AutóHiFi szerelés, és minden ami hozzá tartozik

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Re: AutóHiFi szerelés, és minden ami hozzá tartozik

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Úgy látom nem ugyan azt a meccset nézzük.
"szerintem tompa, és erőtlen az alja, és dinamikátlan a teteje" ?????

Én pont ezekkel jellemezném az épített cuccok túlnyomó részét. ( a tiédet nem tudom mert nem hallottam)
Természetesen nagyon kíváncsi vagyok a tiédre, amellett hogy én is sok éven keresztül építettem komolynak nevezhető hifiket,mert ilyen cégnél dolgoztam.
Mondjuk már 6 éve nem foglalkozom ilyennel, azóta sok minden változott és lemaradtam.
Viszont haverom építtetett 800e-ért hifi stúdióban Celica-ba cuccot, direkt hangzásversenyre (nem hangnyomás)és szerintem borzalmasan szólt azzal a beállítással amivel kategória 3. lett.
Kis hangerőn semmi dinamika, nagyobb hangerőn kopogó mély és kiegyenlített közép és magas.

Tehát szerintem ezek a hifi versenyek olyanok, mint a Drag versenyek.
Rohadásmód jól gyorsulnak az autók, de alkalmatlan minden másra.

"A 10 hangszóró egy vicc, olyan mint a lóerőhajhászás. Nem attól lesz jó egy rendszer, hogy mindenhova hangszórót teszünk... :) "
Nem tudom hallgattál e ilyen cuccot, de ezek szerint nem. Gyanítom hogy a Fujitsu mérnökei sem hülyék :)
Azt is lehet állítani hogy egy rendszer nem attól lesz jó hogy minden frekvencia sávra külön erősítőt építünk be, ráadásul ahány annyi gyártmány.
Ez is egy előítélet ami nem biztos hogy helytálló. Nem szabad általánosítani :wink:

Amúgy az autóban szerintem a hifit nem álló helyzetben kell hallgatni, hanem menet közben, mivel az a célja hogy utazás közben élvezzük.
Mondjuk úgy kellene hasonlítani a hangzást, hogy a te autódban meghallgatni egy teszt lemezt 90-es tempónál, meg egy jó gyári rendszeren meghallgatni ugyanilyen tempónál.
Na ebben van a mérnöki munka :wink:

Na az is lehet hogy tévedek és a tiéd lealázza mondjuk az IS300H Mark Levinson cuccát :roll:

Reménykedem benne hogy egyszer megoldódik ez a rejtély :)
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Természetesen nem állítom, hogy a gyári rendszerek mérnökei hülyék lennének, de mint tudjuk az autót sem csak a mérnök kívánalmai szerint építik, erősen megkötik a kezét a marketingesek. Ugyanez a magyarázat a sok hangszóróra is, hiszen a prospektusba nehéz beleírni, hogy olyan színpadod lesz, hogy "látod" hol a gitáros, hol az énekes, és melyikőjük mögött van a dob, ki ül, és ki áll (mint esetemben). Ehelyett a több jobb elven a 10 nagyobb mint az 5 (mint esetemben), így az tuti jobb... Pedig. :roll: Na mind1, lehet ez csak az én hibás elméletem. :agyadnalvagy: :mrgreen:

Nem tudom milyen versenyen indult, ha nem országos volt, akkor bármi elképzelhető. Itthon az SQPA a hivatalos, hangminőség verseny, én is oda járok. Van ismerősöm, aki nagy büszkeséggel ecsetelte, hogy 2. lett hangnyomásversenyen, valami 300W-os mekkódió erővel + valami mekk 30-as reflex ládával. Kiderült, hogy ~136dB-t mértek nála. Amikor megmutattam neki a csomiban hánykolódó 18cm-es Raptor 6-ot, ~12l-es ládában, röhögött, amikor nagyobbat nyomtam velem, mint amit az övé szól, kicsit lehervadt. (Pedig ez a láda nagyon nem erre van...) Tehát egy helyezés nem sokat jelent, ha nem tudjuk hol szerezte. :D

Természetesen menet közben kell hallgatni, de a minőségbeli különbségeket nem ott kell összehasonlítani. Szobai hifit sem akkor állítunk/hasonlítunk ha a szomszédban porszívóznak, vagy diót törnek. :P
Volt olyan beállításom, ami álló helyzetben legjobbnak bizonyult, de 50 fölött szétesett minden... Most egy egész jó kompromisszumot találtam, állva kicsit dörmögős, de menet közben egész jó marad.
Viszont amire gondoltam, az a részletek elvesztése. Hiába hallom, álló helyzetben, ahogy a saxis ujja koppan a billentyűkön, azt menet közben már nem fogom hallani. De egy Lewinsonon sem, ebben biztos vagyok. (Azt meg sejtem, hogy álló helyben se hallanám... :twisted: )

IS 300H-t hallottam a Budapesti bemutatón (Az LFA mellett... :P ), és kevésbé maradt a fülemben, mint a Szlama Zoli Omegája pl. :roll:

Mind1, majd egyszer személyesen eldöntjük ezt a világot sújtó nagy kérdést... :wink: :D
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Nem tudom ki az a Szalma Zoli, de egy kiállítás egész más mint a hétköznapi élet.
Amint már említettem az autóhifi úgy jó, ha használat közben is jó, nem csak a lakótelepen a parkolóban, vagy egy kiállítási csarnokban :D
Természetesen a haverom országos versenyen indult vele és nem a falusi ki-mit-tud-on :)

A helyzet az hogy biztosan nem fogok többet jól aludni és a lelkem sem fog megnyugodni amíg nem teszünk pontot ennek a végére :D

Remélem mihamarabb találkozunk személyesen és ki lehet elemezni ezt a témát.

Amúgy sok olyan dolog van az ilyen hifi versenyek követelményeiben ami totális fasztalanság sok esetben. :agyadnalvagy:
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Amikor két hozzáértő kommentjét olvasom (úgy gondolom, ti azok vagytok), elgondolkodom, hogy mi a francnak akarok én a lehető legjobb hangzásra törekedni ? Lehet, hogy bot fülem van, és nem hallom meg a különbséget egy SAL, és egy Pioneer DEX fej közti különbséget. :D Na jó, kicsit sarkítottam. :)

Komolyra fordítotva. Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Pl, hogy mérnökök csapatai komoly munkával tereveznek meg egy-egy gyári rendszert, amelyek egész jól szólnak. Ez tény. Tény az is, hogy a tökéletességre törekvés több csorbát szenved, mint egy házilag (hozzáértő által), viszonylag kompromisszum mentesen épített rendszer. A gyári hifiknél, ahol már lehet minőségről beszélni, az egyértelműen csak a prémium kategória. Mi ugye forgalmazunk KIA-t is. Az új Sorento-ban pl már Infinity hangrendszer van....ott érződik, hogy az "csak" egy közékategóriás autó. A másik márkánk a Mercedes. Hát...ott már egy új S-osztályban a Burmester rendszer...khmm. :)

http://www.burmester.de/en/Company/Burm ... z-S-Class/

Persze ehhez kell a steril utastér, amely városi tempóban szinte 0dB zajt enged be. 160-körüli tempónál olyan a zajszint, mint a mi autóinkban 40-el gurulva, 4-es fokozatban.

A magam részéről igazából nem szeretnék senkivel, semmivel versenyre kelni, de azért remélem, hogy sikerül egy élvezhető rendszert összehoznom.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hú srácok, nagyon pörög. Össze kellene futni a tavaszi talin. Remélem kijutok. :) Bár akkor még csak Sokol rádióm lesz, de egy jó kis vitát lenyomhatnánk a témában. Ez tipikusan az a terület, ahol sosem lesz meg az igazság. :D
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Lackó írta:Hú srácok, nagyon pörög. Össze kellene futni a tavaszi talin. Remélem kijutok. :) Bár akkor még csak Sokol rádióm lesz, de egy jó kis vitát lenyomhatnánk a témában. Ez tipikusan az a terület, ahol sosem lesz meg az igazság. :D
Na igazság az nem lesz, mert az odaát van :lol:
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Igyekszem kijutni, de 16.-án indulunk Rotterdamba, ECO-marathonra, és még sehogy se állunk, szóval sanszos, hogy nem lesz időm... :evil:
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Kifogas...
Hat megfutamodsz? :)
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Júniusban bárhol, bármikor... :D

Ha egy mód van rá, megyek, maradjunk annyiban. :wink:
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Véleményemet a témában nem osztom meg. Majd inkább belevakkantok személyesen (ha épp az én játékomnál intézitek a vitát :) )
Tessék magad felírni a jelentkezőkhöz.
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

A motortér/utastér/csomagtér zajszigetelésésével kapcsolatban megoszhatná a tapasztalatait, aki csinált már ilyet. Szívesen venném ... :)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Pucolsz, vágsz, ragasztasz mindenhova :D
Klubelnök

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Lackó írta:A motortér/utastér/csomagtér zajszigetelésésével kapcsolatban megoszhatná a tapasztalatait, aki csinált már ilyet. Szívesen venném ... :)
Tavaly nyáron belevágtam az Avensisbe 30m2 Soudaband-et. Nem nagy művészet. Kell hozzá egy nagy flakon féktisztító, hogy a fogadófelületet zsír- és portalanítsd és egy lehetőleg nem szöszölődő rongy.
Szigetelőnek szerintem célszerű az alukasírozott, bitumenes alapú termékeket választani.

Nekem a 30cm x 10m-es Soudaband tekercs volt a tesztalany. Hőlégfúvót használtam a melegítéshez (de tökéletes, ha elcsórod az asszony hajszárítóját is). Mind a fogadó felületet melegítettem egy kicsit (amíg kézzel langyosnak-melegnek éreztem a fémet), mind a tekercset, már, amikor ezt nem végezte el nekem a napocska.
Eleinte kartonból vágtam a formákat, de később rájöttem, hogy felesleges, minél nagyobb lapokban igyekeztem a helyére illeszteni a szigetelőt, majd snitzerrel elvágtam. Védőfóliát egyik végén leválasztottam kb 5cm hosszon és élesben is a helyére illesztettem a lemezen. Ezután egy kicsi festőhengerrel (kb 10cm széles és <300Ft) alaposan végiggurígattam a már ragasztott felületen, majd a védőfólia leszedését tovább folytattam szakaszosan (kb 15-20cm-ként), újabb hengerléssel.
A cél, a minél nagyobb lemezfelület lefedése, tehát, pl. az ajtók belsején a kézzel elérhető legapróbb zugokat is igyekeztem lefedni (főleg itt fontos a megfelelő portalanítás, hogy megtapadjon a sarkokban is!).
Az első ajtókban, a hangszórók mögött legalább 2 rétegben ajánlott a szigetelés, hogy minél jobban merevítse a viszonylag nagy méretű ajtólemezt, csillapítsa a lemez rezgéseit, amiket a hangszóró működése okoz.
Az ajtólemezeket, lehetőleg, minden oldalról szigetelni ajánlott! Szerelőnyílásokat is, hogy egy kvázi hangdobozként működhessen az ajtó belseje. Egyszer kell alaposan megcsinálni...
Nekem elsőször az első két ajtó volt a soros, ezekre elvertem teljesen kezdőként egy teljes szombatot. Következő hétvégén csináltam a hátsó ajtókat, valamint a hátsó kerékjárati ív csomagtér felőli oldalát és a csomagtérben a hátsó, karosszéria oldallemezt. Pici gyakorlattal ezen a második hétvégén több, mint 2x-ét haladtam az elsőző héthez képest, szóval, tényleg nem nehéz.

Tűzfalhoz nem nyúltam, de most már azt és a tetőt kellene csináljam, mert kissé felborult a zajcsillapítás az ajtók szigetelésével. A tetőt valszeg még fogom szigetelni. A tűzfalhoz rengeteg bontás kellene... azt nem valószínű.

Célszerű pár doboz sört is odahelyezni a hidratáció miatt... :wink:

Remélem, segített, amit írtam.
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Helló !

Igen, segített. Minden tanács hasznos !

Az utolsó gondolatod biztos megfogadom pl .... :D
syab19
Visszajáró
Visszajáró
Autód gyártási éve: 1994
Autód típusa (és generációja): Corolla E10
Autód felszereltségi jelölése: XLi

Hozzászólás Szerző: syab19 »

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, van-e valakinek tapasztalata E10 HB első ajtóban lévő hangszórók adataival kapcsolatosan?
Mekkorát kellene bele vennem és milyen teljesítmény és ellenállás. Analfabéta vagyok e téren.
Sajnos a jobb oldali elszállt valószínűleg, vagy a kábelezés.
Ha a hangfal működik, de a kábelezés nem jó akkor milyen kábelt kellene vennem és a vezeték bemegy a műszerfal mögé?

Köszönöm a segítségetek előre is! :respect:
8)
Válasz küldése