Motorfajták

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

Nem átprogramozni akarom, hanem csak a fordulatszámleszabályzást kiütni.

A 2E-E is 6800-at forog, hasonló paraméterekkel rendelkezõ motor - sõt, majdnemhogy ugyanaz - és a 4 szelep hengerenként ráadásul a magas fordulatnak kedvez. És tudom, mit jelent az a plusz 600 fordulat egy elõzésnél...

Nyilván, hogy nem állandó jelleggel 6800-on használnám...

A másik meg a kíváncsiság. Nem veszthetek vele semmit.

Szóval, én meg "megtenném", úgyhogy ha bárkinek van valami patentje akkor üzenjen!! :D
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Én se tenném. Nézd meg a következõ adatokat:

Teljesítmény: 63 KW ( 86 LE ) / 5400 1 / min
Nyomaték: 120 Nm / 4200 1/min ford.

Ezek akkor sem változnak, ha tovább forgatod a motort. Sokan hülyének fognak nézni de az LFS-ben ezt számtalanszor kipróbáltam. Le lehet modellezni a különbözõ motorkarakterisztikákat. Ha a nyomaték és a teljesítménygörbén nem változtatsz csak a pörgeted tovább akkor igazából csak a motort kínzod.
Én sokszor forgattam 6 közelébe még 6 felé is a ringen, de felesleges. Legjobb 5800-6100 között elváltani. Ráadásul 4500 és 5500 között borzasztó erõs a szívóhang. Olyan, mintha szét akarna esni. Még egy nem szavazat! :wink:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Lehet, hogy meglepõdsz, de nem is gondoltam, hogy emelni lehetne a teljesítményt :)

A legtöbb motor - legyen az közúti, vagy verseny - a legnagyobb teljesítményét már jóval a legfelsõ fordulatszám alatt leadja, és efölött változó mértékben csökken a leadott teljesítmény, de valamelyest a csúcsteljesítmény közelében marad.

Viszont nem mindegy, hogy mekkora az a fordulatszám-tartomány, amelyen belül ezt ki tudod hozni a motorból.

Magyarán szólva, én csak ezt a tartományt akarom növelni, hogy felváltásnál épp a max. teljesítményre essen vissza a motor.

Én a valóságban próbáltam, egy majdnem ugyanilyen motorral, ami persze nem jelenti azt, hogy százszálakban biztos volna hogy ennél a motornál is ugyanígy mûködik.
Persze, ehhez majdan társul(na) egy E85Power programozható elektronika...
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: XJS »

Mar bocs, hogy belevau, de biztos, hogy az lfs "motorkarekterisztika" "modellezese" az valos erv? :D :D Hany fokos tengelyt milyen eltolassal mekkora szelepemelessel, kompresszioval, elsodleges-masodlagos szivo es kipufogocsohosszakkal allitottal be? Mennyi egyaltalan a pillangoatmero es a hengerfejatfolyas?
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Na ezek azok a kérdések amelyeket egy huszárvágással meg lehetne oldani, valós "modellezéssel"!! :D
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

XJS írta:Mar bocs, hogy belevau, de biztos, hogy az lfs "motorkarekterisztika" "modellezese" az valos erv? :D :D Hany fokos tengelyt milyen eltolassal mekkora szelepemelessel, kompresszioval, elsodleges-masodlagos szivo es kipufogocsohosszakkal allitottal be? Mennyi egyaltalan a pillangoatmero es a hengerfejatfolyas?
Értsd. Az adatokat be tudod állítani. Pontosan be tudod lõni, hogy milyen fordulatszámon adja le a max. teljesítményt és a nyomatékot a motor. Máshogy nem tudom lemodellezni. Nem tudok itthon egy mini 4E FE-t gyártani. Annyi - és tényleg nem több - kiderül, hogy a papíron jelentkezõ max. teljesítmény elérése után nem érdemes kb. 1000 fordulattal tovább forgatni egy ekkora motort. A való életben is így éreztem.

Egyébként örülnék ha egyszer a "belvaunak" lenne valami pozitív hatása is a társalgásra... vagy csak akkor beszélgethetünk ilyen dolgokról ha komplett motorépítés és tuning megy fejbõl?
ex bubidisc felhasználó
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Helyes, a kiserletezes mindig jo. Nem ismerem a motorod, de ha az elosztoban van az intelligencia, ami adja a szikrat, akkor az ecu-ban csak az orajel kristalyt kell cserelni, hogy a limit elmasszon. 4age-nel az ecuban van mindketto, igy elmaszik a gyujtas, ha mas orajelu kristalyt kap.
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

XJS írta:Mar bocs, hogy belevau, de biztos, hogy az lfs "motorkarekterisztika" "modellezese" az valos erv? :D :D Hany fokos tengelyt milyen eltolassal mekkora szelepemelessel, kompresszioval, elsodleges-masodlagos szivo es kipufogocsohosszakkal allitottal be? Mennyi egyaltalan a pillangoatmero es a hengerfejatfolyas?
Az LFS valóban nem etalon.
Amit te írsz az pedig azért nem játszik mert Bandagoose nem változtat a motoron.
Én hasonló "erõgépeken" már végig filóztam ezt kérdést.
S A J ÁT véleményem: hideg vérrel kitapasztalni (nem elõzés közben) azt
a cirka 2000 rpm tartományt ahol erõsen húz, majd forszírozott helyzetekben
ebben a tartományban kell használni.
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Húúú ezek nekem már magasak...azt tudom, hogy az utsó gen-es 4E-FE-n nincsen elosztó, hanem kopogásszenzorral ellátott, teljes visszacsatolású, tehát alapelõgyújtása sincsen. Vszleg. mindent az ECU szabályoz, bár szerintem a gyújtással nem volna gond, épp ezért.

Az viszont már bennem is felmerült, hogy ha a tiltást ki is ütnék belõle, akkor volna-e egyáltalán program 6200 fölött az ECU-ban, vagy azt is meg kellene írni egyúttal??
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Frool, ezt most nem egészen értettem mit is akartál ezzel mondani...

"S A J ÁT véleményem: hideg vérrel kitapasztalni (nem elõzés közben) azt
a cirka 2000 rpm tartományt ahol erõsen húz, majd forszírozott helyzetekben
ebben a tartományban kell használni."

De ha jól gondolom, akkor ez pont az, amirõl én is beszéltem. Csak egy nagyobb tartalékot akarok a motorban tudni.

Esetleg néha, néha, élményautózásnál is élni a lehetõséggel... :)
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

bubidisc írta:
Értsd. Az adatokat be tudod állítani. Pontosan be tudod lõni, hogy milyen fordulatszámon adja le a max. teljesítményt és a nyomatékot a motor. Máshogy nem tudom lemodellezni. Nem tudok itthon egy mini 4E FE-t gyártani. Annyi - és tényleg nem több - kiderül, hogy a papíron jelentkezõ max. teljesítmény elérése után nem érdemes kb. 1000 fordulattal tovább forgatni egy ekkora motort. A való életben is így éreztem.

Egyébként örülnék ha egyszer a "belvaunak" lenne valami pozitív hatása is a társalgásra... vagy csak akkor beszélgethetünk ilyen dolgokról ha komplett motorépítés és tuning megy fejbõl?
Ne haragudj Bubi, de motorfordulatszam emeles kerdeskorben az lfs-re tamaszkodni, mint a tapasztalat forrasara, enyhen szolva is megkerdojelezheto. Ellenben elnezest, ha te mar probaltal 4EFE-t megemelt tiltassal, vagy valami erre valo eszkozzel modellezted, ez nem derult ki. Azert kerdeztem az adatokat, mert ha ezek megvannak, akkor harom perc alatt kiderul, hogy adott attetelekkel hova esik a fordulat, elerheti-e Bandagoose a celjat, vagy sem. Ezek nelkul az adatok nelkul viszont nem igazan lehet modellezni...Meg ezek is csak kozelitesre jok.

En akkor orulnek, ha egy komoly autos forumon nem az lfs lenne a hivatkozasi alap, meg akkor sem, ha nemcsak a tuning, de a sajat motorod alapadatai sem mennek fejbol.

Es a belevau pozitiv hatasanak en azt szantam, hogy ezeken el lehetne gondolkodni, talan van, akinek a fejeben gondolatokat ebreszt. Bocs, hogy teged untattalak.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

XJS írta:Helyes, a kiserletezes mindig jo. Nem ismerem a motorod, de ha az elosztoban van az intelligencia, ami adja a szikrat, akkor az ecu-ban csak az orajel kristalyt kell cserelni, hogy a limit elmasszon. 4age-nel az ecuban van mindketto, igy elmaszik a gyujtas, ha mas orajelu kristalyt kap.
És mi a vélemény? Van értelme?

1,6-os 75-LE-s ( chip-el 100 LE ) octavia-val vittek aminek 800-al megemelték a fordulatszámát. 5000-nél ugyanúgy falba ütközött ( elfogyott az ereje ) és csak vánszorgott felfelé a fordulatszámmérõ asszem 7000-ig.
Szánalmas volt.
ex bubidisc felhasználó
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Bandagoose írta:Húúú ezek nekem már magasak...azt tudom, hogy az utsó gen-es 4E-FE-n nincsen elosztó, hanem kopogásszenzorral ellátott, teljes visszacsatolású, tehát alapelõgyújtása sincsen. Vszleg. mindent az ECU szabályoz, bár szerintem a gyújtással nem volna gond, épp ezért.

Az viszont már bennem is felmerült, hogy ha a tiltást ki is ütnék belõle, akkor volna-e egyáltalán program 6200 fölött az ECU-ban, vagy azt is meg kellene írni egyúttal??
Padlogaznal (WOT) hacsak nem euro1000-es ketlambdas, ketkatalizatoros motor, akkor nincs teljes visszacsatolas (closed loop) akkor un korrekcios tablakbol dolgozik a vezerlo. Hogy mekkora fordulatig van megirva a tabla az tipusfuggo is. Viszont ha nem az elosztoban van a tuti, akkor nagyon nehez lesz csak a tiltast kivenni, a csipesek sem fognak erre okos megoldast adni, csak levesznek sok zsere. Annyi penzert erdemesebb egy rendes leomlot csinaltatni szvsz, mar felteve, ha a gyari leomlo meretezese optimizalhato.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Az, hogy van-e értelme, akkor tudjuk meg, ha megvalósítjuk. Ebbõl szerintem nem lehet kiindulni.

Nekem pedig konkrétan volt olyan autóm, aminek 6000-nél odaléptem, és érezhetõen húzott még 6800-ig.
Szóval nekem is van tapasztalatom azt illetõen, érdemes-e húzatni egy motort max. teljesítmény elérése után...persze, az is igaz, az a motor a csúcsteljesítményét is eleve magasabb fordulaton érte el.

Ezek az érvek lehetnek megalapozottak, de annyit a változó az egyenletben, hogy sztem így ebben a formában csak találgatás.

Szóval, szerintem nem érdemes errõl vitát nyitni, amíg valaki ki nem próbálta. És én ki akarom próbálni.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

XJS írta:
Bandagoose írta:Húúú ezek nekem már magasak...azt tudom, hogy az utsó gen-es 4E-FE-n nincsen elosztó, hanem kopogásszenzorral ellátott, teljes visszacsatolású, tehát alapelõgyújtása sincsen. Vszleg. mindent az ECU szabályoz, bár szerintem a gyújtással nem volna gond, épp ezért.

Padlogaznal (WOT) hacsak nem euro1000-es ketlambdas, ketkatalizatoros motor, akkor nincs teljes visszacsatolas (closed loop) akkor un korrekcios tablakbol dolgozik a vezerlo. Hogy mekkora fordulatig van megirva a tabla az tipusfuggo is. Viszont ha nem az elosztoban van a tuti, akkor nagyon nehez lesz csak a tiltast kivenni, a csipesek sem fognak erre okos megoldast adni, csak levesznek sok zsere. Annyi penzert erdemesebb egy rendes leomlot csinaltatni szvsz, mar felteve, ha a gyari leomlo meretezese optimizalhato.
Értelek :shock:
Na, ezt viszont én sem tudtam.
A 4E-FE egylambdás, a katalizátor elõtt.
És tudtommal EURO 4-es.

Igen, én is attól tartottam hogy ez nagy falat volna még egy chipesnek is, nagyobb, mint egy eleve rendelkezésre álló fordulattartományt átírni.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Válasz küldése