Pacsker írta:Fejtsd ki bővebben légyszi, hogy mi az X jel és mibe volt gyárilag. (Piac, típus...)
Nekem lehet, hogy lesz...
Még olyan nagyon mélyen nem ástam bele magam, DE:
http://www.toycrazy.net/tech/diffcompare.html
http://www.rollaclub.com/wiki/index.php ... tial_Gears
Az biztos hogy az 5,6"-os méret, és a Toyota gyári kódszáma alapján "X" jelölésű difi széria ment az összes KP-ba. Sajnos csak ebbe szerelték. Példának okáért a KE30 difije is bement a hídtokomba szépen, de ott nagyobb a féltengely átmérője (nem sokkal, pár mm, konkrét számra nem emlékszem). Biztosan lehetne variálni ezt azt, de egyelőre maradnék a gyári megoldásnál. Végáttétel elvileg 3.9 3k és 2k esetében. 4k-ra nincs releváns végáttétel adatom (mivel nincs előttem olyan plakett), de azt gondolnám hogy annak kicsit hosszabb. Az lenne a legjobb egyébként (feltéve hogy 3.9 alatti valóban), városi hülyülésből kinőttem, pályán többet egy darabig biztos nem leszek vele, és jó lenne ha nem 3000-et forogna 90-nél

(Ami arányaiban nem is olyan vészes, ismerve az autót és a korszakot, de szerintem simán elbírna egy hosszabb "final gear"t).
Más érdekesség:
Plakett szerint ugye nekem 3.9 a gyári végáttételem (X31, kódfejtés a fent linkelt listák alapján). Na most amikor ez a gyári difi lefogazott (kúpkerék; 2,5 fog), akkor betettem helyette a KE30-ét. Akkor még meglehetősen hebrencs voltam, nem tűnt fel hogy kotyog benne a féltengely kicsikét, utánaolvasásról ne is beszéljünk. Stimmelt a hídtokba, kardán hossz is kiadta (pedig a KE30 difi dimenzióit tekintve kicsit hosszabb). Ment vele az autó, hónapokig baj nélkül! Ígyvisszagondolva nem is értem. Aztán egyszer egy elindulásnál megadta magát, srrkrkrkh hang, hajtás 0, csak nagyon apró gázra mozdult meg. Hazagurultam vele, és akkor kapta meg a most is benne lévő difit. A tányérkerékbe ütött szám alapján 4.3, és rövidebbnek is tűnt sokkal, mint a gyárija. Persze akkor még nem volt fordulatszámmérőm, így csak az érzékeimre hagyatkozhattam.
És most jön az érdekesség. A gyári elvileg 3.9 ugyebár. Megszámoltam a tányérkerék fogszámait: 43 db.
A jelenleg használt 4.3 fogszáma 43-at adott ki szintén. Tanulmányaim szerint így lehet legkönyebben megállapítani az áttétel értékét, ha már kint a difi. Van más módszer is, ha nem akar az ember szerelni (felemelt fenekű autó, összejelölt hajtás, kerék párosítás, majd számolás forgó kerék mellett), de ezt még nem próbáltam. Magyarul, elvileg nem is 3.9 volt a kocsimban "eredetileg", feltételezve hogy jól tudom a módszert (fogszámok=áttétel). A lefogazott eredetit nem szívesen tenném vissza kipróbálásra (ugye már van fordulat számmérőm), pedig kíváncsi lennék most már, hogy csak placebo volt, vagy már tök hülye vagyok

Mert ezek alapján nem lehet rövidebb a mostani, mint az eredeti.
A benne lévő 4.3 morog, vonyít, és nagyokat kattan hajtás "ráengedéskor". Nyilván megsínylette a régi időket, tiszta sor. A vacak kuplungom tovább nehezíti a dolgát. Kuplungozás után szeretném beállítani a jelenlegi difit, és nyugodt lenne a lelkem ha találnék egy ép darabot, ami nem baj ha hosszabb végáttétellel rendelkezik. Szóval erről van szó