Saját készítésû fotók, megragadott pillanatok / fotózás

Élet a Corollakon túl. Felhasználók hobbijai, egyéb érdeklődési körei.
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: gecsa »

bubidisc írta:
six írta:
Pacsker írta:Szuper kép! 8)
Köszi! :-) Az érdem nagy része a fotógépemé (Fuji 6500fd).

six
Elárulod hol volt és mikor? Hány méterre voltatok egy mástól?
ja,az engem is érdekelne...:D
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

A múlt hétvégén voltunk a szabadkígyósi kastély kertben sétálni, volt alkalmam próbálgatni a gépet és magamat. Az alábbi linkre gyûjtöttem a szerintem érdemesebb képeket. Azt már most tudom, hogy nagyon hiányzik egy jó 55-250-es, vagy 70-300-as obi...

http://indafoto.hu/bepi81/alap_album/page/1
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Sigma 70-300, 1:4-5,6 APO DG macro
VAGY
Tamron AF 70-300 mm F/4-5.6 Di LD macro 1:2
VAGY
CANON EF 75-300mm 1:4-5,6 III (ebbõl jó lenne az IS USM)
Esetleg más tipp?

Tudom, egyértelmû, hogy Canon, de kérlek vegyétek figyelembe az áraikat is és hogy teljes mértékben kezdõ felhasználásra lenne.
Számít-e a Makro? lehet-e élvezni?
Canon IS, USM az ûber, de dárgább.
Maga a használhatóság, képalkotás a fõ szempont.

Ti milyen sorrendbe mondanátok? Vagy mind3 elmegy kezdésre és az alkalmi vételt szúrjam ki?
(makró közgyûrût valószínû fogok venni ettõl függetlenül)
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

A legsegítõkészebb ötletem az, hogy regisztrálj föl az index/fotós fórumra, én is ugyanezzel a nickkel vagyok fent kb 3 hete. Ott valódi tapasztalatok alapján tudnak Neked segíteni és fognak is.
Gondold át, hogy újonnan veszel-e objektívet! Én semmiképpen nem tenném, mert garanciális obikat tesznek föl a fórumra napjában akár többet is, az eredeti ár közel feléért!!!

Pl. pár napja láttam a Canon fórumon, hogy valakinek volt egy eladó Canon 70-300(?) USM(!!!) obija, amit karcmentes állapotban 150.000-ért adott. Bolti ára ennek - megnéztem - 399.000Ft! Kiváló üveg! Profi minõség.
Simán megéri ezekbõl szemezgetni. Addig is, vegyél egy vázat egy kitobjektívvel, légy türelmes és nézegesd az index fórumot. :wink:

(A helyedben ÉN is ezt tenném, teszem.)

Index fotós fórum/Canon EOS adok-veszek
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Az, hogy számít-e a makró, mit mondjak? Akarsz makro képeket is készíteni? Elég, ha csak egyszer úgy alakul, hogy igen, akkor jó, ha tudja.
A fényerõ mind3-nál megegyezik, tehát két független gyártó objja ebben sem tudhat többet.
A sorrend nálam egyértelmûen a Canonnal kezdõdik, az ára ellenére is. A Tamron tudomásom szerint gyengébb kiviteli minõségû darab, mint a Canon, a Sigmáról nem tudok érdemben nyilatkozni. Kategóriás különbség van a Canon és a másik kettõ között a Canon javára.

Mindenképpen 75mm-rõl indulót akarsz? Csak, mert ha 18-55mm-es kitben veszed a vázat, akkor egy jelentõs zoom tartomány ki fog esni... A Canonnak van 55-250-ese is, ráadásul ez 4,54x zoomot tud, míg a 75-300 csak 4x-et. A valóságban nem sok a különbség...
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Természetesen használtat fogok venni.
IS USM 75-300-a sCanonra pályázok 35-40 körül az ebayen hazahozatallal. 150ért biza nem vennék :) A 400 meg elég elborult ár.
Sajnos a Canon max gyújtótávolságon elég "lágy" képet ad. Kicsit eldobja magát.
A Sigma-nál és a Tamron-nál, pedig nem ismerem ezt az átkapcsolós Makrót. Jó-e vagy butaság és legyen egy sima EF-es makrós közgyûrûm?

Második válaszodra pedig:
Nem az a lényeg, hogy hányszoros zoom-ja van. Nem nagyon izgat. A lényeg a max gyújtótávolság, hisz szeretek távolba is nézni. Természetesen összehasonlíthatatlan a kompakt gépek gyújtótávolságaival, de valamit valamiért. Lehet veszek majd idõvel valami szorzót is. Az is egy közgyûrû és másfelezi, 1.7-szerezi a max gyújtótávolságot. Úgy már egész korrekt.
Persze ilyen távolságnál már vagy IS vagy állvány.
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
six
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: six »

bubidisc írta:
six írta:
Pacsker írta:Szuper kép! 8)
Köszi! :-) Az érdem nagy része a fotógépemé (Fuji 6500fd).

six
Elárulod hol volt és mikor? Hány méterre voltatok egy mástól?
Október 15-én, túráztunk Leányfaluról felfelé; a fene emlékszik melyik kilátó felé, piros kereszt az biztos. :) Gyönyörû idõ volt. A távolság... nem tudom, lehetett úgy 50 m. Kezemben volt a gép, csak kitekertem maxra az optikát és lõttem. A többi kép már hátulról mutatja a jószágot. :-)
Pacsker írta:Sigma 70-300, 1:4-5,6 APO DG macro
VAGY
Tamron AF 70-300 mm F/4-5.6 Di LD macro 1:2
VAGY
CANON EF 75-300mm 1:4-5,6 III (ebbõl jó lenne az IS USM)
Hátha segít a döntésben.

http://pixinfo.com/cikkek/sigma_70-300m ... o_dg_macro

six
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára six 2011 nov. 18, 06:35 pm-kor.
E11 JT facelift 4ZZ-FE Sedan Harmony 2001... volt 11 évig
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Természetesen használtat fogok venni.
IS USM 75-300-a sCanonra pályázok 35-40 körül az ebayen hazahozatallal. 150ért biza nem vennék :) A 400 meg elég elborult ár.
Sajnos a Canon max gyújtótávolságon elég "lágy" képet ad. Kicsit eldobja magát.
A Sigma-nál és a Tamron-nál, pedig nem ismerem ezt az átkapcsolós Makrót. Jó-e vagy butaság és legyen egy sima EF-es makrós közgyûrûm?

Második válaszodra pedig:
Nem az a lényeg, hogy hányszoros zoom-ja van. Nem nagyon izgat. A lényeg a max gyújtótávolság, hisz szeretek távolba is nézni. Természetesen összehasonlíthatatlan a kompakt gépek gyújtótávolságaival, de valamit valamiért. Lehet veszek majd idõvel valami szorzót is. Az is egy közgyûrû és másfelezi, 1.7-szerezi a max gyújtótávolságot. Úgy már egész korrekt.
Persze ilyen távolságnál már vagy IS vagy állvány.
Hááát, Te tudod, de én is megváltoztattam a véleményemet ezügyben, ahogy olvasgattam a fórumot (nálam jóval gyakorlottabb emberek véleményét). A közgyûrû mindig ront a minõségen, ugyanúgy, mint egy UV szûrõ is. Kényszer megoldások. Ha közgyûrû, akkor abból is csak a jó minõségû (=drága) fajtákat érdemes venni, a többi sajnos többet árt, mint használ és még így sem éred el azt a minõséget, mint, amit egy jó minõségû obi nyújtani képes, ráadásul eggyel több "felesleges" súly a tatyódban, ráadásul, még a helyet is foglalja.

A Canon obit rosszul írtam, nem egyszerû USM volt, hanem L-es Canon obi. ;-)

Én is nézegettem az Ebayt, de egy baj van ezekkel: Nem tudod élõben megnézni, csak kézhezvételkor, szemben az itthoni fotós fórumokon lévõkkel, amiket vétel elõtt ki is próbálhatsz. A Te pénzed, de én ilyen összegért (50e+) vaktában a világból nem biztos, hogy vennék. Nézz körül a magyar fórumokon, nem drágábbak az Ebaynél...

A zoom nagyon is fontos, de majd meglátod, én már tapasztalom a hiányát (18-55)... :)
.
.
.
.
Közben elolvastam a belinkelt Sigma tesztjét. Számomra két dolog van vele kapcsolatban, ami eleve kizáró ok:
1. jelentõs kromatikus aberráció
2. egy ilyen viszonylag magas gyújtótávolságú objektívet IS nélkül nem vennék.
ksz315
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: ksz315 »

"A közgyûrû mindig ront a minõségen, ugyanúgy, mint egy UV szûrõ is. "

A szûrõ az ok, de a közgyûrû miért is ront a minõségen????

Sigma/Tamron/Canon kérdéskör:
Árakat nem nagyon tudok. Nyilván a Canon a legjobb, Tamront anno még filmesen használtam, nem a Di, csak az LD verzióját. Könnyû volt, nem foglalt sok helyet, elsõ telének szerintem jó volt. Inkább Sigmát vettem volna, de az akkor kb 30-40%-al drágább volt. Nikon-Tamron uannyi volt, így a fém bajonett és a makró miatt Tamron lett. (késõbb vettem közgyûrût, Tamront eladtam és vettem egy 2.8/80-200-as Tokinát, de ez más történet)
Ha jól emlékszem makró mindkét obinál csak 180 v 200mm-tõl van. Filmes vázon is nehéz volt kézbõl használni, digiten meg ugye ott a gyújtótáv szorzó, így kb 300mm-nek felel meg. Azt hiszem kevés kivételtõl eltekintve makrózásra ez csak álvánnyal, vagy magas ISO értékkel alkalmas. Persze nem baj, ha tudja a technika.

Ebayrõl nem tudom mernék-e obit venni. Nem látsz bele (karcok, gombásodás), nem tudod kipróbálni. Ha kifogsz egy front/backfocuszos példányt akkor nem kevés pénz míg hozzáállítják a vázadhoz, ha egyáltalán be lehet rendesen állítani.
E11 liftback 4E-FE 1998 JT.... Volt
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Köszönöm szépen ksz315!

Merjek akkor makrós és telés közgyûrût is felrakni? Netán elég nekem a 200; 250-es max gyújtótávolság?
Soligor makrós gyûrût találtam. Arra versenyzek. De ha nem AF-es, akkor már lehet venni újonnan is 3-4 ezer Ft-ért.
Klubelnök

Kép
ksz315
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Asszem van némi képzavar, vagy csak nem egyértelmûen fogalmaztál.

Közgyûrû: lencse nélküli eszköz, amivel a leképezési arányt tudod megnövelni, ebbõl adódóan makrózáshoz használatos. Nem egyenértékû egy makróobival, de azért kezdésnek a legolcsóbb alternatíva a makrófotózáshoz. Állvány nélkül gyakorlatilag használhatatlan. Általában Soligor, Kenko (talán Sigma is) gyárt megfizethetõ árút, jó minõségût, persze ezekbõl is van gyári, de az áruk horror.

Telekonverter: A gyújtótávolság módosítására szolgáló eszköz, amelyben egy lencserendszer található. Minõségtõl függõen hat a képalkotásra is (életlenség, egyéb rajzi hibák). Általában 1.4x és 2.0x verzója van. (300mm x 1.4 =420mm). A gyújtótáv növelésével párhuzamosan csökken a fényerõ is. 1.4esnél 1 blendényit (4bõl 5.6os "kezdõ fényerõ" lesz), a kétszerezõ 2 blendényit vesz le a "kezdõ fényerõbõl". Fõleg jó minõségû teleobjektívvel érdemes használni.

Én a helyedben a makrós tele felé mennék el. Ha kell, akkor tud 1:2 leképezést, a makrózással "ismerkedni" épp elég. Ha kevés vehetsz hozzá még közgyûrût, meg alá ugye egy stabil állványt. Az, hogy most 200-250-300mm legyen a vége ugye jó kérdés.
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

ksz315, igazad van, a közgyûrû és a konverter két külön dolog, bár pacskerrel valószínûleg egyre gondoltunk, de rosszul írtuk.
Ennek ellenére a konverter befolyásolja a készítendõ kép minõségét. Ha megfizethetõt veszünk belõle, akkor lágyíthatja a képet, illetve életleníti, torzítja. Ha jó minõségût akarunk, az már közel egy objektív árú valami, de akkor már inkább egy rendes obit érdemes venni. Ráadásul, több súlyt is kell majd cipelni magunkkal értelmesebb kiegészítõk helyett.
Márpedig egy DSLR gépet az ember a minõsége miatt vesz az ember, egyébiránt elegendõ lenne egy bridge kompakt, ami "mindent tud" egyben.

Szóval, Pacsker, felejtsd el a közgyûrût, meg ilyen utólagos butaságokat, alkalmas objektívet vegyél. :wink:
ksz315
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Telekonverter telekonverter, közgyûrûsor a korlátaival együtt is hasznos lehet.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Köszi!

Az ebay-es obikról talán le is beszéltetek! Jogos, olvastam is annó, hogy érdemes a pénz kifizetése elõtt lõni párat vele, átnézni a tartozékait, a lencséket stb. Ez még vaterán csak csak megejthetõ, de külföldrõl biztos nem. Azonban igen kedvezõ volt, hogy egy 75-300-as Canon IS (szerintem szuper dolog, ha épp nem vittél álványt, vagy kézbõl mozgókat lõsz) USM (videó miatt) került átszámítva postával 35-40 ezerbe, miközben itthon egy sima 75-300-as, netán egy USM-est lehet venni 40-45-tõl felfele.
Állvány természetesen lesz. Az alap.
Emellé akkor jön egy x-300-as obi, amelyiket sikerül jobb ár/érték arányban megvennem. Ha makrós, akkor annak örülök, ha Canon, akkor a minõségnek (bááár azért ennek is vannak hibái: http://www.fotosokvilaga.hu/forum/viewt ... 0483f1f32b)
Ez majd eldönti, hogy veszek-e makrós közgyûrût. Szerintem idõvel telekonverter biztos lesz.

Köszönöm a segítségeket.
Ha láttok jó ajánlatot, szóljatok mindenképp! (40, max max 50-ig) Bár, most versenyzek 1-2 jónak tûnõ aukcióra :wink:

A 18-55-ös alap és a 75-300-as közti tartomány kiesés valóban jelentõs? vagy pont letojom és lépek kettõt elõre? :D Azt olvastam, hogy a másik Kitobi (18-135)-ös sokkal jobb, mint az alap (képalkotásban is), de ugye drágább is. Megéri ezzel venni? Bár jut eszembe az EOS 300-as filmesemen van egy 28-70-es? alap is. Az elvileg ugyanolyan EF bajonett, tehát átrakható.
Klubelnök

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Ebay: Lehet, hogy találtál valóban nagyon jutányosnak tûnõ komoly kategóriás objektívet, de elnézve az itthoni használt árakat, a 3-4-ed összegért szinte biztos, hogy valami gebasz van vele, pl: az AF nem mûködik benne, amit javítani nagyon költséges, persze, manuális fókuszállítás adott, de akkor is...
Azért általánosságban az Ebayen annyival nem olcsóbbak ezek a normális obik használtan sem, mint, amekkora lutri ezek látatlanban történõ megvásárlása.

Nekem 2 cikk van most úton, egyik Kínából (lenspen lencstisztító toll: 1379FT szállítva!) és egy napellenzõ+sapka páros (Kóreából 1360Ft-ért hazaszállítva). Ezek jók, megéri megvenni õket, filléresek, de, ha használat közben esetleg kompromisszumot is kell velük kötni, akkor sem nagy anyagi bukta. Ellenben egy használt objektív több tízezerért kockázatos. :wink:

Használt obik ügyében, pedig továbbra is index fotós fórumot javaslok.
A 18-135-tel vigyázni kell, mert a Nikonnal ellentétben ez nem egy túl jól sikerült objektív. 18mm-nél erõteljesen torzít, ami leginkább akkor tûnik fel, amikor ezen az értéken egy arcot (tehát közelrõl) fotózol. Bántóan tojás fejet csinál a témából. Persze, ez a torzítás 24mm körül már elhanyagolható, onnantól kezdve valóban jók a jellemzõi.
Egyik legjobb barátom ezért vett a sima 18-55 kitobi mellé inkább 55-250-es-t az EOS 550D vázhoz és hurcolja a 2 obit inkább, mint, hogy legyen egy alsó-közepes minõségû obija súlytakarékosságból. Õ is sok-sok - külföldi - tesztet elolvasott a témában, mielõtt így döntött.

:lol: A filmes 28-70mm kb megegyezik a digitális 18-50(55)mm-rel a 1,5-es szorzó miatt, úgyhogy, bár tudnád használni azt is a digitális vázaddal, gyakorlatilag ugyanazt a tartományt tudnád használni. :wink:
Válasz küldése