felfogatásához), de alapvetõen akkor is ugyanarról az alvázfejlesztésrõl beszélünk két E9-es típus esetén.
Amikor generációs lépés volt, az mindig elsõsorban elsõsorban új alvázat jelentett.

E két karaktert elõrefelé kiterjesztve, megtudhatjuk, hogy az alváz melyik motorcsalád befogadására alkalmas (pl. AE9: Corolla '88-'91 4A-F, 4A-FE, 4A-GE vagy 4A-GZE motorral szerelve, ST18: Celica '89-'93 3S-GE, 3S-GTE vagy 3S-FE motorral szerelve).

Ezen karaktereket hátrafelé kiterjesztve pedig megtudhatjuk a konkrét típus felépítményét: AE92 pl. Corolla '88-'93 4A motorokkal szerelve, Hatchback felépítménnyel, ST185- Celica hatchback összkerékhajtással 3S motorcsaláddal (igaz, csak és kizárólag 3S-GTE motorral) stb.

Ebbe belezavarhat, hogy '92 után a Corolláknál már nem négy, hanem öt karakterbõl állt össze mindez.

Zanzásítva, némileg, ennyi... (és persze, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben helytálló...)

És akkor ki lehet sakkozni, a hatóság vajon melyik karaktereket tekinti szorosan véve karosszériakódnak... :roll:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bandagoose 2011 máj. 23, 08:20 pm-kor.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Hecsi-Tibi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Hecsi-Tibi »

Nekem nemrég lett cserélve minden ami kopik :D Elég húzós volt így egybe de mivel nemrég vettem így tuti nem lessz baja...
Egész jól lehet vele elõzni bár azt nem mondanám, hogy "dinamikusan" de teszi a dolgát...

Mióta megvan valamiért nincs "hajthatnékom" szép ráérõsen is élvezem...
TODAY TOMORROW TOYOTA
5,8L/100Km :D
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Bandagoose írta:Na még egyszer akkor... (kitéve magam a moderátorok haragjának, hogy ez máskor, máshol már lerágott csont... )

ez a típusszámozás ez nem olyan egyszerû dolog, mint pl. a BMW-nél.

A Toyotánál alapvetõen két karakterrel oldották meg a típusjelölést, egy betûvel és egy számmal. A betû az magát a típus megnevezését takarta (pl. E: Corolla, T: Celica stb.) az utána lévõ szám pedig a generációt (ahol a szám a kilencet elérte, ott ezután már három karakterrel, ez okozhat némi zavart a megnevezésben.)
Pl.: E9 (Corolla '88-'91), T18 (Celica '89-'93)
Ez már tulajdonképpen magát az alvázat jelentette, de még a felépítmény megjelölése nélkül, ezért - és ezt be kell látni - önmagában valóban nem jelenti a karosszéria kódját.
Ennek látszólag ellentmond, hogy pl. ugyanazon generációs Corollákon belül a Hatchback alváza rövidebb, mint mondjuk a Liftbacké, az összkerékhajtású típusok alváza pedig némi többletelemmel rendelkezik (a hátsó futómû felfogatásához), de alapvetõen akkor is ugyanarról az alvázfejlesztésrõl beszélünk két E9-es típus esetén.
Amikor generációs lépés volt, az mindig elsõsorban elsõsorban új alvázat jelentett.

E két karaktert elõrefelé kiterjesztve, megtudhatjuk, hogy az alváz melyik motorcsalád befogadására alkalmas (pl. AE9: Corolla '88-'91 4A-F, 4A-FE, 4A-GE vagy 4A-GZE motorral szerelve, ST18: Celica '89-'93 3S-GE, 3S-GTE vagy 3S-FE motorral szerelve).

Ezen karaktereket hátrafelé kiterjesztve pedig megtudhatjuk a konkrét típus felépítményét: AE92 pl. Corolla '88-'93 4A motorokkal szerelve, Hatchback felépítménnyel, ST185- Celica hatchback összkerékhajtással 3S motorcsaláddal (igaz, csak és kizárólag 3S-GTE motorral) stb.

Ebbe belezavarhat, hogy '92 után a Corolláknál már nem négy, hanem öt karakterbõl állt össze mindez.

Zanzásítva, némileg, ennyi... (és persze, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben helytálló...)

És akkor ki lehet sakkozni, a hatóság vajon melyik karaktereket tekinti szorosan véve karosszériakódnak... :roll:

Több sebbõl vérzik amit írtál. A karosszériakód (nevezzük inkább modell-
kódnak) semmi köze az alvázszámhoz. Illetve annyi, hogy egy alvázszám
hoz tartozik egy modellkód.....

A Corolla "E", Celica "T" sem jeee, mert nekem pl volt Carina II-m, ami
AT171 volt, tehát "T" az is........

Az alváz hossz szintén nem nyert hangszórót, mert ha jól tudom pl E9
esetén ugyanakkora a tengelytávja a Hb-nek, Sedannak, Lb-nek, max a
túlnyúlások másak......bár lehet tévedek.
MDaemon
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Autód gyártási éve: 2001
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Harmony
Autód karosszéria variánsa: Sedan (4 ajtós)

Hozzászólás Szerző: MDaemon »

Ha jól rémlik, E11 faceliftnél se stimmelnek a kódok a fenti eszmefuttatásba: ZZE111 az 1.4 VVT-i-ket jelöli az összes karosszériában, ZZE112 meg az 1.6-ot...
2001 Toyota Corolla Sedan, 1,4 VVT-i Harmony :)
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

MDaemon írta:Ha jól rémlik, E11 faceliftnél se stimmelnek a kódok a fenti eszmefuttatásba: ZZE111 az 1.4 VVT-i-ket jelöli az összes karosszériában, ZZE112 meg az 1.6-ot...
Pedig ott még a blokk is ugyanaz, csak belül van különbség.
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

A több sebbõl vérzés nem kizárt, ezt én is hozzátettem.

Alvázhossz kontra futómûtáv: Épp ezt írtam, hogy látszólag az egyes felépítmények alvázai eltérnek, de mégis, FÕBB SAJÁTOSSÁGAIKBAN az egyes generációk alvázai mégis megegyeznek (pl.: tengelytáv).

Azt is írni akartam, hogy mintha E11-tõl fogva maga a Toyota is eltérne ezektõl a szabályoktól, de ez még nem jelenti azt, hogy korábbi típusaikban ne alkalmazta volna következetesen ezeket a jelöléseket.

Carina: valóban, T a típus jelölése, decsak 88-tól, mert elõtte A volt, ki tudja, miért tértek át a T-re. Nem tartom kizártnak, hogy azért, mert ugyanarra az alvázra készültek ettõl fogva mint a Celicák... :oops: ezzel összhangban állna, hogy generációszámaikban nem ütötték egymást, T15 Carina után T16 Celica, utána T17 Carina, T18 Celica, T19 Carina, T20 Celica, és T21 Carina következett...ráadásul ugyanazon motorcsaládok befogadására voltak alkalmasak: A és S (benzinmotorokról beszélve)
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Bandagoose írta:A több sebbõl vérzés nem kizárt, ezt én is hozzátettem.

Alvázhossz kontra futómûtáv: Épp ezt írtam, hogy látszólag az egyes felépítmények alvázai eltérnek, de mégis, FÕBB SAJÁTOSSÁGAIKBAN az egyes generációk alvázai mégis megegyeznek (pl.: tengelytáv).

Azt is írni akartam, hogy mintha E11-tõl fogva maga a Toyota is eltérne ezektõl a szabályoktól, de ez még nem jelenti azt, hogy korábbi típusaikban ne alkalmazta volna következetesen ezeket a jelöléseket.

Carina: valóban, T a típus jelölése, decsak 88-tól, mert elõtte A volt, ki tudja, miért tértek át a T-re. Nem tartom kizártnak, hogy azért, mert ugyanarra az alvázra készültek ettõl fogva mint a Celicák... :oops: ezzel összhangban állna, hogy generációszámaikban nem ütötték egymást, T15 Carina után T16 Celica, utána T17 Carina, T18 Celica, T19 Carina, T20 Celica, és T21 Carina következett...ráadásul ugyanazon motorcsaládok befogadására voltak alkalmasak: A és S (benzinmotorokról beszélve)
No ez nem egészen igaz, mert a '82-es Carina Coupe hajtáslánca is tök ugyanaz, mint a korabeli Celica Supráé, és 3T-tõl 4A-GE-n át elég sok közös motoruk volt. :)
IS200 '01
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

montoya írta:

No ez nem egészen igaz, mert a '82-es Carina Coupe hajtáslánca is tök ugyanaz, mint a korabeli Celica Supráé, és 3T-tõl 4A-GE-n át elég sok közös motoruk volt. :)
Ez nem kizárt, és nem üti azt amit írtam - gondold csak át, én ilyet nem írtam, attól, mert a hajtásláncuk és a motorkínálatuk ugyanaz volt, még nem feltétlenül kellett hogy az alvázuk megegyezzék :)
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Bandagoose írta:
montoya írta:

Ez nem kizárt, és nem üti azt amit írtam - gondold csak át, én ilyet nem írtam, attól, mert a hajtásláncuk és a motorkínálatuk ugyanaz volt, még nem feltétlenül kellett hogy az alvázuk megegyezzék :)
Az mondjuk tény. Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy korábban is igen erõs volt a rokonság. :)
IS200 '01
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Olvasgassatok (ne csak a wikin), mielõtt ilyen alapossággal írtok típusokról.
Alapvetõen értem, mit akartok mondani, csak van több pontatlanság!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

A BMW-s hasonlatra visszatérve: A BMW-nél az "E" betû egy bizonyos szó rövidítése, ami németül a "fejlesztés"-t jelenti, és E-betûvel kezdõdik. Az az utáni szám pedig jelenti magát az alvázat, vagyis, csak a szám alapján be lehet azonosítani milyen alvázról is van szó.
Toyotánál ehhez többnyire mindig szükség van a betûre is, és az utána álló számra is.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Hecsi-Tibi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Remélem nem írok nagy hülyeséget :)

Hozzászólás Szerző: Hecsi-Tibi »

Megnéztem a forgalmimat és...
Motorkód "rovat" alatt 4E van írva és ugye a "motorszám" számok...

Tehát ha veszek egy 4EFTE-mocit kicserélem a és mostanival akkor bemegyek a hivatalba bejegyeztetem az új motorkódot 4E....... és kész ?
Így ha jól sejtem még a teljesítmény növekedést sem fogják "észrevenni" tudni... :D
Bár mûszakin lehet észrevennék...
TODAY TOMORROW TOYOTA
5,8L/100Km :D
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Re: Remélem nem írok nagy hülyeséget :)

Hecsi-Tibi írta:Megnéztem a forgalmimat és...
Motorkód "rovat" alatt 4E van írva és ugye a "motorszám" számok...

Tehát ha veszek egy 4EFTE-mocit kicserélem a és mostanival akkor bemegyek a hivatalba bejegyeztetem az új motorkódot 4E....... és kész ?
Így ha jól sejtem még a teljesítmény növekedést sem fogják "észrevenni" tudni... :D
Bár mûszakin lehet észrevennék...
Ez nem ilyen egyszerû..ehhez "motorkódosnak" kell lennie az auódnak, ami azt jelenti, hogy a forgalmidban nem szerepel motorszám, csak motorkód.
Ehhez pedig az kell, hogy a motorszámod meg legyen semmisülve - természetesen természetes korrózió következtében - és ezt hivatalosan észleli valamely szerv (vizsgaállomás stb.)
Ezután be kell menned a megyei közlekedési hatósághoz, ahol 2.000 Ft-ért kiállítanak errõl egy igazolást.
azzal az igazolással meg be kell menned az okmányirodába, ahol kicserélik és átírják az okmányokat, immáron motórkóddal motorszám helyett.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Ezután már cserélgetheted a motort, csak az a lényeg hogy - elvileg - ugyanolyan motorkódú legyen.

A turbós motor azért necces, mert annak elvileg eléggé szemmel látható jellegzetességei vannak.. :D

Ha egy vizsgaállomás nem is, de ha egy felügyeleti dolgozó meglátná..hát, lehet hogy volna egy-két kellemetlen kérdése... :D:D
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
horvatht
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: horvatht »

Motort nem csak akkor lehet cserélni ha lekopik a motorszám...
(EP71 Starlet
EE101 Royal Special)
joined the Dark Side
Válasz küldése