Íratlan szabályok, tippek, trükkök az autózásban
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
- Kapcsolat:
Lelkis vagyok és nem tudok kinõni belõle.
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
- montoya
- Fanatikus fórumozó

Az tuti... ma én is anyáztam egy jót... ezüst Lanos 1.4-es, 60 lovas motorral elkezdi elõzni a mögöttem lévõt, adok kis gázt, hogy beférjen mögém, elõttem egyenletes tempóban haladó sor... erre a baromgyerek csak azért is megelõz engem is, jönnek szembõl is, záróvonal is van, a 60 lova is köhög, elõttem hely se nagyon van, de nem baj, megelõzött, achievment!ksz315 írta:Tolólapos Kraz, az kell ide.
Vidéken még rosszabb a helyzet, mint a sokat szidott pesti közlekedésben.
Ilyenkor azért felmerülne az emberben, hogy vissza 3-ba, esetleg 2-be, gáz, aztán fékezzen vagy dögöljön meg... csak sajnos gyõz a jóindulat.
IS200 '01
Carina Coupe 1.8 XE - RIP 
Carina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Carina Coupe 1.6 DXDatsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
- Bubi
- Fanatikus fórumozó

Jelzem, korábban is leírtam. Passzívan vagy aktívan is segíteni kell azt a felet aki elõz! Ha nem ezt tesszük az = közúti veszélyeztetés. Persze lehet ezt jóindulatnak nevezni ha egyébként jóindulatúan csinálod, de ez inkább kötelességed.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
ex bubidisc felhasználó
- montoya
- Fanatikus fórumozó

Ez tény, csak ha az elõzõ fél hülye, akkor hiába próbálsz segíteni... én pont azért gyorsítottam, hogy mögém fékezés nélkül beférjen, minél nagyobb helyre... fel sem merült egy darabig, hogy van annyira hülye, hogy még tovább elõz, a már be nem látható részen.bubidisc írta:Jelzem, korábban is leírtam. Passzívan vagy aktívan is segíteni kell azt a felet aki elõz! Ha nem ezt tesszük az = közúti veszélyeztetés. Persze lehet ezt jóindulatnak nevezni ha egyébként jóindulatúan csinálod, de ez inkább kötelességed.
IS200 '01
Carina Coupe 1.8 XE - RIP 
Carina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Carina Coupe 1.6 DXDatsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
- Bubi
- Fanatikus fórumozó

Na jó itt felborult a logika. Amíg mögötted van, nem tudsz segíteni. Amikor melléd ér, onnantól meg egyértelmû, hogy mit akar. Egyébként tényleg nem a hülyéket védem, hanem magunkat.montoya írta:Ez tény, csak ha az elõzõ fél hülye, akkor hiába próbálsz segíteni... én pont azért gyorsítottam, hogy mögém fékezés nélkül beférjen, minél nagyobb helyre... fel sem merült egy darabig, hogy van annyira hülye, hogy még tovább elõz, a már be nem látható részen.bubidisc írta:Jelzem, korábban is leírtam. Passzívan vagy aktívan is segíteni kell azt a felet aki elõz! Ha nem ezt tesszük az = közúti veszélyeztetés. Persze lehet ezt jóindulatnak nevezni ha egyébként jóindulatúan csinálod, de ez inkább kötelességed.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
ex bubidisc felhasználó
- Lyani
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2012
- Autód típusa (és generációja): Auris
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: Hatchback (5 ajtós)
Hogyne tudnál segíteni, ha még mögötted van.
4-es úton volt még régen, növényalsótest BMW-s elõzte a kamiont mögöttem lendületbõl, belálthatatlanul, én meg épp visszatértem elõzésbõl.
Szembõl persze jönnek, engem már nem tud megelõzni, de a kamion és közém nem tudna befékezni, mert 160-al jön.
Erre én visszahárom padló, hogy beférjen mögém. Amikor utána megelõzött, megköszönte vészvillogóval...
4-es úton volt még régen, növényalsótest BMW-s elõzte a kamiont mögöttem lendületbõl, belálthatatlanul, én meg épp visszatértem elõzésbõl.
Szembõl persze jönnek, engem már nem tud megelõzni, de a kamion és közém nem tudna befékezni, mert 160-al jön.
Erre én visszahárom padló, hogy beférjen mögém. Amikor utána megelõzött, megköszönte vészvillogóval...
Auris MK1 HSD Sol 5 door Hatchback
OFF: 2003 Patrol Y61 LWB ZD30
OFF: 2003 Patrol Y61 LWB ZD30
- Bruce E9
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Pár hete meghalt egy országgyülési képviselõ az M3-as autópályán. Egy autóval frontálisan szembe ütköztek. Borzasztó a hír és elképesztõ, hogy van olyan, aki szembe jön az autópályán, ahol a legbiztonságosabb gépjármûvel közlekedni. Ennyi a hír.
Kicsit elgondolkodtam, hogyan lehetséges ez. A hírek között egy apró megjegyzés volt olvasható. Az ütközés a belsõ sávban történt, a szembe jövõ ugyanis azt hitte, hogy normális úton közlekedik, vagyis betartotta a jobbra tartás szabályát. A vétlen autós mit keresett a belsõ sávban, ha nem elõzött éppen senkit. Õ miért nem tartotta be a jobbra tartás szabályát?
Elég sokat járok az autópályán és soha nem értettem, hogy valaki miért megy folyamatosan a belsõ sávban. Még ha megy 150-160 km/h-val meg is értem, de sok olyan is van, hogy 130-al sem megy én a külsõben utolérem (óra szerint 140-el közlekedve). Ja igen a külsõ, jobb oldali sáv teljesen üres.
Mivel mégsem akarok elmenni mellette jobb oldalról, besorolok mögé. Gyakran percekig nem veszi észre, hogy van mögötte valaki. Ez hihetetlen.
Miután lemegy és m,egelõzöm a visszapillantóban látom, hogy 120 km/h-val indexel és ismét visszajön a belsõ sávba, miközben nincs a külsõben senki.
Nos az ilyen autós nagy valószínûséggel frontálisan ütközni fog a szembe jövõvel, mégegy indok, hogy tartsuk be a jobbra tartást az autópályán is.
Kicsit elgondolkodtam, hogyan lehetséges ez. A hírek között egy apró megjegyzés volt olvasható. Az ütközés a belsõ sávban történt, a szembe jövõ ugyanis azt hitte, hogy normális úton közlekedik, vagyis betartotta a jobbra tartás szabályát. A vétlen autós mit keresett a belsõ sávban, ha nem elõzött éppen senkit. Õ miért nem tartotta be a jobbra tartás szabályát?
Elég sokat járok az autópályán és soha nem értettem, hogy valaki miért megy folyamatosan a belsõ sávban. Még ha megy 150-160 km/h-val meg is értem, de sok olyan is van, hogy 130-al sem megy én a külsõben utolérem (óra szerint 140-el közlekedve). Ja igen a külsõ, jobb oldali sáv teljesen üres.
Mivel mégsem akarok elmenni mellette jobb oldalról, besorolok mögé. Gyakran percekig nem veszi észre, hogy van mögötte valaki. Ez hihetetlen.
Miután lemegy és m,egelõzöm a visszapillantóban látom, hogy 120 km/h-val indexel és ismét visszajön a belsõ sávba, miközben nincs a külsõben senki.
Nos az ilyen autós nagy valószínûséggel frontálisan ütközni fog a szembe jövõvel, mégegy indok, hogy tartsuk be a jobbra tartást az autópályán is.
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
- PiciPeti
- Fanatikus fórumozó

Én meg azon gondolkoztam, hogy hogy sikerült eltalálniuk egymást? Azért 100m-rõl, még egy autópálya kanyarban is észre lehet venni, ha van elõtted valaki. Az hogy szembe jön, fényszóróval, még feltûnõbbé teszi... És ez egyenesben történt, hajnalban....
Szóval minimum 3mp van az észlelés és az ütközés között...
Azért egy hivatásos sofõrtõl szerintem elvárható lenne, hogy ezt kivédje, és nem belebambul a szembejövõbe...
Mindenesetre egyre gyakoribbak az ilyen esetek....
Sajnos az elkeseredett emberek is ezután nyúlnak.
És én simán kikerülöm jobbról. Ha látom hogy szerencsétlenkedik, és megvan a tempókülönbség, akkor még jóelõre kihúzódok, (hogy nehogy azt lássa, hogy mögötte jövök, és pont lehúzódna...) Fölöslegesen nem koptatok féket, meg használok üzemanyagot...
Nembeszélve arról, hogy ha valaki mögöttem is jön tempósan, az pont engem fog megtalálni...
Szóval minimum 3mp van az észlelés és az ütközés között...
Azért egy hivatásos sofõrtõl szerintem elvárható lenne, hogy ezt kivédje, és nem belebambul a szembejövõbe...
Mindenesetre egyre gyakoribbak az ilyen esetek....
Sajnos az elkeseredett emberek is ezután nyúlnak.
És én simán kikerülöm jobbról. Ha látom hogy szerencsétlenkedik, és megvan a tempókülönbség, akkor még jóelõre kihúzódok, (hogy nehogy azt lássa, hogy mögötte jövök, és pont lehúzódna...) Fölöslegesen nem koptatok féket, meg használok üzemanyagot...
Nembeszélve arról, hogy ha valaki mögöttem is jön tempósan, az pont engem fog megtalálni...
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
'07 E12 D-4D, Linea Luna
- Zoo.HUN
- Fanatikus fórumozó

De gondolhatjátok, hogy a képviselõõõ Úr,( ill a sofõrje) se 140-el ment, hanem sokkalsokkal többel, mert nekik nincsenek szabályok, rájuk sem vonatkozik semmi se, csak úgy mint a celebsztárokra és egyéb "Istenemberekre", akik össze sem hasonlíthatók átlagosnak hitt emberekkel, akik, ha 5-el többel mennek át a vasúti átjárón, már halálbüntetés van kiszabva, fizetésük havi értékének felétõl megfosztott állapotukban, halálközeli érzés eluralkodván elõjön a most enni, vagy tankolni állapot, melynek jelentõs élettani hatásánál fogva, az egyén agyába görcsként nyilalló felismerés, öklében szorításként realizálódik, következményeként nyomja a padlóig, szembe a forgalommal, közbe ingerülten ismételgeti, a buci bezzeg még mindig szabadlábon mondatot, amely összehasonlítási alapként értetlenségét szüli, a szabályok mindenkire vonatkoznak címû fikcióelmélet ténylegesen beárnyékolja a társadalom egyenlõségbe vetett hitét 

E8 1.8D liftback+ ---> Seca
E8 1.6GT AE82 HB ---> FX
+ 
E8 1.6GT AE82 HB ---> FX
+ 
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Aztaaa! Az egy dolog, hogy igazad van, de, hogy így kikeveredtél ebbõl a szótengerbõl, az nem semmi. Betépve ilyen mondatot nem lehet írni, se gondolni... Szóval, Neked valami kivételes retorikai képességed van! Gratula!Zoo.HUN írta:De gondolhatjátok, hogy a képviselõõõ Úr,( ill a sofõrje) se 140-el ment, hanem sokkalsokkal többel, mert nekik nincsenek szabályok, rájuk sem vonatkozik semmi se, csak úgy mint a celebsztárokra és egyéb "Istenemberekre", akik össze sem hasonlíthatók átlagosnak hitt emberekkel, akik, ha 5-el többel mennek át a vasúti átjárón, már halálbüntetés van kiszabva, fizetésük havi értékének felétõl megfosztott állapotukban, halálközeli érzés eluralkodván elõjön a most enni, vagy tankolni állapot, melynek jelentõs élettani hatásánál fogva, az egyén agyába görcsként nyilalló felismerés, öklében szorításként realizálódik, következményeként nyomja a padlóig, szembe a forgalommal, közbe ingerülten ismételgeti, a buci bezzeg még mindig szabadlábon mondatot, amely összehasonlítási alapként értetlenségét szüli, a szabályok mindenkire vonatkoznak címû fikcióelmélet ténylegesen beárnyékolja a társadalom egyenlõségbe vetett hitét
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Na, nem, mintha vita lavinát akarnék elindítani ezzel a reakciómmal, de:Bruce E9 írta: Mivel mégsem akarok elmenni mellette jobb oldalról, besorolok mögé. Gyakran percekig nem veszi észre, hogy van mögötte valaki. Ez hihetetlen.
Miután lemegy és megelõzöm a visszapillantóban látom, hogy 120 km/h-val indexel és ismét visszajön a belsõ sávba, miközben nincs a külsõben senki.
Ugyan miért nem mehetnél el mellette, jobbról autópályán, ahol a párhuzamos közlekedés szabályait alkalmazva, mondjuk, nem megelõzöd, hanem ELHALADSZ a belsõ sávban közlekedõ autó mellett jobbról??
Elõre bocsátom, hogy eddig minden esetben ÉN IS besoroltam a belsõ sávban, megvártam, míg kisorol az elõttem lassabban haladó autós a külsõbe, majd "megelõztem" õt a belsõbe, majd a jobbra tartási kötelezettségemnek eleget téve visszatértem a külsõ sávba. Ahogy azt Te is leírtad.
Csak egy ideje elbizonytalanodtam, mert a KRESZ (többek között ebben sem) fogalmaz egyértelmûen, hogy több sávos (párhuzamos közlekedésre alkalmas) úton KONKRÉTAN mi számít elõzésnek (ezt, ugye csak és kizárólag jobbról lehet megtenni) és mi számít egymás melletti elhaladásnak (ekkor a jobb oldali, vagy más néven külsõ sávban). Ez sehol nincs egyértelmûen leírva!
Egyébként én is maximálisan úgy gondolom, hogy a közúti intelligencia azt diktálja, hogy forgalmi sávoktól függetlenül (autópályán elsõsorban) mindig, minden körülmény között (amennyiben egyazon irányba több sávon is lehet menni) jobbra tartási kötelezettségünk van. Szerintem, ez a legbiztonságosabb, legkevésbé félreértésre okot adó magatartás. A belsõ sávot én szigorúan csak elõzés céljából használom, mind elõtte, mind az elõzés befejeztével azonnal visszatérek a külsõ sávba.
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i